Helsingin kaupungin vuonna 1989 perustama Fallkullan kotieläintila tekee nuorisotyötä intohimolla. Kaikki heidän nuorille tarjoamat palvelut ovat maksuttomia. Kuntarajat eivät osallistujia pidättele, ja nuoria tuleekin monen sadan kilometrin päästä.

Tilalle saapuessa ensimmäisenä näkee lehmiä, sitten lampaita ja lopuksi katse osuu isoon navettarakennukseen. Näky on hulppea, eikä välttämättä osaisi odottaa, millainen kuhina navetan sisällä käy. Tilalla nuoret pääsevät tekemään kaikkia maatilan töitä villan karstaamisesta vuohen lypsämiseen.

Maarit Piirainen on työskennellyt kotieläintilalla ohjaajana jo vuodesta 1989. Hänen mukaansa jo toinen kierros on hänen uransa aikana menossa siten, että aikoinaan työnjaossa käyneiden lapset osallistuvat nykyään toimintaan.
“Meidän tavoitteena on tuottaa sellaista toimintaa, ja saada myös nuoret tuottamaan sellaista toimintaa, mikä on heille mieleistä ”, Piirainen kertoo.

Jokainen nuori on tervetullut
Hänen mukaansa myös ujommat nuoret saavat helposti uusia tuttavuuksia eläinten hoidon lomassa. Piiraisen mukaan juttu luistaa helposti, eikä mielikään ole kauaa matalana eläinten kanssa touhutessa.
”Eläimet kun ei välitä siitä, ollaanko me hyvällä vai pahalla tuulella, koska ne pitää aina kuitenkin hoitaa. Kukaan ei jaksa olla kauaa pahalla tuulella tai murheissaan minkään eläimen kanssa.”
Hänen mukaansa parhaimpia puolia nuorisotyössä ovat esimerkiksi monipuolisuus ja nuorten kehityksen seuraaminen.

Vuohien hypytys on yksi suosituimmista aktiviteeteista
Tilan toimintaan kolmisen vuotta sitten hakeutunut Toivo, 13, nauttii eläinten kanssa työskentelystä. Mielenkiintoisimpia töitä ovat hänen mukaansa vuohien hypytys sekä lypsäminen.
“Lypsäminen on esimerkiksi sellainen kokemus, jota ei pääsisi missään muualla ainakaan Helsingissä toteuttamaan”, Toivo kertoo.
Ella, 12, aloitti tilalla nuorten työnjakotoimintaan osallistumisen noin kaksi vuotta sitten. Hänen mielestään parasta tilalla on vuohien hypytys. Nuoret luovat myös yhteyden eläimiin, ja jokainen löytääkin helposti suosikkieläimensä tilalta. Heidän mukaansa esimerkiksi kanat ovat selkeästi erilaisia persoonaltaan, vaikkei sitä välttämättä heti uskoisikaan.

Suomessa ainoa laatuaan
Fallkullan kotieläintila on konseptina ainutlaatuinen. Tila on Helsingin kaupungin nuorisotalo eli yksi toimija nuorisopalvelun kentässä. Yhteistyö nuorten ja ohjaajien välillä on saumatonta. Tilan työntekijät ohjeistavat nuoria ammattitaidolla, lämmöllä ja huumorilla. Tämän tyyppinen harrastustoiminta onkin varmasti kysyttyä, ja toivottavasti tällaista toimintaa saataisiinkin tulevaisuudessa lisää.
