Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito – Kuvassa keskellä Tero Koponen ja Sonja Pajunoja – Kuva © Robert Seger

Miten suositun prinsessaelokuvan toteuttaminen onnistui näyttämöllä?

Tunnelma Helsingin Kaupunginteatterilla on jännittynyt. Kuningas Triton luulee menettävänsä nuorimman lapsensa Arielin pahamaiselleen siskolleen Ursulalle. Olemme veden alla. Jännittyneisyyttä ruokkivat audiovisuaaliset keinot, joilla tunnelma on lähes käsin kosketeltavissa. Parissa sekunnissa lavasteet muuttuvat ja olemme maalla. Siirtymä toiseen kohtaukseen musikaalissa käy silmänräpäyksessä, kuten elokuvissa.

Pieni merenneito -musikaali nähtiin Suomessa ensi-iltanäytöksenä 29.8.2019

Helsingin Kaupunginteatterilla esiintyvä musikaali perustuu Hans Christian Andersenin satuun vuodelta 1873.

Ingrid Gräsbeck on kansainvälisten opintojen päätteeksi saanut mahdollisuuden tulla esittämään Pieni merenneito -musikaaliin itse pääroolia Arielia. Keskellä koronaepidemiaa hän sai soiton Helsingin Kaupunginteatterilta ja häntä pyydettiin mukaan jo alkaneeseen produktioon.

”Se, että teatteri antoi mulle tällaisen tilaisuuden ja vielä näinä aikoina niin täähän on ollut ei vaan unelmien täyttymys vaan maailman suurin siunaus, mitä voin kuvitella.”

Silti Gräsbeck kertoo, kuinka hänen luokkatovereillaan Englannissa on koronan takia vaikeampi tilanne. Valtio on peräti kehottanut näyttelijöitä hankkimaan uudet työt näinä epävarmoina aikoina.

”Kai he tajuavat, että me tehdään jo kaiken näköisiä muitakin töitä ihan vaan sen takia, että pystyisimme elättämään itsemme. Suomessa saattaa pärjätä näyttelijänä, mutta Englannissa on tullut tehtyä kaiken näköistä näyttelijäntyön ohella.”

Roolitus on yksi tärkeimmistä vaiheista teatteriproduktiossa. Oikean roolin omaava ihminen luo aidon elämyksen katsojalle. Ohjaajan assistentti Johanna Elovaara kertoo, kuinka Pieni merenneito -musikaalin ohjaaja Samuel Harjanne on ollut todella tarkka roolien jaossaEsimerkiksi päärooli Arielia varten pidettiin monta koe-esiintymistä sekä laulutestiä, joista pikkuhiljaa näyttelijöitä karsiutui pois. 

“Kun meillä oli prinssi Erik valittuna, niin sitten vielä kokeilimme näitä Ariel -ehdokkaita käymään muutama dialogi ja kohtaus meidän Erikin kanssa, jolloin näimme, miten heidän kemia myös toimii. Kyllä se oikea Ariel sieltä löytyi, mutta pelkällä tunteella ei voi tehdä roolivalintoja. On tutustuttava aluksi ihmiseen, millainen hän oikeasti on”, Elovaara kommentoi.

Vuorovaikutusta Disneyn kanssa

Pieni merenneito -musikaalin musiikki on Alan Menken sekä käsikirjoitus Disneyn hyväksymä Doug Wright:in. Disneyn animaatioelokuva Pieni merenneito vuodelta 1989 on varmasti monelle tuttu. Onkin mielenkiintoista verrata, miten Disneyn hyväksymä näyttämöteoksen käsikirjoitus eroaa animaatioelokuvasta. Mitä tullaan näkemään ja mitä on jätetty pois. Ihan alussa pystyi huomata, että prinssi Erikin uskollinen koira Max puuttui. Myös joitakin kohtauksia oli muutettu. Ursulan muuttumista ihmiseksi ei nähty musikaalissa ollenkaan. Animaatioelokuva verrattuna Disneyn hyväksymään näyttämöteokseen, on eroavaisuuksista huolimatta juoneltaan sama.

Disneyn tiedetään olevan tarkka omista teoksistaan ja millä tavalla näyttämöversiot toteutetaan. Tarkkaavaisuus myös loi tiivin vuorovaikutussuhteen Helsingin Kaupunginteatterin Pieni merenneito -tuotannon ja Disneyn kanssa.

“Olemme tehneet näyttämöversion siitä, mitä on alunperin kirjoitettu. Kun käsikirjoitus käännettiin suomen kielelle, meidän piti tehdä niin sanottu “back translation”, eli käänsimme meidän suomenkielisen version takaisin heille ja he lukivat sen tarkasti läpi ja tekivät korjauksia”, Elovaara kertoo.

Lavatekniikan sekä audiovisuaalisen toteutuksen myötä kokemus oli todentuntuinen. Jo yli vuoden ohjelmistossa ollut Pieni merenneito -musikaali on myös opettava. Arielin periksiantamaton asenne, sekä tietynlainen jääräpäisyys voi kuvastaa ketä tahansa meistä. Hän kokee syntyneensä väärään paikkaan, ja oikeasti kuuluvan ihmisten luokse. Arielin intohimo unelmaa kohtaa on niin valtava, ettei hän aio tyytyä kohtaloonsa, vaan hän tekee työnsä osoittaakseen muille, että tätä hän todella haluaa. Pienen suloisen merenneidon tarina on hyvä opetus meille kaikille. Jos todella haluamme jotakin, me emme saa jäädä toimettomina paikoillemme vaan meidän pitää tehdä asialle jotain, niin kuin Ariel.