Petopodin nauhoituksia tehdään niin kotona kuin jäähallilla. Kuvassa nauhoitukset elokuulta, kun Petopodi oli tekemässä Oulun Kärppien kausiennakkoa jäätreenien aikaan. (kuva: Antti Meriläinen)

Harri Niskala, 32, on Oulun kärppien kannattaja ja Petopodi-podcastin toinen juontaja.

– Ammatiltani olen myyntineuvottelija, mutta tulevaisuudessa haluaisin olla vielä äänialan ammattilainen, Harri toteaa.

– Ehdottomasti podcastien kuunteleminen ja tekeminen ovat tällä hetkellä tärkeimmät harrastukset, mutta penkkiurheilu tulee heti perään toiselle sijalle. Kuntourheilu tasoittaa arkea mukavasti.

Petopodin ensiaskeleet

Antti ja Harri lähestyvät Petopodissa urheilujournalismiin hieman viihteen näkykulmasta. (kuva: Harri Niskala)

Ensimmäisen kerran Harri ja Petopodin toinen isäntä Antti Meriläinen painoivat rec-näppäintä toukokuussa. Sen jälkeen nauhoituksia on tehty lähes joka viikko. Samaa aikaan Harri tekee myös omaa Kahavipöydässä-podcastia.

– Petopodi on Oulun Kärppiin keskittyvä podcast, joka käsittelee kärppiä alta, päältä ja molemmilta laidoilta. Puheenaiheina on meillä Antin kanssa kaikki, mikä liittyy pohjoisen petoon. Anttihan on Petopodin isä, joka tunnetaan myös nimellä Ahmalegenda.

Petopodin ensimmäinen jakso julkaistiin Soundcloudissa perjantaina 10. toukokuuta, ja ensimmäisen viikonlopun aikana jakso Ikiroudasta Pohjolan maan toistettiin yli 800 kertaa. Kahden pojan unelman ensimmäiset askeleet olivat pienet, mutta kantavat ja nyt askeleita on otettu jo monta lisää.

”Joku kysyntä tälle ohjelmalle oli”

– Nyt kun muistelen tuota viikonloppua ja mietin kuuntelukertojen kasvavaa käyrää, eihän sitä pystynyt edes kuvittelemaan todeksi, että ihmiset oikeasti kuuntelivat meidän juttuja. Kaksi jätkää vain lähtivät kotistudioon nauhoittamaan omaa höpinää ja toivoivat, että jakso tavoittaisi muutamassa viikossa ehkä 200 kuulijaa, Harri muistelee.

Ensimmäinen jakso nelinkertaisti tavoitteet ennätysajassa, joten uusia jaksoja miesten täytyi tehdä heti lisää. Toinen jakso julkaistiin jo viikon päästä ensimmäisestä, mutta suoratoistopalveluksi vaihtuivat RadioPlay ja Spotify.

– Kun Antti pyysi minua tekemään hänen kanssaan Kärppä-aiheista podcastia, hänellä oli visio tehdä uudenlaista sisältöä faneille, joka poikkeaa perinteisestä urheilujournalismista. Meidän tarkoitus on lähestyä hieman viihteen näkökulmasta ja tarjota kuulijoille jotain aivan uutta.

– Tällä hetkellä Petopodin jaksoja on toistettu yli 20 000 kertaa, kuulijoita meillä on jo 10 000 ja ensimmäisen jakson julkaisemisesta on vasta alle neljä kuukautta. Joku kysyntä tälle ohjelmalle oli, Harri miettii.

– Kyllä tämä hiljaiseksi vetää, kun alkaa tosissaan miettimään noita lukuja. Ei voi olla kuin kiitollinen ja samalla ihmeissään ja taas kiitollinen. 

Rakkaudesta lajiin

Monille podcastit ovat mielikuvissa helppoa rahaa ja kaupallisia yhteistöitä, onko ohjelman kaupallistaminen oikeasti se tavoite vai ohjaako teitä intohimo?

– Teemme Petopodia intohimosta, mutta haaveissa meillä tietenkin on saada tästä vielä joku päivä kaupallistettu ohjelma. Jos intohimosta maksettaisiin joku päivä, niin tyhmäähän siitä olisi kieltäytyä, Harri pohtii. 

Tänä päivänä podcastit ovat saavuttaneet suuren suosion ja tavoittavat koko ajan enemmän kuulijoita. Niiden tekeminen ja julkaiseminen on tehty myös helpoksi. Nauhoitus ei vaadi isoja investointeja enemmänkin uskoa ja rohkeutta. 

– Minulta kysytään useasti kannattaako kokeilla podcastien tekemistä, ja aina sanon että ehdottomasti kannattaa kokeilla. Ihmisen ei tarvitse olla moottoriturpa tai hyvä juttumies, sillä uskon tärkeintä on voittaa pelko äänittää omaa ääntä ja pitäähän sillä äänellä olla myös asiaa, jota halutaan kuunnella.

Petopodissa keskitytään ajankohtaisiin tapahtumiin Oulun Kärppien ympärillä. Kuvassa Petopodi kävi äänittämässä haastattelun Jesse Puljujärven kanssa, vain kaksi päivää sopimuksen julkaiseminen jälkeen. (Kuva:Juri Kukkonen)

Kuuluuko ananas pitsaan? Miksi tämä kysymys, kysytään jokaiselta haastateltavalta?

– Ehdottomasti kuuluu. Petopodi on asiaohjelma, jonka luonteeseen kuuluu selvittää mielipide maailman suurimpaan kysymykseen. Ja kysymyshän on: Kuuluuhan ananas pitsaan?