Cheerleading on vielä laji, joka ei ole kaikille tuttu. Helsinki Athletics Cheerleaders HAC ry on perustettu vuonna 2002. Seuran lajeja ovat cheerdance ja cheerleading. Cheerleadingiin kuuluu muun muassa ilma-akrobatia eli pyramidit, nostot sekä korkeat heitot, permantoakrobatia ja kannustushuudot.

HAC Xray on joukkue, joka pitää Suomessa sekasarjan kärkeä. Joukkue on saavuttanut useita SM-mitaleita ja he ovat päässeet edustamaan Suomea EM-kilpailuihin, joista on tuotu kotiin jopa viisi EM-mitalia.

Hac Xray harjoittelee pyramidia.

Lähestyn treenihallia ja kuulen ulos asti joukkueiden musiikit, kun treenihallin ovi on auki. Astuessani hallille on heti havaittavissa, että koronavirus on otettu myös täällä huomioon. Nuori poika kiertää käsidesipullon kanssa ja huolehtii, että onhan jokainen pessyt kätensä ennen kun treenit käynnistyvät.


Ennen treenien käynnistymistä pystyn jo huomaamaan Xray:n hyvän joukkuehengen. Urheilijat saapuvat hallille, heittävät ylävitoset keskenään, halaavat ja vaihtavat kuulumisia. He ovat selkeästi iloisia päästessään treenaamaan yhdessä.

Kun treenit alkavat, joukkue kokoontuu rinkiin. Valmentajat kertovat, mitä on tänään ohjelmassa ja jokainen urheilija kuuntelee keskittyneesti valmentajiaan. Xray:n treenit alkavat akrobatialämmittelyllä. Hiki nousee nopeasti kaikille otsalle ja on aistittavissa, että treeneistä on tulossa intensiiviset, sillä ne kestävät ainoastaan tunti vartin. 

Viereisellä matolla treenaa seuran junioreiden edustusjoukkue Hac Junior Elite. Musiikki lähtee soimaan ja ihoni menee kylmille väreille. Ne kaikki musiikin äänet, efektit ja miksaukset tuovat mieleeni oman cheerleading-urani, treenit, kisat, onnistumiset sekä epäonnistumiset. 

Cheerleading on on teknisesti vaikea laji.

Cheerleading on vaativa laji, se vaatii luottamista joukkuekavereihin, koko kropan hyvää hallintaa, rohkeutta, voimaa, innokkuutta ja esiintymistaitoa. Tätä kaikkea löytyy jokaiselta Xray:n urheilijalta. Joukkue tekee omatoimisesti akrobatiaa, se on yksi cheerleadingin vaativimmista osa-alueista, mutta huippu-urheilijat saavat sen näyttämään helpolta. Joukkue asettuu rinkiin ja jokainen tekee vuorollaan takaperin voltin.

Xray:n urheilijat ovat tottuneet kovaan treeniin. Välillä käydään nopeasti maton reunalla hörppäämässä juomapullosta vettä ja sitten taas jatketaan.

Hanna on ollut lajin parissa jo 10 vuotta.

– Tää laji on kasvattanut mua ihmisenä paljon. Oon oppinut toimimaan paineen alla. Meillä on vain se yksi suoritus kisoissa, joten sillon tarvitaan paineensietokykyä”, Xray:n pitkäaikainen urheilija, Hanna kuvailee.

Hanna on ollut jo pitkään lajin parissa, mutta hänellä on vielä unelmia, joita hän haluaa saavuttaa.

-Mun unelmana on vielä saavuttaa sekasarjassa Suomenmestaruus, kertoo Hanna.

Seuraavaksi on vuorossa pyramidit. Valmentajat antavat selkeät ohjeet joukkueelle ja he kertovat, minkä paikan kukin ottaa. Ohjeet on annettu ja joukkue siirtyy itsevarmoina valmiina treenaamaan pyramidia. Cheerleadingissä jokaisella täytyy olla kaikki luottamus joukkuekavereihin. Kun aletaan rakentamaan pyramidia, stunttia tai mitä tahansa, nostajat ovat vastuussa siitä, että nousijat otetaan kiinni, onnistui pyramidi tai ei. Joukkue saa miltei heti onnistuneita toistoja ja valmentajat ja joukkue iloitsevat onnistumisista. Urheilijoita kehutaan ja hyvä joukkuehenki näkyy nopeasti myös ulkopuoliselle. Onnistumisia tulee paljon, mutta on luonnollista välillä myös epäonnistua. Välillä pyramidit tulee ryminällä alas, mutta mikä tärkeintä, jokainen otetaan turvallisesti kiinni, eikä kukaan loukkaannu. Epäonnistuneen toiston jälkeen, mietitään hetki, mikä meni pieleen ja sitten koetetaan uudelleen. Joukkueesta huokuu motivaatio ja innokkuus tekemiseen, niin onnistumisen kuin epäonnistumisenkin jälkeen. 

Xray:n valmentaja Jade

Joukkueen pitkäaikainen valmentaja Jade on ollut lajin parissa jo 10 vuotta. Xraytä hän on valmentanut viisi vuotta. Suurin saavutus valmentajana hänelle on ollut vuoden 2019 EM-pronssimitali.

– Tämän joukkueen menestymisen salaisuus on se, että joukkue on niin innostunut, päättäväinen, päämäärätietoinen ja heillä on aina innokkuus oppia uutta, Jade kertoo.

Treenit etenevät kovaa vauhtia loppusuoralle, aika on kulunut kuin siivillä. Lajitreenien päätyttyä joukkue lähtee vielä lenkille. He pukevat ulkovaatteet päälle ja lähtevät juoksemaan hämärtyvään iltaan. 

Cheerleading on laji, joka täytyy itse kokeilla tai nähdä paikan päällä mitä se on, kuinka paljon se vaatii ja kuinka uskomattomiin temppuihin cheerleaderit pystyvät. Se on laji, jonka pitäisi saada enemmän näkyvyyttä.