Helsingin Kaisaniemenkadulla poliisit joutuivat käyttämään kaasusumutetta hajauttaakseen ilmastonmuutoksen mielenosoittajat ajotieltä pois. Ylläoleva kuva ei ole kyseisestä tilanteesta. (Kuva: Creative Commons, Lauri Rantala)

Lauantain 3.9.2020 poliisit käyttivät kaasusumutinta hajauttaakseen ympäristön puolesta mieltään osoittaneen väkijoukon Helsingin keskustassa Kaisaniemenkadulla Varsapuistikon kohdalla. Tästä ollaan myöhemmin uutisoitu paljon, että oliko kyseinen väkivallan muoto tarpeen. Ympäristöaktivistit katkaisivat jo aiemmin aamupäivällä kello 11 Helsingin Mannerheimintien liikenteen tilapäisesti. Ilmastotempauksen takana olivat toistamiseen Elokapina-liikkeen aktivistit.

Sunnuntaina poliisien ilmoittamassa raportissa he kertovat pidättäneensä 51 ihmistä. He myös kommentoivat lauantaista välikohtausta seuraavasti: “kyseessä on ollut poliisin johdettu kenttätilanne, jossa on tehty ratkaisu passiivisen vastarinnan murtamiseksi ja väkijoukon hajottamiseksi, ottaen huomioon merkittävän liikennehaitan ja poliisin kehotuksien ja käskyjen noudattamatta jättämisen sekä tilanteen keston lauantai-iltapäivällä ja alkuillasta”.

Kaasusumuttimen käytöstä on kuitenkin noussut kohu. Sisäministeri Maria Ohisalo on myös kommentoinut tapausta toimittajille Helsingissä. Hänen mukaansa voimankäytön tulisi olla viimeisin vaihtoehto. Ohisalon mukaan neuvot, kehotukset ja käskyt edeltävät voimankäyttöä. Minusta on hassua, kuinka Ohisalo kommentoi asiaa vedoten että Suomessa poliisi on maailman luotetuin. Hän ei oikeastaan missään vaiheessa moiti poliisien toimintaa tai myönnä heidän toimineen väärin. Tietenkin voi olla, ettei hän pidä asiaa oikeana eikä myöskään vääränä.

Henkilökohtaisesti ymmärrä poliisien toimintaa. On sanomattakin selvää, että Elokapina-liikkeen aktivistit haittasivat lauantain liikenteen kulkua Helsingissä. Poliisien varoituksista huolimatta, aktivistit eivät nousseet tieltä syrjemmälle. Osa oli kahlinnut itsensä kiinni, joten poliisit joutuivat murtamaan lukkoja saadakseen ihmiset pois. Kaasusumuttimen käyttö oli kuitenkin tarpeetonta. Se ei itsessään vaikuttanut aktivistien toimintaan, joten poliisit joutuivat loppujen lopuksi kantamaan aktivistit yksi kerrallaan tieltä pois. 

Voidaan siis sanoa, että poliisit käyttivät kaasusumutinta turhaan. Aktivistit eivät reagoineet toimintaan millään tavalla, päinvastoin. Kaasusumuttimen käyttäminen sai ihmiset ympäri Suomen arvostelemaan poliisien toimintatapaa. Itse alan miettimään, olemmeko me menossa kohti Amerikan käyttäytymistä. Laimin lyövätkö poliisit kuitenkin tätä oikeutta? On vain ajan kysymys, milloin kotimaamme mielenosoitukset muuttuvat väkivaltaisemmiksi, kuten Amerikassa. En nyt sano, että poliisien lauantaista toimintatapaa voitaisiin verrata siihen, miten Amerikassa poliisit käyttävät voimakeinoja hillitäkseen mielenosoitukset. Olemme vain menossa kovaa vauhtia sitä kohti. Onko enää missään mitään järkeä?