Tampereen Pyrinnön Ella Junnila rikkoi nimissään olleen Suomen ennätyksen korkeushypyssä. Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen ja Liedon Parman Kalle Stylman varmistivat kisapaikkansa 19-vuotiaiden EM-kisoihin Ruotsin Boråsiin.

 

Ella Junnila. Kuva: Juha Kylänpää

Naisten korkeushyppy

Ella Junnilan 22-vuotiaiden EM-kisojen viimeistelyharjoitukseksi tarkoitettu Tampereen Motonet GP:n korkeushyppykilpailu päättyi hyppääjän yllätykseksi SE-tulokseen 195. Sillä hän kohensi kesäkuussa Turussa hyppäämäänsä edellistä SE-tulosta sentillä.

Junnila yllättyi, koska hän hyppäsi kisan niin sanotusti lentävällä kuuden askeleen vauhdilla, eli hän testasi, kuinka hyppy toimii neljällä viimeisellä askeleella, joita ennen hänellä on normaalisti hypyssä välimerkki. Normaalisti vauhti on kahdeksan askelta.

Junnila ylitti Tampereella kuusi korkeutta ensimmäisellään ja meni 195 kolmannella. Hänen seuraava kilpailunsa on ensi viikolla Gävlessä Ruotsissa käytävä 22-vuotiaiden EM-kilpailu, jossa hän tilastojen valossa mitalisuosikki.

– Nyt tehdään vielä muutama hyvä harjoitus ennen Gävlen alle 22-vuotiaiden EM-kisoja.

Eero Hirvinen Kuva: Juha Kylänpää

M19 110 metrin aidat

19-vuotiaden EM-rajaa 14.10 tavoiteltiin, siksi laji otettiin mukaan viime tingassa. Kankaanpään Seudun Leiskun Eero Hirvinen oli nopein 14,18, mutta tuulta oli liikaa, +2,5.

-Onneksi ei mennyt raja tällä tuulella, olisi ketuttanut. Minulla on kuitenkin raja 200 metrillä EM-kisoihin. Mieluummin olisi ehkä aidat juossut, mutta rajaa en enää tavoittele. Seuraavat kisat ehkä aivan Boråsin EM-kisojen alla. Nyt pieni treenitauko, kisoja on ollut paljon, juuri Saksan Mannheimista palannut Hirvinen totesi.

 

M22 100 metriä

Henkilökohtaisia ennätyksiä haettiin tamperelaisurheilijoiden voimin. Takasuoralla oli kuitenkin tuulta liikaa, peräti +3,7. Kilpailun nopein oli Tampereen Urheiljat-38:n Ilari Ryyppö ajalla 11,03. Muut osanottajat olivat Pyrintöläisiä, nopein heistä oli 17-vuotias Joel Turkka 11,06

 

N22 100 metriä

EM19 rajoja 11,90 haettiin 19-vuotiaisten kisoihin. Espoon Tapioiden Saara Keskitalo kellotti 11,88, mutta tuulta oli liikaa (+2,4). Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Mette Baas oli toinen ajalla 12,01.

 

100 metrin kelaus

T51-luokan Espoon Tapioiden Toni Piispanen kelasi ensi kerran urallaan alle 20 sekuntia, 19,98. Tuulta oli kuitenkin +3,2 ja tulos ei ole tilastokelpoinen. Seuraavan kerran kisaan kotiaradalla Espoon Leppävaarassa. Siellä vastaanasettuu luokan paralympiavoittaja Belgian Peter Genym, joka voitti Riossa 100 ja 400 metriä. ”Hiukan kylmää oli, mutta 20:n sekunnin alitus lämmittää mieltä. MM-kisamme ovat vasta marraskuussa, on rytmitettävä kausi oikein, siksi en heinäkuussa enää kilpaile.” Piispanen totesi.

Leo-Pekka Tähti alitti ensi kerran Tampereella 14 sekuntia. Aika 13,97 syntyi hyväksytyissä +0,8 tuuleessa. ”Hyvä veto, ja lopun maksiminopeus oli kunnossa. Seuraavan kerran kilpailen Lapinlahdella 17.7, jossa on Suomen nopein kelausrata. Aina on kiva tehdä Tampereella stadionennätys, usein täällä on ollut huono keli, nyt oli Suomen kesäkeli.”

Amanda Kotaja Kuva: Juha Kylänpää

Amanda Kotajan aika 16,48 oli kauden tässä vaiheessa hyvä. ”Tavoite on kelata tällä kaudella aina 16,50 alle. Se meni ja seuraavan kerran kilpailen Lapinlahdella, josta radasta erityisesti pidän. Elokuussa kilpailen vielä muutaman kerran ja sen jälkeen siirrymme harjoitustauolle, MM-kisamme ovat vasta marraskuussa. Vampulan Urheilijoiden  Kotaja kertoi.

 

Miehet korkeushyppy

EM19 raja 212 oli Tampereen Pyrinnön Daniel Kososen ja  Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattilan tavoitteena tuulisessa Ratinassa. EM-rajaa ei Tampereella kuitenkaan ylitetty. Kilpailun paras oli kotikentällään Daniel Kosonen kotikentällään tuloksella 206. Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Valtteri Välimäki oli toinen 203 tuloksella. Mattila jäi 199:ään kolmen muun kilpailijan kanssa.

 

Miehet 1500 m

Samu Mikkonen Kuva: Juha Kylänpää

Miesten 1500 metrin nopein oli Etelä-Afrikan Ashley Smith ajalla 3.45,62. Valko-Venäjän Siarhei Platonau hävisi vain 32 sadasosaa. Paras suomalainen oli Joensuun Katajan Samu Mikkonen kauden parhaallaan 3.48,07. ”Kauden kolmas tonnivitonen, ihan hyvä aika. Oli tosi hyvä juosta tuossa letkassa, jota Ville Lampinen vauhditti. En ollut etukäteen sopinut mitään vauhdista. Lopussa vähän hyydyin, onneksi vasta lopussa.  Olosuhde oli tosi hyvä, tuuli ei haitannut yhtään. Kisoja on nyt ollut aika paljon, jään nyt harjoitustauolle ja seuraavaksi kilpailen Kalevan Kisoissa 800 metrillä ja 1500 metrillä.” totesi tyytyväinen Mikkonen. Lahden Ahkeran Martti Siikaluoma alitti myös 3.50 kauden parhaallaan 3.49,21.

 

Kalle Stylman rikkoi EM-rajan. Kuva: Juha Kylänpää

Miehet 400 metrin aidat, Stylman rikkoi 19-vuotiaiden EM-rajan ennätyksellään

Miesten pitkien aitojen nopein oli Unkarin Tibor Koroknai ajalla 50,93. Paras suomalainen oli kolmanneksi sijoittunut Laitilan Jyskeen Joni Vainio-Kaila kauden parhaallaan 51,72. ”Kun osaisi ja jaksaisi kolme viimeistä aitaa, niin hyvä tulisi. Tulee se vielä tällä kaudella, olen ennätyskunnossa, 51 sekuntia alittuu. ” summasi huomenna kotikisoissaan 200 metriä juokseva Vainio-Kaila. ”Pitää kotikisoissa juosta, pitkät aidat sitten Tilastopajacupissa 11.7.” B-erän nopein oli Liedon Parman Kalle Stylman ennätyksellään 53,13. Tulostaululla oli pitkään 53,18 ja Stylman jännitti, onneksi 5 sadasosaa oikeaan suuntaan. EM-raja alittui 7:llä sadasosalla ja ennätys 62:lla sadasosalla. ”Olisi tuo voinut mennä aikaisemminkin. Olosuhde oli tänään optimaalinen, tuntui koko ajan myötätuulelta. Veikkaan, että nyt tulee harjoitustaukoa, sen verran paljon kilpailuja ja menoa on ollut. Täytyy jutella valmentajani Mikko Mattilan kanssa.” totesi iloinen Stylman.

Miehet seiväshyppy

Miesten seipäässä korkeimmalle taivutti Someron Esan Tommi Holttinen tuloksella 535. Karhulan Urheilijoiden Thomas Wecksten oli tiukan kilpailun kakkonen samalla tuloksella. Holttisella 535 meni ensimmäisellä yrityksellä, kun Wecksten tarvitsi siihen kaikki kolme yritystä. Tampereen Pyrinnön Jami Siira hyppäsi 490 ja teki ikäluokkansa  kauden kotimaisen kärkituloksen.

Maria Huntington Kuva: Juha Kylänpää

Naiset pituushyppy

Tampereen Pyrinnön Maria Huntington oli pituushypyn ykkönen hienolla tuulituloksella 656 (+2,4). 22-vuotiaiden EM-kisoihin valmistautuva Huntington jätti viimeisen kierroksen väliin, kun takareidessä oli pientä tuntemusta. Serbian Milica Gardasevic oli toinen 652 (+1,9) ja Saksan Anna Bühler kolmas 642 (+4,4). Turun Weikkojen Taika Koilahti oli neljäs tuloksella 641. Koilahti osallistuu Huntingtonin tavoin Gävlessä ensi viikolla 22-vuotiaden EM-kilpailuihin.

 

Naiset 400 metrin aidat, Frida Hämäläinen alitti EM-rajan

Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen oli viides naisten 400 metrin aidoissa ajalla 60,36, joka alitti neljällä sadasosalla 19-vuotiaiden EM-kisarajan.

– Juoksin kaksi ensimmäistä aitaväliä 15 askeleella. Otin nyt vähän riskiä, mutta rytmitys meni hyvin, Hämäläinen sanoi.

Juoksun voitti Bahrainin Aminat Jamal ajalla 57,72. Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Eveliina Määttänen oli toinen kauden parhaallaan 59,21.

– Ei mikään täydellinen juoksu, Määttänen tuumi.

Naisten kiekonheitto

Saksan Anna Rüh voitti naisten kiekonheiton tuloksella 57,43. Haastavissa tuulissa heitetyn kisan kakkonen oli Kreikan Hrysoula Anagnostopoulou heitettyään 56,61. Keuruun Kisailijoiden Salla Sipponen oli kolmas 54,47. Kauden parhaansa 83,92 heittänyt Lapinlahden Vedon Sanna Kämäräinen oli neljäs. Nuorten arvokisoihin lähtevät suomalaiset eivät päässet kolmelle viimeiselle kierrokselle. 22-vuotisten EM-kisoihin lähtevistä Kenttäurheiljat-58:n Johanna Lehtiö oli yhdeksäs 46,29. Viime vuoden MM-hopeamitalisti, Virtain Urhelijoiden Helena Leveelahti  kymmenes 45,11. Silja Ahonen (EM19) ja Krista Uusi-Kinnala jäivät ilman tulosta hankalissa olosuhteissa.

Naiset 800 metriä

Sara Kuivisto juoksi kolmannen 800 metrin starttinsa vaajaan viikon sisään. Ylivoimainen voitto heltisi ajalla 2.04,01. Britti Revee Walcott-Nolan oli toinen ajalla 2.05,03 ja IK Falkenin Nathalie Blomqvist viides ennätyksellään 2.09,08.
– Ihan aikataulussa ollaan. Nyt menen Liikuntakeskus Pajulahteen alppimajaan ja kilpailen seuraavan kerran Joensuun Motonet GP:ssä, Kuivisto sanoi.

IK Falkenin Nathalie Blomqist juoksi ennätyksensä kauden ensimmäisessä 800 metrin kilpailussaan. 2.09,08 jää vain 58 sadasosaa 19-vuotisten EM-rajasta. ”Tyytyväinen aikaan, olisi tietysti ollut kiva rikkoa myös raja, vaikken 800 metriä olisi Gävlessä juossutkaan. Ensimmäisen kierroksen olisi voinut ottaa tiukemmin, aika olisi ollut parempi. Ennen EM-kilpailuja juoksen vielä SFI:n mestaruuskilpailuissa 400 ja 800 metriä ensi viikonloppuna.” hyväkuntoinen Blomqvist totesi.

Miesten keihäässä kolme heitti yli 80 metriä

Miesten keihäskilpailussa Toni Kuusela oli parhaana suomalaisena kolmas heitettyään 80,06. Kisan voitti Trinidadin Keshorn Walcott, joka heitti 82,32. Latvia Gatis Cakss oli toinen heitettyään 82,16. Joensuun Katajan Lassi Etelätalo oli neljäs 76,98. Helsingin Kisa-Veikkojen Topias Laine heiit viidennen kerran tällä kaudella yli 19-v EM-rajan 71,67. Tsekin arvokisamitalisti Petr Frydrych jäi ilman tulosta

 

 

Miesten 200 metrin lähtö. Ulkoradalla Viron Marek Niit, seiskalla Osakari Lehtonen. Kuva Juha Kylänpää

 

Miehet 200 metriä

Miesten 200 metrillä nopein oli Bahrainin Salem Eid Yaqoob ajalla 21,09. Tilastokelvottomassa myötätuulessa +2,2 Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen oli parhaana suomalaisena kolmas 21,38. ”Lähtö ei ollut hyvä ja kaarteen jälkeen olin liikaa jäljessä. Ylensä kaarre on vahvuuteni, mutta tänään tunsin jo verryttelyssä ettei räjähtävyys ole huipussaan tänään. Ollaan treenattu kovaa edellinen viikko, ehkäpä johtuu siitä. Seuraava startti onkin sitten EM-kilpailuissa Gävlessä.” kertoi luottavainen Lehtonen. Radalle kahden vuoden tauon jälkeen paluun tehnyt Norjan Jaysuma Saidy Ndure joutui keskeyttämään takareiden revähdettyä.

 

Naisten 100 metrin aidat

Tampereen gp-kilpailu päättyi 100 metrin aitojen finaaliin, jossa Reetta Hurske juoksi voiton koleahkossa säässä ajalla 12,92, eli hän pinkoi kolmannen kerran tänä kesänä alle MM-tulosrajan 12,98, mutta kuten edellisilläkin kerroilla myötätuulta oli liikaa, nyt 2,2 metriä sekunnissa.

– Kyllä ketuttaa. Toivon mukaan Napolin universiadeissa tulee sitten kolme samanlaista juoksua sallitussa tuulessa, Hurske viittasi seuraavaan kisarupeamaansa Italiassa.

Unkarin Luca Kozak oli finaalissa toinen ajalla 13,05 ja huippuvireinen Matilda Bogdanoff kolmas ajalla 13,10, joka on sadasosan hänen ennätystään parempi.

Teksti: Juha Kylänpää

Kuvat: Juha Kylänpää

Ella Junnila ylittää SE:n 195. Kuva: Juha Kylänpää