Oletko selvänä tällä hetkellä? Miksi aloit käyttämään? Oletko ollut koditon? Uskotko kykeneväsi pääsemään kuiville?

Tällaisia asioita kysyin helsinkiläiseltä 22-vuotiaalta mieheltä haastattelussa. Mies ei yksityisyytensä takia tahdo esiintyä omalla nimellään, joten häneen viitataan tässä haastattelussa nimellä Matti.

– Ensimmäisen kerran koskin jalkapalloon kun olin kaksivuotias. Ensimmäiseen joukkueeseeni eli Puotinkylän Valttiin liityin viisivuotiaana, siellä valmentajat huomasivat aika nopeasti mun lahjat ja patistivat siirtymään HJK:n edustukseen, kun sellainen perustettaisiin meidän ikäluokalle, kertoo Matti, joka ei omien sanojensa mukaan juuri pelaa tai seuraa jalkapalloa nykyään.

Haastavat perhekuviot

Matti kasvoi Mellunmäessä Itä-Helsingissä. Hänen perheeseensä kuului vuonna 1995 syntynyt isoveli, joka menehtyi auto-onnettomuudessa vuonna 2017 ollessaan lomamatkalla Egyptissä. Perheeseen kuului myös yksinhuoltajaäiti, Matin isä muutti pois Suomesta vuonna 2003 Matin ollessa nelivuotias.

– Mulla ei pahemmin oo muistikuvia faijasta, muutaman kerran käytiin potkimassa palloa Kontulan kentällä. Ei se sen enempää jaksanu meitä oikein kattella eikä ilmeisesti jaksa vieläkään, toteaa Matti, joka on tavannut isänsä vain kerran tämän muutettua pois. 

Teini-ikä ja ensimmäiset kokeilut

Vaikea perhe-elämä ei suurimman osan ajasta ollut ruusuilla tanssimista Matin mukaan. Rahaa oli vähän ja kahden pojan yksinhuoltajaäiti teki pahimmillaan kolmea työtä samaan aikaan. Peruskoulussa Matti ei juuri menestynyt, keskittyminen oli vaikeaa ja ainoa asia mikä kiinnosti alakouluikäistä oli jalkapallo.

– Vasta ammattikoulussa mulla todettiin vaikea lukihäiriö, mikä selitti paljon asioita. Olin aina kuvitellut olevani vain tyhmä ja koin,että jalkapallo oli ainoa asia missä kykenisin menestymään.

Ammattikoulun ensimmäisenä lukuvuonna Matti alkoi myös ensimmäisen kerran kokeilemaan alkoholin ja kannabiksen käyttöä, joskus myös samanaikaisesti.

Pian kokeilujen jälkeen Matti siirtyi käyttämään kannabista lähes päivittäin.
– Elämäni on paikoin ollut hyvin stressaavaa ja mielipahaa täynnä, ensimmäisen kerran pilvessä oloni oli hyvin rentoutunut ja vapaa, tuohon tunteeseen jäin koukkuun ensimmäisestä hetkestä alkaen. 

George Best vai Jani Raappana?

Päihteiden käyttö ei kuitenkaan vaikuttanut esityksiin jalkapallokentällä, ja Matti joukkueineen voitti kaksi Helsinki Cup-turnausta hänen ollessaan teini-ikäinen. Hyökkääjänä pelannut Matti valittiin joukkueensa parhaaksi pelaajaksi toisen voitetun Cupin jälkeen
Lopulta toleranssit nousivat alkoholiin ja kannabikseen ja Matin täytyi saada vahvempia päihteitä tunteakseen itsensä vapaaksi.

– Veljeni kuoltua, olin 18-vuotias, olin jättänyt ammattikoulun kesken ja tunsin olevani eksyksissä. Aloin viettämään aikaa piireissä, missä piikittäminen oli yleistä ja lopulta aloin itsekin käyttämään Subutex-lääkettä. Rahat loppuivat lopulta ja elin noin vuoden ajan kodittomana. Nukuin muun muassa ystävieni häkkivarastoissa ja metroasemilla.

Tällä hetkellä Matti asuu soluasunnossa Itä-Helsingissä, hän käyttää edelleen huumeita, mutta on omien sanojensa mukaan vähentänyt käyttöä huomattavasti saatuaan työpaikan rakennustyömaalta.

– Elämänlaatuni on tällä hetkellä parempi kuin vuosiin, käyn töissä ja käytän päihteitä vain viikonloppuisin.

Huumeiden käytön lopettamisen ajankohtaa Matti ei vielä osaa kertoa.

“Kaikki aikanaan.”

Jussi Kontola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän