Kuva Rock The Pole-studiosta Kaisaniemenkadulta

Mennessäni sisään Kaisaniemenkadun 3A rapusta sisään päädyin vanhan kerrostalon sisälle. Kävellessäni muutaman kerroksen ylöspäin löysin auki olevan oven, jonka takaa paljastui Rock The Pole-studio täynnä väriä sekä energiaa. Studion tiloissa silmä kiinnitti huomiota toistuviin vaaleanpunaisiin, liiloihin sekä vaaleisiin väreihin.

Suomessa tankotanssia on opetettu vuodesta 2007 asti. Nykyään Suomessa tankotanssia voidaan harrastaa kymmenissä eri studiossa ja tanssikouluissa. Tankotanssin suosio sekä harrastajien monimuotoisuus on vuosien myötä kasvanut. Lajin suosio on myös kasvanut miesten keskuudessa, minkä perusteella päätin käydä kokeilemassa tankotanssia miehenä.

Tanssistudiossa oli voimakas tunnelma ja ilmapiiri oli avoin sekä hyväksyvä. Ennen tunnille menoa kävin vaihtamassa vaatteet yhteisessä pukuhuoneessa , jossa kukaan ei tuntunut reagoivan minuun ihmeellisemmin, vaikka olin ainut miesoletettu tilassa. Välillä tuntui, että reagoin omaan läsnäolooni voikakkaammin kuin kukaan muu, sillä en halunnut aiheuttaa epämukavaa oloa kenellekään muulle. 

Kuva tanssi-studion pukuhuoneesta

Kävellessäni saliin muut olivat jo putsaamassa tankoja ja venyttelemässä. Tankotanssin tekniikka yksi-tunnilla oli lisäkseni seitsemän muuta henkilöä, joista olin ainut miesoletettu. Aloin itsekin venyttelemään seuraten, mitä muut tekivät, kunnes tunnin opettaja Susanna tuli paikalle. Susanna oli erittäin energinen sekä positiivinen ja alkoi vetämään tuntia yhteisellä venyttelyllä voimaannuttavan energisen musiikin tahtiin. Jokaisessa kappaleessa lauletaan  itsensä rakastamisesta, voiman ottamisesta sekä itsenäisyydestä.

Venyttelyn jälkeen lähdimme kokeilemaan kolmea yksittäisiä liikkeitä opettajan opetuksen tahtiin. Ensimmäisen kahden kohdalla pysyin vielä perässä, mutta kolmas liike nimeltä tuoli tuntui erittäin haastavalta. Opettaja neuvoi kaikkia sekä seurasi jokaisen toimintaa antaen kommentteja. Kokeneemmat saivat myös tehdä liikkeitä omaan tahtin, mutta itse seurasin opettajan hitaasti esittämiä liikkeitä. Kun liikkeet olivat hallinnassa, teimme kyseisistä liikkeistä liikesarjan. Tunsin liikesarjojen tekemisen huomattavasti helpommaksi kuin yksittäisten liikkeiden.

Tunnin loppuosasta Susanna näytti viisi erilaista haastavampaa liikettä, joita hänen ohjauksella päästiin kokeilemaan. Liikkeissä oli eri haastavuustasoa, joka mahdollisti sen, että jokaiselle oli mahdollista saada haastetta. Kokeilin näistä kolmea, joista yhdessä onnistuin. Tunti lopetettiin yhteiseen venyttelyyn, jonka jälkeen opettajalta pystyi kysymään vielä kysymyksiä.  

Susanna kertoi, että tankotanssin aloittaminen oli pelkkää sattumaa. Tästä huolimatta hän on harrastanut lajia yhteensä kymmenen vuotta, joista viimeiset kahdeksan vuotta hän on toiminut myös opettajana.

“Ei ole väliä, minkä ikäinen olet tai mistä tulet, vaan kaikki otetaan täällä ihmisinä. Nykyään alkaa enemmän ja enemmän erilaiset ihmiset eksymään lajin pariin ettei ole vaan niitä niin kutsuttuja stereotyyppisiä harrastajia. Tällä hetkellä nuorin henkilö ketä opetan,on neljä vuotias ja vanhin noin 70-vuotias.”

Tunnin opettaja Susanna tangolla

Tunnilla kanssani olleet Milla ja Jonna ovat alkaneet käymään tankotansseilla yhdessä. Milla käy tankotanssi tunneilla kolmesta neljää kertaa viikossa, kun taas Jonna käy kahdesta kolmeen tunnilla viikossa.

“Tankotanssi tuntuu omalta jutulta. Parasta tankotanssissa on yhteenkuuluvuus. Vaikka tämä on yksilölaji, sitä silti treenataan yhdessä ja kaikki otetaan mukaan”, kertoo tankotanssia vuoden harrastanut Milla.

Kuvassa tunnilla olleet Milla ja Jonna lajin äärellä