Ulkomailla asuminen, paratiisielämä jossain kaukana kotimaasta. Kuuma hiekka jalkojen alla, Henriikka Rönkkösen – ‘’Bikinirajatapauksia ja muita sinkkuelämän iloja’’-kirja sylissä ja juuri rantabaarista tilattu huurteinen Mojito kädessä. Monet haaveilee tästä mielikuvasta, mutta eivät tee asialle mitään. Ihmisillä on luontaisesti perusteettomia ennakkoluuloja. He luulevat tietävänsä kaikesta kaiken. Se tyssää aina siihen, ettei heillä ole asiasta oikeasti minkäänlaista kokemusta.

Olet varmaan kuullut, kuinka sinulla pitäisi olla tajuttomasti rahaa tililläsi, suurimmat vakuutukset ja turvapaketti mukana. Sen turvapaketin kukin määrittäkööt itse. Ennen kuin muutin Välimeren keskelle, pienelle saarivaltiolle Maltalle, työskentelin pikaruokaravintolassa. Huonona säästäjänä minulla oli noin neljä kuukautta aikaa saada säästettyä jokainen penni. Lähdin Maltalle parilla tonnilla varustettuna, ilman minkäänlaista vakuutusta, turvapakettina varmaankin passi ja puhelin. Mistä sain rahaa siitä lähtien? Sinulla ei tarvitse olla mitään muuta kuin puhelin, internet ja sähköpostiosoite. Niillä pärjää töiden hankinnassa. Yksi juttu, mitä monet eivät muista – asiat ovat vaikeita, jos teet niistä vaikean.

Toinen mielenkiintoinen ennakkokäsitys tullut vastaan: ‘’Ei se kielitaito nyt hirveästi siitä parane!’’. Niin siis engalnti vai? Voi, kyllä se kehittyy ja myös paikallinen kieli. Sehän riippuu ihan itse yksilön halusta oppia ja siitä, kuinka kauan tulet maleksimaan ulkomailla. Teini-ikäinen Carolina, yläasteen häirikkö ja englanti kutonen nousi yhden välivuoden aikana arvosanaan yhdeksän. Tietenkin jos et sitä puhu, et myöskään opi. Jos tulet huolehtimaan siitä, että pääset mahdollisimman paljon sitä hyödyntämään – tulet myös kehittymään siinä.

Parhain jätetään aina viimeiseksi. Tämä on yksi niistä ennakkoluuloista, joka jostain syystä särähtää korvaani. Saanko esitellä omista suosikeistani, kuinka ulkomailla asuminen on vaarallisempaa kuin Suomessa. Kuinka Mafian korkein pomo ryöstää sinut kadulla pimeän tullen ja joudut ihmiskaupan uhriksi. Se on ihan sama missä sinä olet, kaikkialla sattuu ja tapahtuu. Kyllä. Sehän on fakta, että joissain maissa rikollisuuden taso on tilastollisesti korkealla. Yleisesti ‘’ulkomailla on vaarallisempaa kuin…’’, on täyttä paskaa.

Nämä henkilöt, jotka luulevat tietävänsä sinua paremmin asioista, eivät itse olleet uskaltaneet ottaa askelta kohti tuntematonta. Kun mainitset unelmastasi esimerkiksi siskon synttäreissä tai enon häissä, ole valmis siis ennakkoluuloihin. Ole valmis vastaamaan niihin, mutta kaikkein tärkein – ole myös valmis toteuttamaan ne. Nimittäin ihminen, joka ei astu mukavuusalueen ulkopuolelle ei myöskään tee yleensä mitään muuta siistiä elämässään. Tee sä sen sijaan.