Himos Golfin kävijämäärä koki hurjan nousun kaudella 2020. Kuva: Markus Lahtinen

 Viime keväänä golfin lajiliitossa ja klubitaloilla ympäri Suomen oltiin varmasti yhtä hymyä, kun golfin harrastajamäärät nousivat koronan rajoittaessa monien muiden lajien harrastamista. Muiden lajien ja harrastusten parissa harmiteltiin koronan aiheuttamaa asiakkaiden vähyyttä, mutta golfin puolella sen sijaan asiakasmäärä kasvoi. Golfliiton numerot puhuvat puolestaan, sillä vuonna 2019 Golfliiton jäseniä oli noin140 000 ja vuoden 2020 lopulla jäseniä oli jo yli 148 000. Vuoden 2020 “golfbuumi” täytti kentät ja toi golfia Suomessa esille.

 Vuoden 2020 keväällä sai huomata, kuinka kentät täyttyivät odotettua nopeammin, eikä lähtöaikoja saanutkaan jokainen lajin harrastaja omalla klubillaan ihan milloin tahtoi. Monilla klubeilla ympäri Suomen tuli myös erilaisia rajoituksia, jotka tuli ottaa huomioon klubille tultaessa, sieltä lähdettäessä, sekä tietysti kentällä pelatessa. Kentälle tullessa huomasi, että tässä lajissahan pystyy pitämään etäisyyden ja turvavälin mainiosti ja sekös meille suomalaisille sopi. Moni uudelleen aloittanut golffari jatkoi vuosia sitten jäänyttä harrastustaan viime kesän tullen ja näin myös vanhoja kettuja saatiin lajin pariin mukaan. Monet klubit saivat aivan uudenlaisen pelaajakatraan ja paljon suuremman sellaisen tämän suuren harrastajamäärän kasvun takia. Yksi tällaisista klubeista oli Keski-Suomessa sijaitseva Himos Golf.

 “ Meillä harrastajamäärien kasvu näkyi kyllä suuresti, kun kierrosmäärät nousi 80 prosenttia ja jäsenmääräkin sellaisen kymmenen prosenttia,” muistelee Himos Golfin toiminnanjohtaja Markus Lahtinen.

Myös koronan vaikutukset näkyivät Himoksella heti alkukaudesta lähtien:


“Lähtöjen ryhmäkoot olivat alkukaudesta pienempiä, kaikki myynti oli takeawaytä, myös klubin henkilömäärä oli rajoitettu”, Lahtinen toteaa. 

“Kesää pitkin rajoitukset kuitenkin hellittivät, niin loppukaudesta mentiin jo normaalimmin”, hän vielä summaa lopuksi.

 Golf on parasta kesähelteillä auringon paahteessa kylmän juoman ja mahdollisimman vähien lyöntien kera. Voi tulla mieleen ajatus, että mitä sitten talvella, kun lumihangessa lyöminen ei olekaan sama asia kuin helteellä väylältä, taikka useimmiten ihan muualta kuin väylältä näin “klubituupparin” näkökulmasta. Talvella siirrytään halleihin, autotalleihin tai monien harrastajien tapauksessa Youtuben ääreen. 

 Yksi Etelä-Suomen suosituimmista talviharjoittelupaikoista on Vuosaaren Planmeca Golf Areena, jossa varmasti jokaiselle golfin harrastajalle löytyy oma treenimuoto. Vuosaaren hallilla onkin käynyt kuhina ja myös Planmecan perustajiin kuuluva Kari Anttila on sen huomannut.

“Kyllä meillä on asiakaskunta kasvanut ja ennen kaikkea uusia pelaajia ja uudelleen aloittaneita pelaajia on saatu remmiin lisää.” 

Planmecasta löytyy jokaiselle jotakin talviharjoitteluun, kun löytyy puttigreeniä, lyöntipaikkoja, simulaattoria, sekä tietysti golftunteja golfopettajien opetuksessa. Monipuolisuuden huomaa myös siellä treenaavista ihmisistä, monipuolista kävijää kun on.

“Meillä on käynyt talven aikana kaikenlaista pelaajaa, ammattilaisista Oliver Lindell treenaa meillä paljon ja muitakin huippupelaajia käy.” Anttila toteaa.

 Jotkut treenaavat vähemmän toiset enemmän, ammattilaiset sitäkin enemmän. Toissa kaudella green cardin taskuun hommannut Erno Kajander pärjää talvikaudella vähemmällä. 

“ Itsellä tulee ehkä kerran tai kaksi kertaa käytyä hallissa talvella, mutta muuten talvella ei tehdä muuta kuin metsästetä seuraavaksi kaudeksi uusia varusteita ja ennen kaikkea uusia mailoja.” Kajander naurahtaa.

Talvella golffaaminen lumihangessa on mahdotonta, lukuunottamatta muutamia talvigolkenttiä. Kuva:Flickr