Ronald Koemanin ensimmäinen kausi Barcelonassa on ollut positiivissävytteinen. (Kuva: Richard Mulder / Wikicommons)

Barcelonan tulevaisuus alkaa hiljalleen kirkastua.

FC Barcelonan viime ajat ovat herättäneet seuran kannattajille toivoa paremmasta huomisesta. 2010-luvun, etenkin sen alkupuoliskon kenties maailman paras seurajoukkue on parin viime kauden ajan ollut pahasti tuuliajolla, varsinkin Champions Leaguessa.

Täksi kaudeksi Barcelonan päävalmentajaksi saapunut hollantilainen Ronald Koeman on kauden edetessä saanut pelin ajoittain muistuttamaan jopa Barcan kulta-aikoja. Alkukausi eteni tahmeasti, mutta viimeiset pari kuukautta Barcelona on pelillisesti ollut paikoittain dominoivalla tasolla. Viimeisimpänä näyttönä viime viikonlopun Real Sociedadia vastaan pelattu ottelu, joka päättyi Barcelonan suvereeniin 1-6-vierasvoittoon.

Barca putosi tälläkin kaudella Champions Leaguen pudotuspeleistä ulos. Ranskalaisjätti PSG lakaisi katalonialaiset tieltään selvin yhteismaalein 5-2. Sen sijaan Espanjan pääsarjassa, La Ligassa jo lähes karanneelta vaikuttaneet mestaruushaaveet ovat jälleen nostaneet päätään. Samalla, kun Barcelona on parantanut roimasti peliään, Atletico Madrid on menettänyt turvallisen tuntuista johtoaan sarjan kärjessä.

Koeman tuonut nuoruutta kentälle

Koeman on selvästi tullut aloittamaan Barcelonassa uutta aikakautta. Hän on nostanut seuran omasta akatemiasta enemmän nuoria pelaajia edustusjoukkueen mukaan, joista iso osa on noussut avauskokoonpanoon asti. Esimerkiksi toppari Oscar Mingueza, 21, on nauttinut isoa vastuuta joukkueen alakerrassa.

Isoin nuori tähti on kuitenkin ollut keskikentän maestro Pedri. Las Palmasista vaivaisella 5 miljoonalla eurolla hankittu superjunnu on ollut Barcelonan tärkeimpiä pelaajia tällä kaudella. Vasta 18-vuotias espanjalainen on kivunnut jo A-maajoukkueen mukaan ja hakee tosissaan pelipaikkaa kesän EM-kisoista.

Kulissit kuntoon

Myös kentän ulkopuolella velloneet kohut ovat olleet hiljenemään päin. Seuraan on saatu vihdoin uusi presidentti, Joan Laporta, joka toimi Barcelonan johdossa jo kertaalleen vuosien 2003-2010 välisen ajan. Hänen aikanaan Barcelona menestyi erittäin hyvin, muun muassa voittaen ennätykselliset kuusi pokaalia vuonna 2009. 

Joukkueen kannalta tärkeimpänä asiana voidaan kuitenkin pitää Lionel Messin ympäriltä haihtuneita siirtohuhuja. Viime kesänä siirtoa pyytänyt Messi on ollut ilmeisen tyytyväinen seuran toimintaan tällä kaudella ja siinä samalla myös hänen oma peli on näyttänyt tutulta Messiltä. 

Julkisuudessa ei ole myöskään salailtu presidentti Laportan lämpimiä välejä Messin kanssa. Laporta on ollut luottavainen sen suhteen, että Messi tekee Barcelonan kanssa jatkosopimuksen. Messi on myös itse torpannut kaikki siirtohuhut ja näyttänyt ulospäin jälleen viihtyvän seurassa.

Mikäli Barcelona ja Messi jatkavat nykyisellä tasolla kauden loppuun, La Ligan mestaruus on hyvin mahdollinen. Atleticon sarjajohto on neljä pistettä ja arkkivihollinen Real Madrid on kaksi pistettä Barcaa jäljessä. Myös Espanjan Super Cupissa Barcelona on edennyt finaaliin asti. Mikäli Koeman onnistuu tuomaan kaksi pokaalia tällä kaudella, on tarpeellista harkita jo jatkosopimusta hollantilaisluotsille.