Joel on ulkomaalaistaustainen portsari töissä baareissa Lahdessa. Joel kertoo saavansa työstä onnistumisen tunnetta, mutta alkaa olla jo uupunut työn hankalaan aikatauluun. Työn ollen yötyötä, seuraava päivä menee usein täysin hukkaan.

Joel on käynyt matkailualan tuottajan opinnot Lahdessa salpauksella. Hänellä ei siis ollut työtä aloittaessaan mitään erityistä työtä tukevaa koulutusta. Idean järjestyksenvalvojan työn aloittamiseen hän sai yksinkertaisesti facebook-ilmoituksesta.

”Eräs yhtiö tarjosi koulutusta järjestyksenvalvojan työhön ja lisäksi mahdollisuutta työskennellä kesällä rockfesteillä. Minulla ei ollut mitään kesätöitä, joten tartuin tarjoukseen.”

Joel on työskennellyt järjestyksenvalvojana baareissa ja festareilla reilun vuoden ajan. Hän kertoo nauttineensa työstään paljon ja saaneen siitä paljon hyvää, mutta alkaa jo väsyä työn uuvuttavuuteen.

”Aluksi nautin työstä paljon, oli siistiä päästä näkemään bändejä ja siitä sai rahaa. Kun aloitin ovilla työskentelyn, jaksamiseni hiipui, sillä tämä on yötyötä.”

Baareissa työskentely uuvuttaa enemmän, sillä baareissa portsarit työskentelevät pienemmällä porukalla. Festareilla taas järjestyksenvalvojia on paljon enemmän. Jos tarvitsee apua tilanteen hoitamisessa ei tarvitse tehdä muuta kuin pyytää. Baareissa portsari on usein yksin ja joutuu hoitamaan tilanteet yksin. Portsari kokee työssään paljon paineita ja stressiä, sillä hän kuitenkin on vain yksi ihminen suuressa väkijoukossa ja silti vastuussa kaikkien baarissa olevien turvallisuudesta.

”Baareissa olet pääasiassa hoitamassa tilanteita yksin.”

Joskus portsari kokee uhkailua, nimittelyä ja muuta ikävää. Joel kertoo hankalimmasta tilanteestaan naurahtaen. Eräs asiakas soitti kerran paikalle asianajajansa väärinkäsityksen vuoksi.

”Kerran minut meinattiin haastaa oikeuteen. Hän jopa soitti asianajajansa paikalle. Se oli vähän jännittävä tilanne.”

Joel kertoo baareissa työskentelyssä olevan kuitenkin paljon hyviä puolia. Hän kertoo itsevarmuuden ja itsehillinnän vahvistumisen olevan työn palkitsevia puolia. Kaikista paras juttu työssä kuitenkin loppujen lopuksi on onnistumisen tunne.

”Kun yöllä ovien sulkeutuessa ottaa työpaitaa ja nimikylttiään pois ja lähtee kävelemään kotia kohti, tulee erittäin itsevarma ja onnistunut olo.”

Joel kertoo myös pitävänsä asiakkaiden kanssa jutustelusta, kuitenkin se myös kääntyy päälaelleen. Alkoholin vaikutuksen alaisena olevien ihmisten kanssa toimeen tuleminen voi tunnetusti olla erittäin hankalaa. Hän kertoo olevansa iloinen, että ei ole vielä joutunut ratkomaan asiaa voimalla, vaan on aina pystynyt hoitamaan tilanteet keskustelemalla. Hän ei myöskään ole kokenut ongelmia ulkomaalaistaustansa vuoksi.

”En ole kokenut rasismia työssäni, joka on hyvä juttu.”

Joelin mielestä työ on mukavaa ja siinä on paljon hyviä puolia, mutta työajat alkavat uuvuttaa häntä. Baareissa hän tulee yleensä kymmeneen töihin ja on ovilla aina baarin sulkeutumiseen asti. Festareilla hän on usein koko päivän töissä ja joskus alueen sulkeminen voi kestää yöhön asti.

Joel kertoo saapuvansa töihin kymmenen aikoihin ja työskentelevänsä pitkälle yöhön baarin sukeutumiseen saakka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Pisin työpäiväni festareilla on ollut kuusitoista tuntia putkeen.”

Joel kertoo alkavansa olla aika väsynyt ja on alkanut vähentää työvuorojaan. Vähitellen työvuorojaan vähentämällä hän aikoo jättää ovilla seisomisen.

 

”En usko palaavani oville enää ensi vuonna.”