“Eikö mitään saa enää sanoa?” (KUVA: Freepik)

Joka sekunti joku loukkaantuu somepostauksesta. Noin joka toinen sekunti somelautakunta langettaa tuomion kommenttikentässä. Maailmasta tehdään parempi paikka, kun poistetaan kaikki “ikävät” puheet. Ongelmat eivät poistu, mutta sensuuripropaganda antaa kuvan elämästä, jossa todella tanssitaan ruusujen terälehdillä.

Kaikkien tekoja ja sanomisia seurataan ja valvotaan. Somessa toimii yksittäisistä mielensäpahoittajista koostuva valvontakoneisto Gestapo, jonka tehtävänä on kaivaa esiin jokainen loukkaus. Jos löytyy pienikin mahdollisuus pahoittaa mielensä itsensä tai muiden puolesta, niin se on käytettävä. Asiat käsitetään tahallaan väärin, jotta saataisiin mahdollisimman mehukas äläkkä. Kulttuurista omimista, sovinismia, rasismia ja vihapuhetta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kukaan ei jää ilman tuomiota.

Elämme maailman vapaimmassa valtiossa. “Sananvapaus” mahdollistaa puhumisen mistä tahansa. Onneksi on kuitenkin olemassa sensuuri, ettei ihan mistä tahansa saa puhua. Tästä tulee mieleen eräs toinen valtio. Neuvostoliitossa oli myös sananvapaus. Mitä tahansa sai sanoa, kunhan ei loukannut ketään ja oli valmis seisomaan sanojensa takana.

Intiaanipäähine lasten naamiaisissa on törkeää kulttuurista omimista. Kaveriporukassa heitetty seksistinen läppä on raiskauskulttuurin kannattamista. Toiselle ihmiselle nauraminen on suora hyökkäys hänen etnisyyttään vastaan. “Eikö mitään saa enää sanoa?” on toksista maskuliinisuutta tihkuvien miesten tunnuslause. Mitä vaan saa sanoa, kunhan on valmis tulemaan teloitetuksi somessa. Vitsejä ei ole enää olemassa. Eihän huumori voi olla mikään etuoikeus vihapuheelle.

Jos mitään ei saa sanoa enää vitsillä, kaikki vaikeat aiheet muuttuvat viimeistäänkin tabuiksi. Leikillä sanotut asiat loukkaavat aina jotain, mutta ne eivät ole kannanotto. Tuntuu, että itselleen osaavat nauraa enää vain miehet. Lihava nainen on kehopositiivinen, kun taas lihava mies on läski.

Jos käytät sarkastisesti sanaa “neekeri”, voit olla varma, että joku haukkuu sinut rasistiksi, vaikka tarkoituksena ei ollut loukata ketään tummaihoista. Eikö rasismia olisi enää olemassa,  jos maailmasta poistettaisiin sana “neekeri”?

Maailmaan mahtuu puhetta ja sanoja. Tulkitsijoita on miljardeja. “Tämä ei ole ok” on tämän päivän hittilause. Joko kaikki on ok, tai sitten mikään ei ole.