“Jaajo oli sanonut harjoittelun aikana, että sitten kun harjoittelu päättyy, niin mä palkkaan sut. Luulin sitä ensin vitsiksi!”, Elina naurahtaa.

Helsinkiläinen Elina Ekström, 31, on työskennellyt mediapersoona Jaajo Linnonmaan assistenttina jo kaksi vuotta. Elina on päätynyt nykyiseen ammattiinsa monen mutkan kautta. Hän on alkujaan valmistunut vuonna 2011 liikunnanohjaajaksi Kisakallion urheiluopistosta, jonka jälkeen työskenteli useamman vuoden ajan Helsingin kaupungilla ryhmäliikuntaohjaajana.

Vuonna 2016 Elina kuitenkin uupui ja halusi liikunnanohjaajan ammatin tilalle jotain aivan uutta. Hän unelmoi aluksi siitä, että olisi mukana kehittämässä Helsingin nuorten liikunnan tulevaisuutta ja tukemassa vähävaraisten nuorten liikuntatoimia, ja löysi tarkoitukseen sopivan Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogikoulutuksen.

“Ajattelin hakea sellaiseen paikkaan harjoitteluun, mihin en ikinä pääsisi töihin”

Alkuperäisen vision tilalle tuli jotain sellaista, mistä Elina ei edes villeimmissä unelmissa osannut edes haaveilla. Yhteisöpedagogikoulutukseen päästyään hän päätti hakea työharjoitteluun sellaiseen paikkaan, johon olisi lähes mahdotonta päästä töihin.

Vuonna 2017 Elina teki rohkean päätöksen ja haki harjoittelijaksi Jaajo Linnonmaalle, joka oli juuri lanseerannut uuden vaatetusalan firman nimeltä Teee Club. Elina pääsi kuin pääsikin harjoitteluun haluttuun pestiin ja teki harjoitteluaikana niin lähtemättömän vaikutuksen, että jakson päätyttyä Jaajo palkkasi hänet työntekijäkseen. Siitä lähtien hän on toiminut yhteisöpedagogin opintojen ohella media-alalla Jaajon oikeana kätenä, ja vastuualueet ovat vain laajentuneet ajan myötä.

“Harjoittelu oli minulle mahdollisuus näyttää oma osaamiseni ja tarpeellisuuteni”

Vuonna 2019 Elina valmistui yhteisöpedagogiksi ja pääsi viimein aloittamaan työt Jaajon kokopäiväisenä assistenttina. Elina on ihminen, joka haluaa kehittyä jatkuvasti, joten hän päätti vahvistaa myös media-alan osaamistaan hakeutumalla opiskelemaan Laajasalon opiston mediakoulutukseen.

Elinan mukaan parasta assistentin työssä on se, että pääsee käyttämään omaa osaamistaan monipuolisesti. Hän kuvaa nykyistä työtehtäväänsä vaihtelevuutensa vuoksi kuin suureksi metrokartaksi ja verkostoitumiskentäksi.

“Koskaan ei tiedä, mitä on tulossa ja mikään päivä ei ole samanlainen”, kertoo Elina.

“Toisena päivänä sun pitää olla hyvä verkostoitumaan ja istua jossain isossa palaverissa ja toisena päivänä taas teet sisällöntuotantoa someen”.

Sellaiseen oravanpyörään, jossa päivät vain toistavat itseään, Elina ei enää halua palata.

Helsingin Töölössä sijaitsevan Kulttuuritehdas Korjaamon viihtyisät tilat luovat inspiroivan ympäristön työskentelylle.

Yrittäjähenkinen Elina saa motivaatiota vaikutusmahdollisuuksista ja työnsä arvostuksesta

Elina arvostaa sitä, että Jaajon assistenttina hänen työpanoksensa huomioidaan ja hyvin tehdystä työstä myös kiitetään. Joskus arvostus saatetaan näyttää jopa myös sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Linkedinissä tai Instagramissa. Elinaa motivoi työssään se, että hänen visioihinsa luotetaan ja hänelle annetaan konkreettisia mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin. Esimerkkinä hän mainitsee Teee Clubin 12 tunnin mittaisen live-lähetyksen, jonka hän ideoi kollegansa Eetun kanssa. Lähetyksessä Elina ja Eetu pääsivät toimimaan elämänsä ensimmäistä kertaa live-lähetyksen juontajina, vailla minkäänlaista kokemusta, mutta siitäkin selvittiin kunnialla ja ideaan luotettiin alusta loppuun saakka.

Tunnettu henkilöbrändi tuo mukanaan suuren vastuun

Haasteellisinta assistentin työssä on Jaajon tunnetun henkilöbrändin kanssa työskentely, joka tuo mukanaan sadattuhannet seuraajat ja suuren vastuun. Elinan mukaan omat haasteensa tuovat mukanaan myös sellaiset ajanjaksot, jolloin Jaajolla on meneillään paljon muita projekteja, kuten tv-kuvauksia ja muita tuotantoja. Tällaisina aikoina assistentin stressinsietokyky on kovalla koetuksella, kun tehtävälistat kasvavat ja osa töistä jumittaa paikoillaan.

“Mutta mä oon myös oppinut Jaajon kautta, että asioista ei kannata stressata. Mitä enemmän alat tekemään töitä isojen firmojen ja nimien kanssa, niin sitä enemmän huomaat, että kaikilla on vähän sama meininki. Oma stressinsietokykyni on kasvanut tosi paljon vuosien saatossa. Tässä Jaajo on toiminut hyvänä esikuvana, sillä hän ei turhia stressaile”, kertoo Elina.

“Miksi rakentaa Kiinan muuria, kun voit rakentaa kiitorataa!”

Elina valmistuu Laajasalon opistosta marraskuussa 2021 ja haluaa jatkaa nykyisessä työssään myös tulevaisuudessa. Hän näkee tulevaisuudessa aina vain mahdollisuuksia ja hänellä onkin jo suuria visioita tulevan varalle; mukaan mahtuu unelma mm. omasta radioshowsta, podcast-sarjasta ja kolumnien kirjoittamisesta. Tavoitteena on päästä toteuttamaan itseään media-alalla. Elinan motto on “Tee itsestäsi tarpeellinen.” Media-alasta unelmoiville Elinalla on selkeä neuvo:

“Unelmoi isosti, mutta vie unelmat käytäntöön. Verkostoidu. Tuo oma persoonasi esiin. Ja muista, että silloin, kun kaikki ei pidä sun tekemisistä, olet oikealla tiellä.”