Elokuvateatteri Rivierassa on muokattu elokuvasalin sisustusta rajoitusten mukaiseksi (Kuva: Kaisu Jouppi/Riviera Kallio) 

Elokuvateattereiden auettua koronakevään sulkujen jälkeen muutoksia on havaittavissa. Elokuvasalin sisustusta tai paikkatilanteita muutetaan hallituksen antamien rajoitusten ja suositusten mukaan.

Hallitus lievensi elokuvateattereita, ravintoloita sekä yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia jälleen elokuun alussa. Tämä ei kuitenkaan ole poistanut sitä tosiasiaa, että elokuvateattereiden tämän hetkinen käyttöaste on huomattavasti pienempi istumapaikkojen määrän rajoittamisen takia. 

Näytösten järjestämistä säätelevät nykyään entistä tarkemmin myös hygienia- ja turvallisuusmääräykset. Aluehallintavirastot antavat ohjeet siitä, kuinka monta katsojaa otetaan kerrallaan sisään teatteriin. Määräykset rajoittavat asiakasmääriä niin saleissa kuin aulatiloissa.  

Kaikki samoilla linjoilla

Finnkinolla huolehditaan hygieniasta sekä turvaväleistä. Heidän kotisivujensa mukaan paikkoja myydään rajoitettu määrä ja seurueiden väliin jätetään aina vähintään kaksi tyhjää paikkaa. 

Myös Kino-Tapiola on päätynyt samanlaisiin ratkaisuihin. Heillä on käytössä kolmannes salikapasiteetista ja näytöksiä on porrastettu sekä aukioloaikoja pidennetty. 

Istumapaikat täyttyvät koronasta huolimatta

Aino Heikkinen elokuvateatteri Rivieran tapahtumatuottaja kertoo, että he käyttivät korona-ajan hyväksi erilaisten kehitysprojektien suhteen. 

“Yksi tärkeimmistä osa-alueista oli huoltotoimien yleiskatsaus – maalasimme salin uudestaan, harvensimme istumapaikkojen määrät säännösten mukaisesti, muutimme palvelupolkua ja asiakastiloja turvallisiksi asiakkalle kaikkine sääntöineen ja uudelleenkoulutimme henkilökuntaa testinäytösten kautta, kuinka toimia uudessa tilanteessa. Tämä kaikki johti kesäkuussa uudelleenavaamisen yleisöryntäykseen, yllättäen iloisesti odotuksemme”, Heikkinen sanoo.

Rivierassa paikkoja on siis ollut jo kesäkuusta saakka rajoitetusti, vain 38 kappaletta. Turvaväleistä pidetään huolta. Näytösten välille on jätetty enemmän aikaa, jolloin on mahdollisuus saapua ja poistua näytöksestä ilman jonotusta.

”Pidensimme näytösvälejä koko salin ja baarin desinfiointia varten”, Heikkinen kertoo.

Elokuvateatteria myös siivotaan tehostetusti ja käsihygieniasta huolehtimiseen on hyvät mahdollisuudet. 

Riviera poikkeaa hieman totutuista elokuvateattereista, sillä salista saa ostaa myös ruokaa ja juomaa. Tosin korona muutti tätäkin konseptia hieman. 

“Avasimme päivittäisen take away- pisteen lounas- ja iltaruoille, haimme vähittäismyyntiluvat alkoholituotteille ja teimme kevyemmät talon cocktailit. Rakensimme myös cocktail-kirjaa ja verkkokauppaa, sekä ehdottelimme asiakkaillemme sosiaalisessa mediassa valtaisan määrän elokuvia tylsistymisen estämiseksi”, Heikkinen sanoo. 

Lisäksi Riviera aloitti sähköiset ennakkotilaukset, jotka poistivat jonot tiskeiltä. 

Koronasta huolimatta ihmiset haluavat käydä edelleen elokuvissa.

“Katsomme kuitenkin toiveikkaana eteenpäin – näytökset toimivat edelleen valtaisan hyvin huolimatta eklektisestä elokuvavalikoimastamme, tai ehkä juuri sen vuoksi”, lopettaa Heikkinen. 

Salla Ahtola