Astralis voitti IEM Katowice 2019 turnauksessa ENCEn finaalissa. Kuva: Esports Kingdom

E-urheilu, josta ei kovinkaan moni tiennyt pari vuotta sitten yhtään mitään on noussut mukaan kilpailullisen urheilun skeneen. E-urheilu eli elektroninen urheilu on videopelien pelaamista kilpailullisesti. Kuten urheilussa niin myös e-urheilussa kilpaillaan joukkueena tai yksilönä. Yleisimpä videopelejä ovat muun muuassa Overwatch, Fortnite ja Counter-Strike. Suomessa videopeli Counter-Strike on yksi seuratuimpia videopelejä. Osa syynä tähän on tietenkin suomalainen joukkue ENCE, joka on kasvattanut Suomessa e-urheilun katsojakuntaa ja tuonut e-urheilun esille. 

Suomalainen joukkue ENCE, joka on perustettu vuonna 2013, on tunnettu maailmanlaajuisesti. He ovat voittaneet monia turnauksia, mutta kun he pääsivät finaaliin IEM Katowice 2019 (palkintopotti 1,000,000 dollaria) -turnauksessa ,he saavuttivat ainakin jonkinnäköistä historiaa Suomessa. Tämän turnauksen jälkeen monet alkoivat seuraamaan joukkueen pelejä ja pelaajia. Tuolloin joukkueeseen kuului aivan loistavaa viisi pelaajaa: Aleksi “allu” Jalli, Aleksi “Aleksib” Virolainen, Sami “xseveN” Laasanen, Jani “Aerial” Jussila ja Jere “sergej” Salo ja valmentajana Slaava “Twista” Räsänen. Nämä kaikki ovat aivan huikeita pelaajia tällä hetkelläkin, vaikka joukkue on hajonnut ja kaikki eivät enää pelaakaan. 

IEM Katowice 2019 -turnaukseen jälkeen joukkueelta odotettiin paljon, joka loi pelaajille suorituspaineita, jonka seurauksena taas ENCE:n pelaajia ruvettiin haukkumaan ja monet ovat saaneet uhkauksia. He kestivät tätä paskamyrskyä noin puolisen vuotta,kunnes joukkueesta penkitettiin joukkueen supertähti sekä pelinsisäinen johtaja Aleksi Virolainen. Tästä seurasi hirveä draama ENCE:n ympärille ja uhkaukset sekä haukkumiset vaan kasvoivat entisestään, sillä suurin osa ENCE:n kannattajista kannusti joukkuetta Aleksi Virolaisen takia. Valehtelisin ,jos väittäisin, ettei lempipelaaja ollut silloisesta ENCEstä Aleksib

Suomeksi Jeren twiitti, ei kannata uskoa kaikkea, mitä Jalli sanoo. Hän ei ole niin yksinkertainen ja harmiton persoona, miltä näyttää. Siihen on syy, miksi hän on ainut pelaaja jäljellä alkuperäisestä kokoonpanosta.

Kun Aleksi Virolainen penkitettiin joukkueesta, ENCE:n kannattajakunta jakaantui kaheen osioon: oli Aleksib- faneja eli niin sanotusti entisiä ENCE:n faneja ja sitten oli ENCE:n faneja. Näiden kahden kannattajakunnan riitelyt huomasi hyvin Twitch.tv -ettisivulla, missä suurin osa e-urheilu -peleistä striimataan suorana. Sivustolla katsojat pystyvät keskustelemaan keskenään tai lähetyksen juontajan kanssa. Melkein vuoden ajan fanit riitelivät keskenään jopa lähetyksissä, jossa ei edes ENCE pelannut. Vuoden 2021 alussa vanha ENCE:n rosteri hajosi kokonaan. Joukkueesta lähti kolme pelaajaa vapaaehtoisesti. Ainoana pelaajan tällä hetkellä jäljellä alkuperäisestä rosterista on vain yksi pelaaja; Aleksi “allu” Jalli. Se on mielestäni aika mielenkiintoista, siitä on puhuttu netissä ja Counter-Strike -maailmassa tämä oli suuri juttu ja tuli esille isoja paljastuksia. 

Kun HLTV.org (internetin johtavin Counter-Strike sivusto) haastatteli Aleksi Jallia, paljastui isoja asioita. Siinä esimerkiksi Jalli mainitsi, että hänellä saattoi olla vaikutusvaltaa Virolaisen penkitykseen. Aikaisemmin oli levinnyt huhuja, että Jalli olisi ollut vastuussa Virolaisen penkityksestä, koska he eivät tulleet toimeen keskenään tai ainakin toinen heistä ei tykännyt toisesta. Ja huhut pitävät paikkansa: Jalli oli päätöksessä mukana. Hän kylläkin sanoi, että oli ilmiselvä virhe heittää aleksib ulos joukkueesta ja että jokainen tekee virheitä elämänsä aikana. Mutta haastattelun aikana selvisi jotain muutakin, nimittäin kolme muuta pelaaja, jotka olivat lähteneet joukkueesta,twiittasivat. Esimerkiksi Jere Salo twiittasi seuraavanlaisesti (kuva)

Jere “sergej” Salon twiitti twitter.com sivustolla samalla kun Aleksi “allu” Jalli oli hltv.com haastattelussa, Kuva: kuvakaappaus nettisivulta twitter.com @sergej_cs

Johon Aleksi Virolainen twiittasi lyhyesti “ Kiitos”. Myöskin myöhemmin on tullut esille, että joukkueessa on tapahtunut kiusaamista. Tämä oli jotain ennenkuulumatonta, sillä ajattelin, että joukkueissa kaikki kohtelevat toisiaan kuin veljiä, mutta ei. Toisaalta tämä ei ole ensimmäinen eikä varmaan viimeinen tämän tyyppinen tapahtuma e-urheilussa.