Helsingin kävelyfestivaali on vuodesta 2017 asti järjestetty tapahtuma, joka lähti intohimoisen toimittaja-kirjailijan Pauli Jokisen ideasta liikkeelle. Ajatus asiantuntijaoppaiden järjestämästä pienimuotoisesta viikonlopputapahtumasta osoittautui nopeasti suosituksi –  kysyntä ja tarjonta opastetuille kierroksille oli niin suurta, että tapahtuma laajeni nopeasti kaksi kertaa vuodessa järjestettäväksi kaksiviikkoiseksi tapahtumaksi, joka sisältää nykyään yli 120 erilaista opastettua kierrosta ympäri Helsingin.

Helsingin kävelyfestivaalin sivuja selaillessa mielen valtaa samankaltainen tunne kuin suurten musiikkifestivaalien tarjontaa katsellessa: runsaudenpula. Tarjolla on niin Töölön murhakävelyä, trendikästä kävelyä Kalliossa kuin pakopeliä ulkoilmassa.

Pitkän pohdinnan jälkeen Suurmiesten Helsinki -kierroskategorian alta löytyy Mannerheimin jalanjäljillä -kierros, joka tuntuu luontevalta, jopa symboliselta valinnalta uushelsinkiläiselle. Jos Helsingistä ei muuta tiedä, niin ainakin pääkadun nimen, joka on luonnollisesti kyseisen suurmiehen mukaan nimetty.

Kierroksen aikana käytiin vilkasta keskustelua eikä nauruiltakaan vältytty.

Viihdyttävää historian havinaa

Meritullinkatu kahdessatoista seisoo kymmenpäinen seurue edessään ymmärtäväisesti hymyilevä mies. Hän on oppaanamme toimiva Pauli Jokinen, Helsingin Kävelyfestivaalien perustaja.

Mannerheimin jalanjäljillä -kierros alkaa Marskin lapsuusajoista. Siitä huolimatta, että paikalle oli saapunut kiireessä, tarinaan uppoaa täysin. Kuin olisimme hypänneet 1800-luvulle, jossa melkein näkee pikku-Mannerheimin rikkomassa Meritullinkadun talojen ikkunoita kivillä, joka oli syy hänen erottamiselleen lyseosta. Ajatus hymyilyttää.

Hymyily ei jää siiihen. Jokinen yhdistää taitavasti asiantuntijakerrontaa ja viihdyttävää knoppitietoutta. Seurueen kesken keskustelu Mannerheimistä käy vilkkaana ja nauru raikaa. Tällaista en osannut odottaa.

– Kierrokset ovat ihmisille ajanvietettä, elämyksiä ja viihdettä. Monet paikalliset ovat antaneet palautetta, että viihtyvät kierrosten myötä kotikaupungissaan paremmin, summaa Jokinen.

Helsingin Kävelyfestivaalin perustaja Pauli Jokinen on Helsingin paikallishistorian asiantuntija.

Kaupungin tarinat  heräävät eloon

Merkillisin havainto kierroksella on se, että tarinaan uppouduttaan unohtaa täysin ympärillä olevan normaalin Helsingin sykkeen ja vilinän. Opaskierroksilla useasti käyvät Hilkka Jungman ja Tor Jungman suosittelevat kierroksia kaikille ja pukevat sanoiksi tunteen, joka pitäisi jokaisen kokea.

– Tutut kadut ja rakennukset ikään kuin heräävät eloon, kun niiden tarinan kuulee. Samalla oppii aina jotain uutta ja sivistää itseään.

Hilkka ja Tor Jungman ovat käyneet Helsingin Kaupunkifestivaalin kierroksilla useampana vuonna.

Urheilukello näyttää kävellyksi matkaksi kaksi ja puoli kilometriä.  Tämä on mitä oivallisinta hyötyliikuntaa. Tarkastan samalla kellonajan ja häkellyn – kiehtovat tarinat ovat vieneet mennessään niin täysin, että puolitoista tuntia kestänyt kierros tuntui silmänräpäykseltä.

Ja toden totta, palatessani kierroksen jälkeen Mannerheimin jalanjälkiä takaisin lähtöpisteeseen hakemaan pyörääni, näyttäytyy Helsinki entistä arvokkaampana ja kiehtovampana paikkana.

Mannerheimin jalanjäljillä -kierros kävi läpi Mannerheimin elämää monesta näkökulmasta.
Tutut rakennukset heräsivät eloon, kun niiden ympärille sai tarinan.

Teksti ja kuvat: Ilkka Marttinen