Eemeli Ikonen, kilpapelaaja ja esports vaikuttaja.

Eemeli Ikonen, 30-vuotta aloitti uransa ammattipelaajana vasta 27-vuotiaana. Taustaa useista peleistä ja pelaamisesta Eemelillä on kuitenkin jo pienestä pojasta saakka, kun kiinnostus peleihin syntyi 12-vuotiaana.

“Kilpaileminen on minulla geeneissä, sillä isäni on harrastaa runsaasti urheilua ja minulla on salibandy -sekä kilpakaratetausta.”

Oikeassa paikassa, oikeaan aikaan

Blizzard entertainment julkaisi Overwatch -nimisen ammuntapelin vuonna 2016, jolloin Eemeli päätti iskeä kaikki paukut kyseiseen peliin. Hän liittyi jääkiekkojoukkueen HIFK:n perustamaan elektronisen urheilun Helsinki REDSin Overwatch –tiimiin. Alku oli hyvä ja kilpapelurin ura lähti nousuun myöhemmälläkin iällä. Normaalisti ura aloitetaan jo varhain nuorena ja nykyään maailman parhaat nuoret kilpapelaajat ovat 14-vuotiaita.

Suomessa Eemeli kuului kyseisen pelin pelaajien kärkikastiin, sillä erilaisissa lantrek-turnauksissa hänen joukkueensa sijoittui joka kerta kolmen parhaan joukkoon. Merkittävin suoritus on kuitenkin Copenhagen games -turnauksen toinen sija vuodelta 2017.
Vuonna 2018 HREDSin Overwatch-tiimi hajosi ja Eemeli siirtyi muihin tehtäviin HREDSin sisällä. Alkuun hän toimi projektikoordinaattorina mutta eteni nopeasti myynti -ja asiakkuuspäälliköksi. Hänen työtehtäviin kuuluu yhteistyökumppaneiden kanssa neuvottelu ja hänen tulee olla mukana genressä ja tietoinen uusista peleistä mitä markkinoille ilmestyy. Pelaaminen ei ole loppunut, vaikka kilpapelaajan ura saattaa jo olla mennyttä elämää.

Yhä edelleen Eemeli haikailee takaisin sorvin ääreen mutta se ei valitettavasti ole enää mahdollista muiden töiden ohella. Kilpapelaaminen ja treenaaminen vaatii äärimmäistä omistautuneisuutta, niin kuin mikä tahansa muu urheilulaji. Pelaamisen lisäksi on pidettävä huoli fyysisestä kunnosta, jotta jaksaa istua ja pelata tuntikausia kestäviä turnauksia.

Overwatch on esports-klassikko. ( KUVA: Blizzard Enterntainment)

“Kilpapelaaminen vaatii kokonaisvaltaista huolenpitoa omasta kunnosta, ruokavaliosta ja levosta.”

”Kilpapelaajalle hyviä ominaisuuksia ovat hyvä peliäly ja tasaisuus.”

Eemelin kokemuksen mukaan e-sportsin huipulle on helpompi päästä, kuin pysyä siellä, sillä koko ajan pitäisi pystyä olemaan muuntautumiskykyinen. Lajin huipulle nousee jatkuvasti uusia huippulahjakkuuksia, joita pitää pystyä haastamaan joka turnauksessa. Lajissa on paljon kilpailua ja aina vain nuoremmat ja paremmat jannut tulee haastamaan vanhempia konkareita.

Esportsin tulevaisuus

”Suomessa vain kourallinen elättää itsensä pelaamisella.”

Suomessa ammattilaissopimuksia pelaajille tarjoaa vain muutamat organisaatiot ja sopimukset eivät ole arvoltaan kovin suuria.

”Suunta on oikea mutta tahti hidas.”

Tätä epäkohtaa Eemeli haluaisi työssään viedä eteenpäin, jotta Suomessakin olisi jatkossa mahdollista elättää itsensä pelaamisella. Hän haluaa myös toiminnallaan poistaa kilpapelaamisen ennakkoluuloja ja viedä kilpapelaamisen samalle tasolle perinteisen urheilun kanssa.