Kuvituskuva (KUVA: Heidi Kitunen)
Elisa Kitunen on viestinnän opiskelija ja ammattilainen, jonka työ vaatii jatkuvaa keskeneräisyyden sietämistä ja priorisointia. Miten tämä tapahtuu?

Elisa Kitunen, 25, opiskelee päätoimisesti Helsingin yliopistossa viestintää sekä työskentelee kahdessa startup-yrityksessä. Hän jakaa työtuntinsa niin, että tekee kaksi päivää viikossa töitä kummassakin yrityksessä. Elisalla on koulua jäljellä 1,5 vuotta ja tällä hetkellä työn alla on gradu.

Elisa tekee viestintää kahdessa kasvavassa yrityksessä. Tänä vuonna hänellä on ollut enemmän töitä kuin koskaan. Hän on kevytyrittäjä, joka laskuttaa tuntinsa itse.

”Kevytyrittäjyys on lisääntynyt ilmiönä”, Elisa kertoo.

Hän työskentelee viestintäkoordinaattorina Bonfire.fi -bisnesmediassa, jossa hän auttaa yli 100 suomalaista vaikuttajaa tuottamaan kirjoituksia, blogeja ja podcasteja. Hän hoitaa myös median sometilejä. Tänä syksynä erityisesti podcastit ovat tulleet tutuiksi.

Toinen työpaikka on EEX – oppimisalusta, jossa johtajat laitetaan neuvonantajiksi startup-yrityksiin. Sen avulla johtajista halutaan yrittäjämäisempiä.

”Hoidan EEX:ssä ulkoista viestintää, sometan ja hoidan tapahtumamarkkinointia.”

Kalenteri täynnä ohjelmaa

Elisa tekee suurimman osan töistä etänä – aina missä ehtii: koulun luennoilla, junassa, kahvilassa, kirjastossa ja kotona. Tapaamiset ovat yleensä ympäri Helsinkiä. Elisa kertoo, että aikaa kuluu myös puhelinpalavereissa.

Kalenteri täyttyy nopeasti. Tähänkin haastatteluun Elisalla oli tunti aikaa, josta hän käytti osan lounaan syömiseen. Haastattelun jälkeen hän jatkoi EEX:n palaveriin ja illaksi kouluun. Toisaalta hänellä on vapautta: hän päättää joka maanantai, kuinka aikatauluttaa viikon työt.

”Jokaisen on mietittävä tarkkaan omat jaksamisen rajat. Nykyään korostuu se, että paljon ja nopeasti. Pitää omaksua uusia trendejä nopeasti ja olla aktiivinen somessa. Ihailen kuitenkin sitä, että työtehtävään keskitytään ja se tehdään kunnolla loppuun saakka.”

Elisa on hommannut kaikki tarvittavat työlaitteet itse. Podcastit hän nauhoitti vuokrastudiossa.

”Tärkein on tietokone sekä puhelin, jossa on hyvä kamera.

10 metrin päästä Obamasta

”Työn huonoja puolia on kiire ja ajattelutyön raskaus. Vaikka olen väsynyt, pitäisi silti saada jotain luovaa aikaan. Ei voi olla perfektionisti, koska on asioita, jotka pitää saada tehtyä heti.

”Poikaystäväni on myös yrittäjä, joten vapaa-aika ja työ sekoittuvat. Puhumme kotona usein töistä. Olemme oikeastaan vapaalla vasta ulkomailla. Mutta työ on meille intohimo, joten se ei haittaa.”

Aina kun Elisa haluaa ajatuksia muualle hän suuntaa urheilemaan, tapaamaan kavereita tai kuuntelemaan podcasteja. Hän ei tingi seitsemän tunnin yöunista ja monipuolisesta ruuasta.

”Parasta on työkaverit ja ihmiset, joita tapaan. Voin itse päättää mitä teen ja opin koko ajan uutta. Pääsen myös siisteihin tapahtumiin.”

Viimeisin tapahtuma oli Nordic Business Forum, jossa Elisa näki Barack Obaman 10 metrin päästä. Hän kirjoitti Obamasta blogipostauksen Bonfireen, joka keräsi kiitosta.

Mitä vinkkejä Elisa antaa viestinnän alalle haluaville?

”Tällä alalla pystyy tekemään niin laajasti kaikkea. Olen opiskellut 4 vuotta ja nyt jo tehnyt amerikkalaiselle IT-firmalle viestintästrategiaa ja Suomen kovimpien bisnesvaikuttajien kanssa podcasteja. Silti minulla ole hajuakaan, että mitä viestinnän ammattilaiset tekevät 10 vuoden kuluttua. Se on kiehtovaa.”