Maukka Cederlöf on harrastanut kamppailulajeja lapsesta asti. (Kuva: Topias Setälä)

Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan FireBody-salin päävalmentaja Maukka Cederlöf ryhtyi kamppailulajien personal traineriksi oman kilpauransa jälkeen.

”Lähdin personal traineriksi sen takia, että mä haluan antaa ihmisille oikeanlaista opetusta.  Ryhmässä ei saa ikinä niin hyvää opetusta kuin henkilökohtaisesti,” kertoo Cederlöf.

”En tykkää opettaa isoja massoja. Meidän salilla käy vain pienryhmiä. 20 on maksimi, mitä salille mahtuu.”

Cederlöfin asiakkaiden lähtötaso vaihtelee laidasta laitaan.

”Salilla käy ihan huippu-urheilijoita sekä kuntoilijoita.”

Maukka opettaa sekä kamppailulajeja, että salivalmennusta.

”Kamppailu on se mun juttu. Opetan myös salivalmennusta, mutta kamppailu on se, mitä multa eniten kysytään.”

Kysyntää tunneille olisi, mutta aikaa ei ole kaikille.

”Ei kamppailulajien personal trainerina pysty ottamaan kovin montaa asiakasta samalla. Kolme päivässä on maksimi. Useimmat asiakkaat käyvät kerran viikossa, mutta osa kävi parhaimmillaan kolme kertaa viikossa. PT-tunteja tulee itselle parhaimmillaan kymmenen viikossa, mutta mulla on myös muuta kamppailuohjausta.”

Asiakkaita salilla käy lapsesta vanhukseen. Pitkäkestoisin asiakas on käynyt tunneilla joka viikko jo yli kolme vuotta. Monet asiakkaat innostuvat harrastuksesta ja he käyvät tunneilla pitkän aikaa. Cederlöf treenaa mielellään eri tasoisten asiakkaiden kanssa, mutta toivomuksia asiakkaan suhteen löytyy.

”Hyvä asiakas on sellainen, joka tulee itse avoimin mielin ja on halukas oppimaan. Tykkään itse kritiikistä, mutta jos asiakas alkaa opettamaan minua, niin tulee vähän sellainen fiilis, että kumpi tässä opettaa kumpaa.”

Cederlöf toimii FireBody-salin päävalmentajana. (Kuva: Topias Setälä)

Cederlöfillä on itsellään takana kilpaura nyrkkeilyn ja potkunyrkkeilyn parissa.

”Aloitin kymmenenvuotiaana judon ja nyrkkeilyn 15-vuotiaana. Harrastin kamppailulajeja 35-vuotiaaksi asti.”

Maukka on kilpauransa aikana voittanut muun muassa Eesti Open-kultaa ja SM-kultaa. Voitto on myös ammattilaisottelusta Unkarin mestaria vastaan.

”Treenaan vieläkin aina, kun ehdin. Kun vetää lämmöt kolmen asiakkaan mukana niin se käy jo pienestä treenistä.”

Cederlöf uskoo kilpaurheilutaustansa auttavan myös valmennuksessa.

”Olen 47-vuotias ja olen harrastanut kamppailulajeja lapsesta asti. Olen käynyt myös paljon erilaisia valmennuskursseja.”

Personal trainerin työstä löytyy niin hyviä kuin huonoja puolia.

”Hyvää on se, kun saa kaverin oppimaan, mitä sille on yrittänyt opettaa. Hienoa on myös, kun asiakkaalla on hyvä fiilis ja oppimisen ilon näkee. Kamppailulajit ovat aika haastavia ja kun saa palaset loksahtamaan kohdalleen niin se on se juttu. Huonoa on taas se, jos odotukset ovat liian korkealla ja kaveri luovuttaa, kun ei heti onnistu.”

Topias Setälä