Laura Mauno palvelemassa asiakkaita.

Kauppahalliin sisään astuessa tuntuu, kuin kaikki aistit heräisivät eloon pitkän ja kylmän talven jälkeen. Ilmassa leijailee monia tuttuja tuoksuja ja samalla verkkokalvoille piirtyy kaikki sateenkaaren värit. Pöydät ja vitriinit houkuttelevat luokseen maistamaan niin tuttuja, kuin tuntemattomia tuotteita. On vaikea muistaa, että olemme kauppahallin väliaikaisissa tiloissa.

Alkuperäinen Hakaniemen kauppahalli sijaitsee Hakaniemen torin pohjoispuolella, Kallion kaupunginosassa. Se on valmistunut vuonna 1914 ja ollut toiminnassa siitä lähtien. “Hagiksen halli” on kalliolaisten oma lähikauppa, mutta kauppahallille pääsee helposti niin raitiovaunulla, metrolla kuin linja-autollakin.

Kauppahallia on peruskorjattu 2018 maaliskuusta lähtien. Korjauksen aikana hallin toiminta on jatkunut väistötilassa, Lasihallissa Hakaniemen torilla. Remontin oli määrä valmistua 2020 vuoden lopulla, mutta on arvioitu, että remontti viivästyy ainakin vuoden 2021 kevääseen. Peruskorjauksen hinnaksi on arvioitu 20 mijoonaa euroa.

Valoisat ja avarat tilat

Näin useat yrittäjät ja asiakkaat kuvailevat kauppahallin väistötiloja. Niin myös Veera Koponen, joka työskentelee Roiniset Oy:n perheyrityksessä, joka on erikoistunut italialaisiin herkkuihin. Eritoten hän on onnellinen toimivasta ja tehokkaasta ilmastoinnista, joka Lasihallissa on.

“Vanhassa kauppahallissa kun lämpö saattoi välillä nousta hyvinkin korkeaksi ja epämiellyttäväksi”, muistelee Koponen.

“Lasihallin valoisuus on myös mukava lisä, mitä väistötilat ovat tuoneet mukanaan. Myös asiakkaat ovat kovasti tykänneet valoisammasta ilmeestä.”

Koponen myöntää, että alkuun niin asiakkaat, kuin työntekijätkin olivat hieman skeptisiä tulevista väistötiloista, mutta huoli on ollut turha.

“Nyt ollaan tilanteessa, jossa osa  yrittäjistä haluaisi jäädä väliaikaisiksi tiloiksi tarkoitettuun rakennukseen.”

Veera Koponen työn touhussa.

Paluu korjattuun kauppahalliin mietityttää

Juustojen erikoismyymälä Lentävä Lehmä sijaitsee pääovien välittömässä läheisyydessä. Asiakkaat tiskillä vaihtuvat taajaan ja juustoja maistellaan hymyssä suin.

Myös kauppias Laura Mauno puhuu uusien tilojen puolesta. Yllättävimpänä seikkana hän nostaa esiin Lasihalllin sijainnin.

“Vaikka rakennuksilla ei ole välimatkaa kuin parisenkymmentä metriä on sillä ollut merkittävä vaikutus”, Mauno kertoo. Hän arvioi, että asiakkaat ovat lisääntyneet kolmanneksella.

Kauppahallin remontti on kallis. Epätietoisuus siitä, miten paljon tilavuokrat tulevat sen johdosta nousemaan mietityttää monia.

“Pelkona on, että remontti tulee yrittäjien maksettavaksi. Korkeampi tilavuokra näkyisi tietysti myös tuotteiden hinnassa”, Mauno aprikoi.

Hän kertoo erään asiakkaan taannoin todenneen hänelle, että jos esimerkiksi museo remontoidaan, niin ei sekään tule museolippujen hintaan asiakkaan maksettavaksi. Tilanne herättää siis kaikkineen paljon keskustelua.

Suomessa on viitisentoista kauppahallia.

“Hakaniemen kauppahalli on Suomen parhaiten toimiva kauppahalli ja toivoisin, että kauppahalli nähtäisiin pikemminkin kaupunkikulttuurin tuottajana.”

Haastattelun lopuksi Mauno vielä toteaa:

“Kauppahallin tekee yrittäjät ja asiakkaat, ei historialliset seinät.”

Lentävän Lehmän herkullinen juustotiski.

J.Hellgren