Eilen 11.10.2021 vietettiin kansainvälistä tyttöjen päivää. Tyttöjen päivänä juhlitaan tyttöyden voimaa ja puhutaan tyttöjen oikeuksien puolesta. (KUVA: PIXNIO)

“Mun mielestä sun kiroilu kuulostaa kamalalta, koska olen aina pitänyt tyttöjä fiksumpina kuin poikia – eikä fiksut tytöt kiroile.” Miten meni noin niin kuin omasta mielestä, Pena 50v?

Ulkopuolisilla tuntuu olevan jatkuva tarve kertoa tytöille, millaisia heidän tulisi olla, mitä heidän pitäisi tehdä, ja pahimmillaan, miten tulisi ajatella ja elää. Sitten se kaikki kuormalastillinen tiedätte kyllä mitä, verhoillaan Penan 50v tavoin “kehuksi”, ja ihmetellään, että miten nyt näin voidaan loukkaantua. Kuules nyt Pena – entä jos en olekaan fiksu? Enkö voi olla samaan aikaa tyttö, mutta silti tyhmä kuin saapas? Sitten taas vaihtoehtoisesti – tekeekö se minusta tyhmän, jos silloin tällöin käytän rumaa kieltä? Miten tämä vaikuttaa älykkyysosamäärääni?

Tytöille asetetaan lapsesta lähtien tietyt raamit, jotka heidän täytyy täyttää ollakseen kelvollisia. Tytöt tykkäävät nukeista, haluavat leikkiä perhettä ja tulevaisuuden haaveena onkin sitten oma perhe ja sata lasta, joita voi hoitaa samalla, kun perheen isä käy töissä ja elättää perheen. Tytöt eivät riehu, suutu tai sano opettajalle vastaan. Jos jotain näistä kuitenkin sattuu tekemään, tulee yleensä poikkeuksetta kommentti: “olen pitänyt sinua fiksuna tätä ennen.” Kiitos opettaja, niin minäkin – ja pidän myös vastedes.

Fiksu tyttö nähdään yleensä hiljaisena, rauhallisena ja tottelevaisena. Ei, ei ja vielä kerran ei. Kaikille näin ajatteleville lähetän nyt terveisiä: tyttö voi myös ottaa kantaa, riekkua välillä räkä poskella ja pistää nurkan takana röökin palamaan ja olla samaan aikaan fiksu, viisas ja lahjakas. Kaikista suurimpana muistutuksena – olla edelleen tyttö.

Tyttöys ei pitäisi olla mikään keski-ikäisten määriteltävissä oleva käsite toisen olemassaolosta. Tyttöys on, ja pitääkin olla sitä, mitä itse tytöt haluavat sen olevan. Voitaisiinko voivottelun ja määräilyn sijaan joskus kysyä tytöiltä, mitä he itse haluavat?

Tyttö, sinä saat olla mitä ikinä haluat. Saat olla fiksu, tyhmä, iloinen, surullinen, vahva, heikko ja kaikkea näiden väliltä. Saat olla kiltti ja siveellinen, mutta ihan yhtälailla myös riehakas ja omat oikeutesi tiedostava kansalainen. Parasta tyttöys on silloin, kun saa olla oma itsensä; oli se sitten räkivä teini, tai siveyden sipuli – tai vaikka nämä molemmat yhtäaikaa.