Jarmo Leväisen tavoitteena MM-kisat Newcastlessa. Kuva: Kauko Rokala

Monipuolisesta liikunnan harrastajasta kansainvälisesti menestyväksi elinsiirtourheilijaksi

Jarmo Leväinen, 53, on harrastanut liikuntaa koko ikänsä ja lajikirjo on ollut monipuolinen. Nuorempana harrastuksena oli yleisurheilua, jalkapalloa, amerikkalaista jalkapalloa ja judoa (musta vyö, 2.dan). Judo oli laji, jossa hän pääsi myös maajoukkuevalmennukseen. Yleisurheilu kuului 60-luvulla syntyneillä automaattisesti liikuntakattaukseen. Siinä mieluisin laji oli keihäänheitto. Seura yleisurheilussa on aina ollut Kenttäurheilijat-58.
19-vuotiaana tulivat ensimmäiset oireet sydämeen vakavan tulehduksen muodossa ja silloin judon harrastusta piti rajoittaa ja hän siirtyi judossa enemmän valmennuspuolelle. 39-vuotiaana sydän pysähtyi jalkapallo-ottelussa moneksi minuutiksi. Onneksi paikalla oli lääkäri viereisellä kentällä ja ensiapu saatiin hoidettua mallikkaasti. Tapahtuman jälkeen seurasi elämänvaihe sydämentahdistimen kanssa. Sitä kautta oli 10 vuotta ja 50- vuotiaana sydän oli niin huonossa kunnossa, ettei kolmannesta avoleikkauksesta sydän enää toipunut, vaan sydän jouduttiin vaihtamaan kokonaan. Hän oli 489. uuden sydämen saanut suomalainen.
– Sain mahtavan viisikymppislahjan, Leväinen toteaa
Lumilautailun hän aloitti 30-vuotiaana harrastuksena ja elinsiirtourheilijana siitä tuli kilpailulaji. Golf tuli harrastuksena mukaan myös kolmikymppisenä ja elinsiirtourheilijana siitäkin tuli totinen kilpailumuoto.

Järjestötoiminta murroksessa elinsiirtourheilijoilla

Elinsiirtourheilu ei ole paralympialaji, mutta kansainvälisesti liitot ovat lähestynyt paralympikomiteaa ja pyrkimykset päästä olympiaperheen jäseniksi on aloitettu. Elinsiirtourheilijoilla on maailman liitto (WTFG) ja kaksi kilpailevaa Euroopan liittoa, joiden intressit poikkeavat melko paljon. Tämä tietysti ei helpota asioiden viemistä eteenpäin.
Liitot ovat:
WTGF = World Transplant Games Federation
EHLTF = European Heart and Lugn Transplant Federation
ETDSF = European Transplant and Dialysis Sport Federation

Vantaalla 2016 oli EM-kisat, joissa molemmat eurooppalaiset liitot olivat mukana. Tämä aiheutti sen, että joissain lajeissa jaettiin kahdet mitalit (mm. kuulantyöntö ja pallonheitto). Tosin kilpailuita ei sää suosinut ja kovan sateen vuoksi osa lajeista jouduttiin perumaan terveysriskien vuoksi. Elinsiirtourheilijoilla paha influenssa voi aiheuttaa mm. hylkimisreaktioita.

Jarmon kansainväliset saavutukset

Sydän- ja keuhkosiirronsaaneiden EM 2016 Vantaa
– Lentopallo, EM- pronssi

Elinsiirronsaaneiden MM 2017 Malaga, Espanja
– keihäs, MM-hopeaa

Elinsiirronsaaneiden talvi MM 2018 Anzere, Sveitsi
– lumilautailu, MM-kultaa

Sydän- ja keuhkosiirronsaaneiden EM 2018 Lignano, Italia
– petanque joukkue, EM- kultaa
– korkeus, EM-kultaa
– pallonheitto, EM-hopeaa
– kuula, EM-pronssia

Tulevaisuuden tavoitteet, kuntohuippu Newcastleen.

Leväisen ensi kesän päätavoitteena on WTGF liiton MM-kilpailut Newcastlessa elokuussa. Lajeina Golf, keihäs (700 g), kuula (6,0 kg) ja pallonheitto, jossa heitetään krikettipalloa, joka on noin pesäpallon mitoissa ja painoissa. Välineiden painoissa on viime aikoina ollut muutoksia ja ne pyritään harmonisoimaan samoiksi kuin aikuisurheilussa (30+ ikäiset), toiselta nimeltään Master-lajeissa. Vammaisurheiluliiton (VAU)Yleisurheilun SM-kisat pidetään Kangasalla tänä vuonna saman aikaan kuin MM-kisat käydään Iso-Britanniassa, joten kansallista huipennusta ei ensi kesänä Jarmolle tule. Kesäkisoissa rajoite on viisi lajia kilpailutapahtumassa, joten priorisointi on tärkeää. Talvilajeissa ei 2019 kansainvälisiä arvokisoja ole, 2020 edessä on MM-tittelin puolustaminen lumilautailussa.
Jarmo Leväisen positiivinen asenne tuo hänelle vielä monta mestaruutta lähivuosina, vaikeudet on tehty voitettaviksi.

Juha Kylänpää