Tytti juontaa tällä hetkellä sekä Radio Rockin aamuissa että Suomi Popin illassa. Kuva: Heidi Grönlund.

Juuri lukiosta valmistuneelle 18-vuotiaalle Tytti Junnalle oli selvää, että hän hakee teatterikorkeakouluun. Tytin äiti kuitenkin suositteli Laajasalon opistoa. Äiti näki tyttärensä sopivan hyvin opiston radiotoimittajalinjalle. Tytti sivuutti suositukset, koska ei ajatellut sopivansa radiotoimittajaksi.

Tytti pääsi opiskelemaan näyttelemistä Lahden kansanopistoon. Näyttelemisen rinnalla hän ehti tehdä kolme vuotta töitä myös kameran toisella puolella apulaisohjaajana, jolloin päivät saattoivat venyä jopa 16-tuntisiksi.

Sitten Junna havahtui. Vaikka apulaisohjaajan työssä on paljon sellaista, mistä Tytti nautti, ei hän nähnyt tekevänsä alan töitä loppuelämäänsä.

“Halusin päästä käyttämään luovuuttani vielä enemmän, vähän kuin teatterissa. Siinä kohtaa tiesin kuitenkin, että tulevaisuuteni ei liity näyttelemiseen”, Junna kuvaa.

Vuoden verran Tytti mietti asiaa itsekseen, ja pikkuhiljaa hänestä alkoi tuntua, että journalismissa ja radiossa yhdistyisivät ne asiat, joista Junna nauttii. Äidin aikoinaan suosittelema Laajasalon opiston radiotoimittajalinja alkoi tuntua varteenotettavalta vaihtoehdolta. Kesällä 2018 ovet Laajasaloon lopulta avautuivat.

Harjoittelu opetti parhaiten

Junna nauttii puhetyöstä ja improvisaatiotaustaiselle toimittajalle radiotyö on kovin luontaista. Kuva: Heidi Grönlund.

Laajasalon opistosta Tytti muistaa erityisesti tiiviin naisporukkansa sekä innostumisen journalismista. Intoa riitti esimerkiksi silloin, kun reportaasia lähdettiin tekemään lähiruokakauppaan ja mietittiin koko tilanteen absurdiutta.

“Jälkeenpäin ajateltuna ainoa asia, jonka saattaisin tehdä toisin, olisi äänituotannon osaamisen syventäminen. Kun ääniä olisi ollut mahdollista opiskella syvemmällä intensiteetillä, olin jo niin vahvasti kiinni harjoittelussa, että äänituotantoon ei enää oikein aika riittänyt.”

Junna muistaa lähettäneensä työharjoitteluhakemuksia ennen joululomia, ja haastattelukutsuja hänelle saapui kolmesta radiotoimituksesta. Hän muistelee häkeltyneenä olleensa todella onnekas, sillä loppupeleissä jäi Junnan tehtäväksi valita harjoittelupaikka kolmen radiotoimituksen väliltä.

“Radio Suomi Popista tuli vahva fiilis, että täällä haluan aloittaa harjoittelun.”

Loppiaisen jälkeen Tytti aloitti Suomi Popin harjoittelussa, jossa hän oli viiden kuukauden ajan, aivan valmistumiseensa asti.

Työharjoittelussa Junna muun muassa editoi, ideoi, toimi apuna eri radiokanavien juontohommissa ja teki oma-aloitteisesti ihan kaikkea mahdollista. Junna puhuu lämmöllä työharjoitteluajastaan ja korostaa oppineensa harjoittelussa valtavan määrän uutta.

Vaivannäkö palkittiin myös harjoittelun päätyttyä, sillä jo seuraavana päivänä hän oli Radio Aallon taajuuksilla kanavan tarvitessa viikonloppuihin juontajaa.

Kesän aikana Junna myös editoi Suomi Popille Aamulypsyn koosteita, kun ohjelma oli kesälomalla. Sen jälkeen hän on muun muassa tuurannut Suomi Popilla Sami Kurosta ja Jenni Alexandrovaa. Tällä hetkellä Junnaa voi kuulla arkiaamuisin Radio Rockin Korporaatiossa ja Suomi Popin arki-illoissa.

Itsensä likoon laittamalla saa eniten irti koulusta

Tulevaisuudessa Tytti toivoisi pidempiaikaisen juontajuuden jatkuvan, ja että hän pääsisi vielä kehittämään omaa juontajuutta ja erilaisia ohjelmaosuuksia.Yhdeksi suurimmista haaveistaan Junna paljastaa televisiossa juontamisen.

“Olisihan se myös melko luonteva siirtymä näyttelijätaustaakin ajatellen.”

Junna kokee monipuolisesta taustastaan olevan hyötyä tämän hetkisessä työssä. Kuva: Heidi Grönlund.

Junna suosittee Laajasalon opiston medialinjaa kahdenlaisille ihmisille. Aikuisille, jotka ovat ehtineet jo opiskella kaikennäköistä ja tehdä töitä tässä välissä, sekä niille nuorille, jotka miettivät vielä, mitä haluavat. Linja kestää vain vuoden, mutta lyhyestä ajasta huolimatta siellä oppii paljon.

“Jos on itse aktiivinen, koulusta voi saada todella paljon irti. Se vaatii vain sen, että itsekin heittäytyy ja tarjoutuu tekemään muutakin kuin vain ne pakolliset tehtävät.”

Kiitoksia Tytti lähettää Laajasalon opettajille koulun monipuolisuudesta.

“Silloin oli aika kova halu päästä pelkästään vain radioon puhumaan, mutta olen ymmärtänyt sen monipuolisuuden pointin. Nykyään niin moni media menee käsi kädessä, joten se kaikki oli todella hyödyllistä.”

Nykyisille ja tuleville opiskelijoille Junnalla on yksi, selkeä viesti:

“Työharjoittelu on erittäin tärkeä!”