Kyllä, olen ollut paha tyyppi.

Käynyt sinistä taivastakin korkeammalla.

Ja totta puhuen en halua kuolla tavallisena miehenä.

Sain äitini itkemään.

En tiedä, miksi olen vielä elossa.

En halua kuolla tavallisena miehenä.

Näihin sanoihin päättyy Ozzy Osbournen viimeisin kappale, Ordinary Man. Biisi julkaistiin vuoden alussa, ja huhujen mukaan levy, joka julkaistaan helmikuun loppupuolella, jää Ozzyn viimeiseksi.

Musiikkimaailmassa on pyörinyt termi “superbändi” jo pitkän aikaa. Superbändillä tarkoitetaan orkesterikokoonpanoa, joka koostuu tunnetuista artisteista ja esiintyjistä. Esimerkiksi Them Crooked Vultures -niminen yhtyeessä soittavat Queens of the Stone Agesin laulaja ja kitaristi Josh Homme, Foo Fightersin laulaja/kitaristi ja Nirvanan entinen rumpali Dave Grohl sekä Led Zeppelinin basisti John Paul Jones.

Ordinary Man on Ozzy Osbournen kappale, mutta itse sanoisin sen olevan “superbiisi”. Ozzyn lisäksi raidalla laulaa legendaarinen brittipianisti Elton John, ja kitarasoolosta vastaa Guns ‘n Rosesista monelle tuttu Slash. Tämäkään ei kuitenkaan riitä, vaan koko tulevan levyn rummutuksesta vastaa Red Hot Chili Peppersin Chad Smith, jonka väitetään olevan yksi maailman parhaimpia rumpusetin paukuttajia.

Ordinary Man -kappaleella on Beatles-tyyppinen äänimaailma, jota korostavat sekä Slashin melodinen soolo että kappaleen lopussa kuultavat jousisoittimet. Sanoitukset käsittelevät Ozzy Osbournen ja Elton Johnin railakasta elämää ja sen viimeisiä kilometrejä. Elämmekö niitä päiviä, kun Ozzy Osbourne tekee joutsenlaulunsa?

Black Sabbathin alkuperäinen kokoonpano. Vasemmalta katsottuna: “Geezer” Butler, Tony Iommi, Bill Ward ja Ozzy Osbourne. (KUVA: Wikipedia)

Itse olen fanittanut Ozzy Osbournea jo toistakymmentä vuotta. Olen kuunnellut hänen tuotantoaan Black Sabbathin alkumetreiltä tähän päivään asti. En pysty sisäistämään sitä, että vähän yli viiden vuosikymmenen jälkeen hän päättää laittaa pillit pussiin.

Ozzy Osbourne on jo kerran lopettanut 1990-luvulla. No More Tours -kiertueen jälkeen hän ei enää halunnut mennä lavalle, mutta toisin kävi. Vuonna 2010 julkaistiin Scream-levy, jonka julkaisutilaisuudessa Ozzy sanoi: “En varmaan koskaan lopeta. Eläkkeellä on ihan liian tylsää”. Tällä hetkellä hän tosin pyörittää No More Tours 2 -nimistä kiertuetta. Yritäpä nyt seurata mielipuolen ailahteluja.

On maailman kahdeksas ihme, että Ozzy elää vielä. Sekakäyttöä hän on ahkerasti harrastanut jo 1960-luvulta asti. Alkoholin käytön hän lopetti vuosituhannen vaihteen ympärillä, mutta erilaisten lääkkeiden popsiminen jatkui vielä. Elämäkerrassaan hän ihmetteli, miten hänen perheestään edes kehdattiin tehdä ohjelmaa, kun pillerit tekivät miehen puheesta hyvin sekavaa. Vaikka osaan englantia sujuvasti, en millään olisi kyennyt seuraamaan kyseistä ohjelmaa ilman tekstityksiä.

Black Sabbathistakin Ozzy sai aikoinaan kenkää päihdeongelmiensa takia. Siitä lähti hänen legendaarinen soolouransa, jonka loppu alkaa ehkä nyt häämöttää. Sen sijaan Black Sabbath veti The End Tour -nimisen jäähyväiskiertueen viimeiset kaksi keikkaa kotikaupungissaan Birminghamissa.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että nyt loppu on koittanut. Oli jo korkea aika, sillä Ozzy alkaa olemaan niin huonossa kunnossa, että keikkailu ei enää onnistu. Parempi lopettaa viimeiseen teokseen kuin yliannostukseen.

Viime vuosina on kuulunut juttuja, että joku nuori jenkkiräppäri on kuollut huumeisiin tai muuhun vastaavaan sekoiluun. Voin vain kuvitella, kuinka vanhan liiton sekopäärokkari Ozzy Osbourne nauraa partaansa heikkojen karsiutuessa.

En halua kuolla tavallisena miehenä, Ozzy laulaa. Sellainen hän ei ole koskaan ollutkaan.