Kaukalopallon suosio on kuihtunut vuosien varrella, mutta Helsingissä se ei suostu kuolemaan. ( KUVA: WIKIPEDIA)

Suomessa kaukalopallon toiminta on viime vuosina tyrehtynyt ja esimerkiksi valtakunnallista pääsarjaa ei lajissa enää pelata. Helsingin Kaukalopallo yrittää pitää kuihtuvaa lajia hengissä.

Kilpailutoimintaa pääkaupunkiseudulla

Helsingin Kaukalopallo järjestää kaukalopallon kilpailutoimintaa pääkaupunkiseudulla.

Sarjoja ovat valiosarja, divisioonat toisesta divisioonasta kuudenteen divisioonaan, ikämies-sarjat 35-55 -vuotiaille, sekä aamusarja. Naisten sarjat sekä juniorityöskentely on polkaistu käyntiin keväällä 2019. Toimintaan kuuluu lisäksi myös koulukaukalopallosarjat ylä-asteille ja lukioille. Lisenssipelaajia heidän alaisissa sarjoissa on noin 1200 pelaajaa ja joukkueita noin 115.

Lasten kaukalopallokoulua järjestetään maksuttomana kaikille 6-12 -vuotiaille tytöille ja pojille Käpylän urheilupuiston tekojääkaukalossa. Helsingin Kaukalopallo tarjoaa mailat ja pallot sekä ohjaajat. Mukaan tarvitset vain kypärän ja luistimet.

Pääkaupunkiseudun sarjoissa löytyy oma reaaliaikainen lisenssijärjestelmä ja jokaiselta Kaukalopallon alaisten sarjojen pelaajilta vaaditaan voimassa olevaa lisenssiä, tai vähintään try-out -lisenssiä.

Oma tulospalveluohjelma ja kaikki tilastot löytyvät helposti Helsingin Kaukalopallon sivujen kautta. Tulokset otteluista ovat valmiina ohjelmassa 12 tunnin sisällä ottelujen päättymisestä. Otteluohjelmaa ja tilastoa jokaisesta sarjasta on tarjolla kaudesta 2014 lähtien. Jäähypörssistä nähdään, kuka pelaajista on kahvannut eniten. Joukkueiden yhteystiedot löytyvät tulospalvelusta joukkuetiedoista.

Pelaajaksi kaukalopalloon

Koska laji on pienentynyt Suomessa marginaaliin, haetaan lisää harrastajia ja pelaajia kaukalopalloon koko ajan. Kaukalopallon sivuilla mainostetaan kaukalopalloa kaikille sopivaksi lajiksi, josta löytyy jokaiselle sopiva sarjataso. Kausimaksut vaihtelevat 200 euron ja 350 euron väliltä. Hintaan sisältyvät jäävuorot, joukkueiden osallistumismaksut, tarkka ja nopea tulospalvelu sekä tuomareille maksettavat maksut. Maksamalla 45 euroa maksavan lisenssimaksun pystyt pelaamaan useammassa joukkueessa. Pakollisiksi varusteiksi mainitaan luistimet, kypärä ja kaulasuoja. Lisäksi suositellaan säärisuojia ja alasuojia.

Uudella joukkueella on mahdollista päästä pelaamaan esimerkiksi 4.-6. divisioonaan tai ikämiessarjoihin. Jäsenmaksut joukkueilla ovat 20€ per joukkue, sadan euron ilmoittautumismaksu ja osallistumismaksu uusille joukkueille 300€. Helsingin Kaukalopallo järjestää jokaiselle joukkueelle jäävuoron, jonka hinta Helsingin jäähalleissa on yhdeltä vuorolta parin sadan euron paikkeilla. Joukkue voi ottaa jäävuoron vakiona, tai pelkästään kotiotteluita varten.

Taistelua pääkaupunkiseudun kaukalopallokruunusta

Helsingin Kaukalopallon ylin sarjataso Valiosarja on käynnissä. Sarjassa kilpailee viisi kaukalopallojoukkuetta, ja vain neljä näistä etenee välieriin. Välierissä pelataan yksi ottelu, jonka voittaja pääsee 26. huhtikuuta pelattavaan loppuotteluun. Joukkue nimeltä Slurps on jo pudonnut playoff-kelkasta, mutta muuten taistelu kaukalopallon Valiosarjan mestaruudesta Hamarin Elon, Coyotesin, City Horon ja RB Natusen välillä käy kuumana.

Henri Honkala