Helene Schjerfbeck, Toipilas, 1888

Ateneumin uusi näyttely Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck avattiin viime viikolla. Schjerfbeck on yksi Suomen arvostetuimpia taidemaalareita, ja hän on saanut myös paljon kansainvälistä tunnustusta. Schjerfbeckin tunnetuimpia teoksia ovat Tanssikengät (1882) sekä Toipilas (1888). Myös hänen omakuvansa ovat hyvin arvostettuja. Schjerfbeck ehti elämänsä aikana maalata yli tuhat teosta.

Lontoon Kuninkaallisessa taidemuseossa ollut Schjerfbeckin näyttely sai paljon mediahuomiota kansainvälisesti, ja nyt tämä näyttely nähdään Helsingissä yli puolet laajempana kokonaisuutena. Näyttelyssä on esillä noin 130 maalausta, piirustusta ja luonnoskirjaa, joiden joukosta löytyy maisemia, asetelmia sekä 16 Schjerfbeckin omakuvaa. Laajasta omakuvien kirjosta on nähtävillä Schjerfbeckinin tyylin ja ilmaisun muutos taiteilijan elämän aikana. Esillä on myös viisi Suomessa ennennäkemätöntä teosta.

Näyttelyssä keskitytään erityisesti 1800-luvun loppuun, jolloin Schjerfbeck matkusteli Ranskassa, Italiassa sekä Iso-Britanniassa. Näyttelyssä pohditaan, millainen vaikutus matkoilla oli hänen tuotantoonsa sekä työskentelytapoihinsa. 

Schjerfbeckin näyttely on ollut esillä Ateneumissa vuonna 2012, Schjerfbeckin 150-vuotisjuhlanäyttelyssä.