Sofan levyjulkkarikeikka Tavastialla vilisi julkimoita, jotka pomppasivat yleisöstä paremmin silmille koronan aiheuttamien yleisörajoitusten takia. Sekä lämppäri Hassan Maikalin setin kitarasovitukset että Sofan rumpusovitukset olivat toimiva lisä keikkaan. Keikalla herkistyttiin lähes vetistelemään useaan otteeseen.

Alunperin maaliskuulle suunniteltu Sofan BFF-debyyttialbumin levyjulkkarikeikka järjestettiin viimein keskiviikkona 16.9. Tavastialla. Jo oli aikakin. Sofa on helsinkiläinen Sonja Kuittisen ja Fanni Noirolan rap-duo, joka on perustettu jo 2013.

Ensimmäistä levyä on kasattu kahden vuoden ajan yhdessä tuottaja Noah Kinin sekä apulaistuottaja Juho Suutarisen kanssa. Levyllä vierailee isoja nimiä, rap-artisti F sekä Ruusuista tuttu Ringa Manner. 

Koronarajoitukset näkyivät Tavastialla

Koronan aiheuttamat erityisjärjestelyt näkyivät keikkapaikalla heti sisään astuessa. Ohjelmatoimisto All Dayn tuottaja Jannika Hovinen kertoo keikkoja järjestäessä erityisjärjestelyjä aiheutuvan lähinnä keikkapaikoille. 

– Tällä hetkellä keikkojen järjestäminen riippuu keikkapaikkojen valmiudesta toteuttaa koronarajoitusten mukainen turvallinen tila. 

Tavastialla baaritiskeille sekä pöydille oli sijoiteltu käsidesipulloja ja lavan edustalle oli rajattu rivit, joille kullekin keikkaa sai asettua katsomaan maksimissaan kymmenen henkilöä kerrallaan. Yleisössä kasvomaskeja näkyi kourallinen. Kasvomaskien käyttäjistä suurin osa oli hakeutunut hieman väljempään nurkkaukseen keikkapaikan ylätasanteelle katselemaan keikkaa.

Hassan Maikal lämppäsi Sofan levyjulkkarikeikkaa. Biisit saivat uutta maustetta kitaristin säestyksestä.

Hassan Maikal lämmitteli yleisön bilevalmiuteen

Sofan keikkaa lämppäsi rap ja R&B:tä yhdistelevä kontulalainen artisti Hassan Maikal. Rap-keikan perinteinen hypeman oli korvattu fiilistelevällä kitaristilla, joka olikin kiinnostava orgaaninen lisä muuten täysin DJ:n soittamaan settiin. Meikäläisestä tuli fani jo keikan toisen biisin Erilainen aikana.

Kun Hassan Maikal keikan loppupuoliskolla ryhtyi esittämään spoken word -pätkää ilman taustamusiikkia, yleisö hiljentyi ja keskittyi vain kuuntelemaan. Vaikka tilanne oli pysäyttävä ja jopa koskettava, oma keskittymiseni herpaantui, kun eteeni tallasi kasuaalisti Anna Abreun, Sannin, Radio Helsingin aamun Laura Haimilan sekä Niko-Pekka Mäkisen kaveriporukka. 

Jättimäinen sydänvalo syttyy, keikka alkaa

Sofan keikan alkaessa lavaa koristava jättimäinen sydänvalo syttyi. Duolla oli päällään identtiset asut: fishnet-paidat ja mustat rintsikat tuulipuvun housujen kanssa sekä wet hair -kampaukset. Keikan ensimmäinen biisi oli levyn ensimmäinen raita Kysymyksii, jonka dropatessa Fanni Noirola huusi:

– Vitun ihanaa olla teidän kaa täällä tänään!

Sofalla oli lavalla rekvisiittanaan upea jättimäinen sydänvalo. Levyjulkkarikeikalle oli myynnissä koronatilanteen vuoksi vain 250 lippua, kun Tavastian kapasiteetti on normaalisti 700 henkeä.

Seuraavan kymmenen minuutin sisään kuullaan biisejä pillusta ja kuukautisista, Fannypack sekä Puolukoita. Hurja aloitus, ettenkö sanoisi. Pian keikan edetessä huomasin sen parasta antia olevan välispiikit, joiden hulvattomista läpistä voi kuulla naisten teatteritaustan.

– Must tuntuu, et mä vetistelen joka suunnasta, naureskeli Fanni muutaman biisin jälkeen.

– Meille sanottiin ennen keikkaa, että älkää vielä poratko, menkää nyt ensin sinne keikalle, Fanni jatkaa naureskellen.

Lavalla vierailivat F ja Ringa Manner 

Seuraavaksi lavalle kiipesi F, joka vieraili biisillä Tää kestää vaik en kestäis sua. Rapin lomassa oli piristävää kuulla kaunista heleää laulua osaavalta artistilta. Sonja Kuittinen sekoili biisin aluksi sanoissa, mutta onneksi teatteri on opettanut mokan olevan lahja. Pienestä sekoilusta selvittiin nauramalla. 

Keikalla yksi kappale omistettiin myös toimittaja ja itseään runkkariksi tituleeraavalle Ina Mikkolalle, joka huusikin yleisöstä olevansa bändin superfani. Biisi oli Mikkolan tittelille sopivasti Mä viritän mua, joka kertoi itsetyydytyksestä. 

Sofa liikkui lavalla energisesti ja tanssi villisti. Ringa Manner vieraili lavalla kappaleen Sotamaalauksii aikana.

Sydänvalorekvisiitta muuttui kokonaisesta sydämestä puolikkaaksi särkyneeksi sydämeksi biisin Auta mua sekä Ringa Mannerin feattaaman Sotamaalauksii aikana, mutta palaa takaisin kokonaiseksi BFF-biisin aikana. 

– Tää on ollut monivaiheinen ja elämänmakuinen matka tämä Sofa, kuvailee Sonja välispiikissä.

Naiset kertovat samalla, ettei lavalla oleva rumpusetti ole vain rekvisiitta, ja kutsuvat rumpali Jonttu Luhtavaaran säestämään loppukeikkaa. Meininki räjähti rumpalin säestyksen ansiosta Ei kiinnosta -biisin aikana, joka saikin kyseenalaistamaan sen, miksi rumpali ei ollut mukana koko setin ajan. 

Encoren jälkeen jäi kaipaamaan vieläkin lisää

Encoren kohdalla rumpalin pääasiallinen tarkoitus tuli selväksi; rumpali auttoi nostattamaan yleisön fiilistä ja rytmitti yleisön taputtamista. Sofa palasi lavalle pelkissä rintaliiveissä ja legginseissä vetämään hulvattoman biisinsä Legginsit on housut, joka on julkaistu Puolukoita EP:llä vuonna 2018. 

Bändin kovin ralli Ei tipu samalta EP:ltä on keikan viimeinen biisi, jonka aikana Sofa on omimmillaan, pomppii ja huutoräppää. Biisillä Sofa onnistuu lopettamaan keikan melkoiseen meiningin nostatukseen, joka jättää yleisön janoamaan lisää. 

Katin Tavaran myyjä Noora Westerlund kertoo tavaran myyneen hyvin ja keikan energian välittyneen myyntiständille saakka.

Tuottajalle keikka antoi toivoa tulevasta

Tuottaja Jannika Hovinen kertoi tunnelman bäkkärillä olleen keikan jälkeen lämmin ja onnellinen sekä huojentunut ja herkistynyt. Hovisen omasta mielestä keikka meni oikein hyvin. 

– Oli helpottunut olo artistin puolesta, kun levyjulkkarit saatiin vihdoin pitää. Keikkaa varten tehdyt rumpusovitukset olivat mielestäni hyvä lisä. Onnistuneen keikan näkeminen herätti toivoa siitä, että joskus voidaan taas järjestää keikkoja ilman huolta ja erityisjärjestelyjä.