Talven tullen suomessa asunnottomien asema on erittäin heikko. (kuva: Publicdomainpictures)

Hirundon päiväkeskus auttaa EU-alueen liikkuvaa väestöä tuottamalla peruspalveluita ja auttamalla mm. työnhankinnassa ja kouluttautumisessa. Helsingin Diakonissalaitos avasi yhteistyössä Hirundon kanssa hätämajoituspaikan, joka voi majoittaa maksimissaan 200 henkeä.

Hirundo on Helsingin Diakonissalaitoksen liikkuvan väestön päiväkeskus. Hirundo aloitti toimintansa Sörnäisten pääskylänrinteessä vuonna 2011 ja toimii matalan kynnyksen päiväkeskuksena romaneille.

Alun perin Hirundon tarkoituksena oli olla paikka, jossa hoidettiin arjen peruspalveluita kuten pyykinpesua, suihkussa käymistä, ruokaa ja mahdollisuus käyttää internetiä. Tarjolla oli myös neuvontaa muun muassa työntekoa varten.

Tämän vuoden heinäkuussa Hirundossa aloitettiin STEA-rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on liikkuvan väestön valmennus ja ohjaaminen, jotta kerjäämiselle saataisiin vaihtoehto.  Toimintaan kuuluu työntekemisestä kertominen ja niiden hankkimisessa auttaminen, sekä esimerkiksi siivoamisen kouluttaminen, jotta töitä olisi helpompi saada.

Hirundossa kova kiire ja paljon kävijöitä

Hirundossa on kova kiire. Hirundon päiväkeskus on muuttanut 2 kertaa sen perustamisen jälkeen tilanpuutteen ja alati kasvavien käviämäärien takia.

”Päviätasolla meillä käy tällä hetkellä noin 80 asiakasta, kesällä noin 100. Eri ihmisten määrää on pitkällä aikavälillä vaikea arvioida, koska emme rekisteröi kävijöitä, mutta varmaan 300-400”, kommentoi palvelualuejohtaja Mika Paasolainen Helsingin Diakonissalaitoksesta.

Jatkuvan lisääntyneen kysynnän takia Hirundossa oli myös alkuaikoina työvoimapulaa, mutta työntekijöitä on sen jälkeen saatu lisää. Nykyään Hirundon toiminnassa mukana työskentelee yhteensä kahdeksan henkilöä.

Työntekijöiden joukosta löytyy useiden kielien osaajia, jotka auttavat päiväkeskuksessa kävijöitä erinäisissä askareissa muun muassa toimimalla tulkkausapuna. ”Näin sen on pakko olla, monet kävijät eivät puhu ollenkaan suomea ja englantia erittäin vähän tai ei ollenkaan”, sanoin Paasolainen.

Toimia on otettu asunnottomien auttamiseksi

Viime tiistaina (9.10.2018) Helsingin Diakonissalaitos avasi yhteistyössä Hirundon kanssa Helsingin kaupungin rahoittaman hätämajoituspaikan. Majoitus on pääsääntöisesti suunnattu EU-alueen liikkuvalle väestölle, joka yöpyy muuten ulkona, teltoissa ja hylätyissä rakennuksissa. Hätämajoitus avattiin Hirundon Alppikadun tilojen yhteyteen. Hätämajoituspaikkoja on 200 ja majoitus on avoinna joka päivä kello 21-08. Aukioloaikana paikalla on aina henkilökuntaa.

Helsingin kaupunki on sopinut, että Diakonissalaitos järjestää hätämajoitusta liikkuvalle väestölle, muita paikkoja asunnottomille on esimerkiksi Hietaniemessä ja seurakuntayhtymä Hermannissa. Tarkoitus olisi saada kaikki asunnottomat pois ulkotiloista talvella.

Hirundon palvelut ovat otettu ilolla vastaan kodittomien romanien keskuudessa. ”Parhaiten viesti Hirundon olemassaolosta kulkee puskaradiolla kävijöiltä toiselle”, sanoi Paasolainen.