Suomen Lammasyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Marjo Simpanen.

Suomen Lammasyhdistys ry:n järjestämät yhden päivän kestävät Villapäivät järjestettiin nyt toista kertaa Helsingin Kansalaistorilla. Myös sosiaalisessa mediassa näkyivät kolmatta kertaa järjestetyt Villaviikot. Tapahtumien tarkoituksena oli tuoda esille enemmän suomalaisen villan tunnettavuutta ja arvostusta.

Suomalaisen villan arvostus on ollut vähäistä viime vuosikymmeninä

”Helsingissä pidettävillä Villapäivillä ja sosiaalisessa mediassa näkyvillä Villaviikoilla haluamme tuoda esille suomalaisen villan tunnettavuutta ja arvostusta”, kertoo Suomen Lammasyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Marjo Simpanen.

”Suomessa ei ole osattu aikaisemmin arvostaa kotimaista villaa. Vasta nyt on alettu ymmärtämään kotimaisen villan arvo. Suomalainen villa on lyönyt läpi Japanissa ja muuallakin Aasiassa. Iso kiitos siitä kuuluu myös Myssyfarmille suomalaisen villan tunnetuksi tekemisestä niin kotimaassa kuin maailmallakin”, kertoo Simpanen.

Myssyfarmi on maatilalähtöinen designyritys Pöytyän Vistolan kylältä. Kaikki Myssyt neulotaan käsin paikallisten Myssymummojen puikoissa paikallisten suomenlampaiden luonnonmukaisesta villasta.

Lähde: myssyfarmi.fi

Lampaan villa taipuu moneen

Lampaan villasta voi tehdä melkein mitä tahansa. Kaikelle villatyypille löytyy käyttöä. Vaatteiden lisäksi villaa käytetään muun muassa biljardipöydän päällysmateriaalina, pianon koskettimien vasaroiden huopapäällysteinä, sisustuksessa ja erilaisissa koruissa.

Anna Vasko Aurinkokehrästä oli myymässä muun muassa kotimaisesta villasta tehtyjä saaleja. Samassa myyntikojussa oli myös Susanna Kääriäinen Kultavillasta.

”Olen toista kertaa Villapäivillä myymässä. Haluan viedä suomalaisen villan tunnettavuutta eteenpäin. Pidän Villapäivän tapahtumasta ja mielestäni tämä voisi kestää useamman päivän yhden päivän sijaan. Tänä vuonna minulta on koronan takia peruuntunut neljätoista messutapahtumaa”, kertoo Anna Vasko.

Susanna Kääriäinen ja Anna Vasko myivät itse valmistamiaan saaleja.

Faktaa

Suomen Lammas- ja Vuohenhoitoyhdistys perustettiin vuoden 1918 lopulla huolehtimaan lampaiden ja vuohien jalostuksesta. Sekä yhdistyksen nimi että toimenkuva ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa. Vuonna 1988 yhdistyksen nimi muuttui nykyiseen muotoonsa Suomen Lammasyhdistys.

Näkyvimpinä toimintamuotoina ovat viisi kertaa vuodessa ilmestyvä Lammas ja vuohi -lehti sekä suuren suosion saavuttaneet Valtakunnalliset Lammaspäivät, jotka järjestetään kaksi kertaa vuodessa eri puolilla Suomea. Yhdistys toimii myös suomalaisten lammaskerhojen ja lampureiden yhdyssiteenä.

Yhdistys ei harjoita elinkeinoa tai muuta ansiotoimintaa eikä pyri hankkimaan välitöntä taloudellista etua jäsenilleen.

Lähde: Suomen Lammasyhdistys ry

Villapäivät Helsingin Kansalaistori 27.9.2020

Villaviikot sosiaalisessa mediassa 27.9. – 3.10.2020

lammasyhdistys.fi

facebook.com/Suomen Lammasyhdistys/

info@lammasyhdistys.fi

Teksti ja kuvat: Hannele Ågren