Järvenpään Espresso House on avattu vuosi sitten. (kuva: Heli Rapatti)

“Pitää mennä niin kuin Lapissa suunnistaisi, rukkassuunta, ei niin ku kompassista suunnistaa, vaan että tonne päin about, kokonaisuus haltuun” nauraa Essi Vallenius, Espresso House Järvenpään kahvilapäällikkö, kertoessaan, millaista hänen työnsä on.

Hyvinkäältä kotoisin oleva kahvilapäällikkö Essi Vallenius, 38, istuu pirteänä toimistossaan, kahvilassa, jonka hän vuosi sitten avasi. 

“Päädyin vahingossa tähän työhön”, Essi naurahtaa. 

Ennen tätä työtä on Essi kokeillut HopLopissa työskentelyä ja käynyt rekryämässä lääkäreitä Mehiläisessä, juuri siellä työkaveri vinkkasi Essille Espresso Housesta, jossa oli aiemmin työskennellyt.

Kuva kahvilassa työskentelystä

Mielikuva siitä, millaista kahvilassa on työskennellä, on monella varmasti aika ruusuinen. Jutellaan ihmisten kanssa, kaadellaan välillä vähän kahvia ja jaetaan tikkareita lapsille. Todellisuus ei ihan tuota kohtaa.

“Leikkisä mielikuva oli kahvilatyöstä, että mä istun pöydän ääressä kahvipannu kädessä ja kaatelen välillä kahvia ja  jutustustelen vieraiden kanssa. Kyllähän mä tiesin realiteetit, mutta ne hetket on parhaita, kun saa asiakkaiden kanssa juttua syvennettyä”, Essi kertoo.

Kahvilapäällikön työhön ei sovellu ihan kuka vaan.

 “Tähän sopii sellainen, joka tykkää kiireestä. Ihmisten johtamistahan tää on ja kaikki on vähän koko ajan kesken”. 

Työssä ollaan paljon tekemisissä ihmisten kanssa ja koulutetaan henkilökuntaa.

Nuorten kouluttaminen lähellä sydäntä

Koulussa opinnäytetyön Essi on tehnyt nuorten johtamisesta, josta varmasti on apua alalla, jossa on paljon nuoria. Kahvilat ovat usein nuorten ensimmäisiä työpaikkoja. 

“Tykkään sparrata nuoria, kun ite mietin, millainen olin kaksikymppisenä, niin en tuollainen, kun mun vuoropäälliköt on. En olisi ikinä pystynyt ottamaan vastuuta niin kuin täällä he nyt ottavat”. 

Essi puhuu alaisistaan lämpimästi ja kehuvasti.

“Tykkään tökkiä heitä eteenpäin sinne mukavuusympyrän ulkopuolelle ja niin kun osoittaa, you can do it, vaikka he ei ite siihen vielä uskoisikaan, niin mä uskon”.

(kuva: Heli Rapatti)

Korona teki asioista vaikeita

Korona kuritti koko ravintola-alaa oikein huolella. Se tuntui myös kahviloissa. Sairaslomat on ovat lisääntyneet huimasti, kun ihmiset pienestäkin yskäisystä joutuvat jäämään kotiin, mikä on Essin mukaan hyvä ja huono asia. Myös rajoitukset ja sulut ovat tehneet kahvilan pyörityksestä hankalaa.

“Kaikkein haastavinta on poissaolo paikkaukset”, Essi huokaisee.

Päällikkönä joutuu tekemään pitkää päivää, jos muita ei ole saatavilla. 

“Kunhan ei enään yhtään sulkua, en jaksa koronasulkuja. Ei ollut kiva soittaa lomautuspuheluita”, Essi parahtaa, kun puheeksi tulee, mikä tulevaisuudessa olisi pahinta.

Tulevaisuus tuo toivottavasti uusia haasteita

Paljon on vielä saman firman sisällä, mikä Essiä kiinnostaa ja mitä haluaisi päästä kokeilemaan. Henkilöjohtaminen on yksi paljon puheissa esiin tuleva aihe, mutta aika näyttää, mihin suuntaan eteneminen vie. Myös muita suunnitelmia löytyy.

“opettajan pedagogiset perusopinnot olen jo suorittanut, että katotaan, mihin suuntaan se veisi”, Essi miettii.

Tuntuu että Essi on avoin kaikille vaihtoehdoille. 

“Aloita yhden kerran enemmän kuin lopetat”, sillä motolla pääsee pitkälle, Essi toteaa.