Kuinka usein Hanoi Rocks on heilunut Tavastialla? Milloin PMMP veti ensimmäisen keikkansa? Miten monta jäähyväiskonserttia Disco Ensembe soitti ennen lopullisia jäähyväisiä? Legendaarisen keikkapaikan 50-vuotisjuhlan kunniaksi klubin sivuilla on julkaistu historiahakukone, jonka avulla voi muistella Tavastian ja Semifinaalin menneitä keikkoja. Linkki hakukoneeseen löytyy jutun lopusta.

Helsingin tunnetuin rock-klubi Tavastia aloitti tarinansa 70-luvulla tarjoten yleisölle rockin lisäksi myös iskelmä- ja diskomusiikkia. Vuosikymmenen aikana klubilla vieraili useita legendaarisia yhtyeitä ja artisteja, kuten Juice Leskinen & Coitus Int., Tabula Rasa sekä Dave Lindholm. 

80-luvulla rock ja punk oli ottanut Tavastian valtaansa. Klubin nykyinen toimitusjohtaja Juhani Merimaa aloitti tehtävässään vuoden 1980 kesäkuussa. Hänen ensimmäinen ulkomaan kiinnityksensä oli englantilainen rockyhtye The Troggs.

”Troggsilla oli suuri vaikutus useisiin punk-bändeihin, vaikkakin punk-sukupolvi laski historiankirjoituksen paljolti itsestään ja haistatti pitkät menneille”, Merimaa kertoo Tavastian nettisivuilla.

Juhani Merimaan rooli Tavastian tarinassa on merkittävä (KUVA/Wikipedia)

Muita keikkapaikalla tuolla vuosikymmenellä nähtyjä artisteja olivat esimerkiksi Pelle Miljoona, Hanoi Rocks ja Nick Cave & Bad Seeds.

90-luvun alussa Juhani Merimaa korvattiin ja Tavastian tuottavuutta pyrittiin parantamaan vähentämällä rock-keikkojen määrää. Tämän seurauksena klubi meni konkurssiin vuonna 1991.

Saman vuoden heinäkuussa Merimaan ja Pekka Görmanin perustama Helsingin Rock And Roll Oy avasi keikkapaikan uudestaan yleisölle. Uudelleen avaamisen jälkeen Tavastian suosio lähti nopeaan kasvuun. Keikat olivat loppuunmyytyjä kuukaudesta toiseen. 

Tavastian lavalla on nähty suuria artisteja, mutta tähtiä on vieraillut myös katsomon puolella. Yhdysvaltalaisen Black Crowin keikkaa tuli nimittäin seuraamaan rockjätti Guns N’ Roses, joka soitti oman keikkansa Helsingin jäähallissa.

”Porukkaa tuli, ja ihmiset halusivat jopa vaihtaa Guns N’ Roses -lippunsa Black Crowes -lippuihin, jotta pääsisivät bailaamaan bändin jäsenten kanssa”, Merimaa selittää.

Ennen vuosituhannen vaihdetta maailmaa jyllännyt grunge löysi tiensä myös Tavastialle. Lavalla nähtiin vuosikymmenen aikana useita genren jättiläisiä, joihin lukeutui Alice In Chains ja Stone Temple Pilots.

Tavastia oli vuosituhannen vaihteessa ponnahduslauta suomalaisille bändeille kuten The 69 Eyes ja HIM, jotka niittivät mainetta myöhemmin maailmalla. HIM myös päätti uransa Tavastialla vuonna 2017.

Rock-klubi on toiminut jäähyväiskeikkapaikkana myös muille yhtyeille. Hanoi Rocks heitti kuuden päivän aikana kahdeksan loppuunmyytyä keikkaa Tavastialla. Vuonna 2018 toimintansa lopettanut rockyhtye Disco Ensemble teki ennätyksen yhdeksällä loppuunmyydyllä jäähyväiskeikalla.

Oheinen linkki vie Tavastian hakukoneeseen: http://www.tavastiaklubi.fi/fi_FI/historia/palauta-mieleesi-mennyt-keikka/