Tämä on se vuodenaika, kun hoetaan suu vaahdossa, kuinka kaikkien pitäisi käyttää heijastinta. Eikä turhaan. Onnettomuustietoinstituution (OTI) vuonna 2016 tekemän taajamaraportin mukaan 44 prosenttia jalankulkuonnettomuuksista tapahtui hämärän aikaan. Lisäksi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta arvioi, että vuosina 2014-2018 noin joka kuudes jalankulkija, joka ei käyttänyt heijastinta, olisi todennäköisesti pelastanut kuolemalta.

Auta auton kuljettajaa pimeydessä

Vaikka kaupunkilaisena heijastimen käyttö saattaa tuntua hölmöltä, on hyvä huomioida autonkuljettajat. Ratin takana oleva henkilö ymmärtää parhaiten heijastimen vaikutuksen ja tärkeyden. Autoilijan on vaikea reagoida pimeässä liikkuviin jalankulkijoihin, eikä kukaan halua tahallaan kenenkään päälle ajaa. Pimeän trendikäs lumeton talvi ja musta jää tuovat lisähaastetta liikenteeseen. 

Liikenneturvan tutkimusten perusteella lähivaloilla liikkuva autoilija huomaa ilman heijastinta  laahustavan jalankulkijan 50 metrin etäisyydeltä. Heijastinta käyttävällä on seitsemän kertaa enemmän matkaa. Lähivaloilla kulkeva henkilöauto huomaa pimeydessä liikkuvan heijastimen 350 metrin päästä.

Pitkillä kaukovaloilla ilman heijastinta liikkuvaan hahmoon kiinnitettiin huomiota 150 metrin etäisyydeltä. Heijastinta käyttävä henkilö herättää kuljettajan huomion 600 metrin eli reilun puolen kilometrin verran. Tässäkin huomaa heijastimen nelinkertaisen vaikutuksen.

Heijastimen vaikutus pimeässä. 

Valitse asianmukainen heijastin

Heijastimia on monenlaisia, mutta asianmukanien heijastin suojaa kantajaansa parhaiten. Valitsemalla kunnollisen heijastimen varmistaa näkyvyytensä myös autoilijan silmissä. Hyvä heijastin täyttää standardien mukaiset ehdot ja on CE-hyväksytty.

Liikenneturvan mukaan heijastinta ostaessa tulisi pakkauksesta löytyä seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • EN 13356
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot (esim.Työterveyslaitos)
  • käyttöohjeet
  • valmistaja
Asianmukainen heijastin suojaa kantajaansa parhaiten. (Kuva: Pixabay)

Mikä on heijastimen paras paikka?

Autoilija näkee heijastimen parhaiten, jos se on kiinnitetty esimerkiksi tieliikenteen puoleiseen hihaan. Myöskään heijastimien määrä ei lue lakia. Mitä useampi heijastin sen parempi. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet herättävät huomiota ratin taakse myös leveyssuunnassa.

Liikenneturva ohjeistaa riippuvan heijastimen kiinnittämistä polven korkeudelle siten, että se pääsee vapaasti heilumaan. Näin mahdollistetaan vapaasti heiluvan heijastimen näkyvyys eteen ja taakse.

Stretch- tai jousiheijastin tulisi kiinnittää ensisijaisesti tien puoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen. Mikäli käytössä on useampi heijastin, voi kyseiset joustavat valokeilat kiinnittää myös sääreen.

Pysytään hengissä ja herätetään turvallisesti autoilijoiden huomio.

Artikkelikuva: Martin Frost

Lähteet: