Vahvasti yhteiskunnallinen ja ihmislähtöinen taide on tärkeää näyttelijä, muusikko ja kouluttaja Talvikki Eerolalle.

”Haluan tehdä esityksiä, jotka aiheuttavat tunteita, ravistelevat ja herättävät oman itsen ja toisen ihmisen äärelle. Esityksiä, joilla on merkitystä.”

Lapsuuden leikeistä monipuoliseksi ammattilaiseksi

Esiintyminen on kiinnostanut Talvikki Eerolaa jo varhaisesta lapsuudesta, jolloin hänen veljensä patisteli nuorta taiteilijanalkua ottamaan leikeissä roolia milloin poliisina, milloin rosvona. Lapsuusiän leikkien ja nuoruuden teatteriharrastuksen kautta Eerola päätti lopulta lähteä opiskelemaan esittävää taidetta Metropolia ammattikorkeakouluun, josta hän valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi vuonna 2012.

Tällä hetkellä Eerola on esiintyjänä helsinkiläisessä Todellisuuden tutkimuskeskuksessa sekä fyysistä teatteria tekevässä Matchbox Company -ryhmässä. Tämän lisäksi kalenteria täyttävät satunnaiset teatteriopetustyöt, ajoittaiset kameran edessä tehtävät esiintymiset sekä oma bändi, Katujen elävöittäjät. Lokakuun lopussa ensi-iltansa saa elokuva nimeltään Samaa unta, jossa Eerolalla on iso rooli.

”On rikkaus, että voin tehdä useaa asiaa yhtä aikaa”, Talvikki Eerola sanoo.

”En haluaisi määritellä itseäni pelkästään yhden työnkuvan alle. Kaikki toimenkuvat kuuluvat mun identiteettiin. Ennen kaikkea olen ihminen. Ihminen, joka näyttelee, tekee musiikkia, tanssii laulaa ja soittaa.”

Epävarmaa toimeentuloa paikkaa tekemisen vapaus

Freelance-taiteilijan työ ei ole rahakasta hommaa.

Pienet ammattiteatterit ja esitystaideryhmät ovat useimmiten vailla vakinaista valtion tai kunnan rahoitusta. Toiminta rahoitetaan pääsääntöisesti säätiöiltä haettavien apurahojen muodossa. Aina ei rahoitusta tule.

”Usein on epävarmuutta siitä, saako produktio apurahoja. Koskaan ei tiedä, mitkä jutuista toteutuu ja mitkä ei”, Eerola huokaa.

”Siinä mielessä on kuitenkin hyvä, että on paljon töitä samaan aikaan. Aina jostain sitä rahaa tulee.”

Toimeentulon epävarmuutta kompensoi työn monipuolisuus, uuden oppiminen ja itsensä haastaminen.

Syyskuussa Eerola matkusti Klovnit ilman rajoja ry:n mukana viikoksi Kreikan pakolaisleireille, joissa hän esiintyi klovnina ja opetti sirkusta sekä teatterileikkejä syyrialaispakolaisille.

Klovnit ovat universaali naurun lähde, oli paikka tai kulttuuri mikä hyvänsä. Olosuhteiden karuudesta huolimatta Eerola koki klovnina toimimisen olleen kohtaamista ilon äärellä.

”Kohtaaminen on kaiken tekemisen ydin”, Eerola toteaa.

Kohtaamisen lisäksi freelance-taiteilija riemuitsee tekemisen vapaudesta. Omat työkuvionsa ja työkaverit voi monesti määritellä itse. Taiteessa voi tehdä juuri sitä, mikä itseä kiehtoo, minkä kokee merkitykselliseksi ja mistä itse innostuu.

”Taide on jatkuvaa elämän ihmettelyä”, taiteilija summaa – ja hymyilee silmillään.