
Koronavirustilanteen pahentuessa loppuvuodesta 2020 pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä joutui tekemään hankalan päätöksen. Kaikki organisoitu sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta kaupunkien hallinnoimissa tiloissa laitettiin tauolle. Samaa suositeltiin myös yksityisille toimijoille. Tammikuun 2021 lopulla lasten ja nuorten toimintaa päästiin jälleen avaamaan erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen.
Joulukuussa 2020 hiihtovalmentaja Axa Sorjanen ja koripallovalmentaja Henrik Dettmann olivat vieraina Ylen Urheiluhullut -podcastissa. Siellä myös he nostivat esille hankalan puolen lasten liikuntaharrastusten rajoittamisesta. Rajoitukset voivat pahimmillaan saada aikaan sen, että syrjäytyminen lisääntyy muun muassa tuloeroista johtuen, sillä varakkaampien perheiden lapsilla on enemmän vaihtoehtoja harrastaa rajoitusten puitteissakin. Ulkopuolelle jäävät keskustelijoiden mukaan helpoiten juuri ne, jotka harrastuspiiriä eniten tarvitsisivat.
Tämän lisäksi MTV Uutisten 23.3. julkaistun jutun mukaan koronarajoituksia noudattelevat harjoitukset eivät kiinnosta nuoria yhtä paljon kuin toiminta ennen rajoituksia. Etenkin lajia vasta vähän aikaa harrastaneet jäävät helposti pois, kun sidettä ei vielä ole lajiin eikä joukkuetovereihin syntynyt. Vaikka tarkoituksena ehkä olisikin jatkaa myöhemmin, voi se jäädä monelta tekemättä rajoitusten poistuessakin.
Kaikki rajoitukset eivät ole kuitenkaan kohdistuneet pelkästään liikuntaharrastuksiin. Myös elektroninen urheilu on joutunut koville ja siellä rajoitukset kohdistuvat nimenomaan lapsiin. Maaliskuun 18. päivä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti eli KAVI tarkensi ohjeitaan kuvaohjelmalain ikärajajouston soveltamisesta. Pelikasvatus.fi -sivustolla nähtävillä olevan uuden linjauksen mukaan ikärajajoustoa ei tule käyttää lapsiryhmissä. Tämä koskee kaikkea toimintaa, jonka osana kuvaohjelmia tarjotaan julkisesti. Ikärajajoustoa ei tule siten soveltaa esimerkiksi harrastustoiminnassa, kunnallisessa nuorisotyössä, järjestöissä, seurakunnissa, yritystoiminnassa tai vapaaehtoistoiminnassa edes vanhempien luvalla tai ammattikasvattajan läsnä ollessa.
Koska pelejä ei ole linjauksissa käsitelty erikseen, vaikuttaa tämä suoraan pelaamistoimintaan. Elektroninen urheilu on valtavassa kasvussa ja se on erittäin suosittua etenkin nuorten keskuudessa. Suosituimpiin peleihin lukeutuva Counter-Strike: Global Offensive eli CS:GO on saanut ikärajakseen 16 vuotta. Varsin moni pelaaja on kuitenkin alle tuon rajan, mutta käytännössä ei saisi enää käydä esimerkiksi joukkueen yhteisissä harjoituksissa. KAVIn linjaus koskee koko Suomea, ei pelkästään pääkaupunkiseutua.
Lohtajan Veikkojen eSports-jaoston eli LoVe esportsin valmentaja Esko Tynkkynen pitää tilannetta huonona.
– Kyllähän tuo aika pahasti iskee. Meillä oli kyllä toiminta jäissä koronan takia jo muutenkin.
Tynkkynen sanoo, että 16 vuotta täyttäneille joukkuetoimintaa voisi olla mahdollista pyörittää. Tynkkynen on kuitenkin itse haaveillut akatemiatoiminnan käynnistämisestä, jolloin opetukseen otettaisiin selvästi alle 16-vuotiaita pelaajia.
– Tämän linjauksen myötä kasvattava akatemiatoiminta menee aika mahdottomaksi, samaten avoimet vuorot. Eli käytännössä keskiviikkoillan LAN-tapahtumamme kuolivat tämän myötä, ellei haluta vaihtaa peliä CS:GO:sta johonkin toiseen.
CS:GO on joukkuepeli, joten myös pelaamisen sosiaalinen puoli on isossa roolissa. Jos pelaajat ovat kotonaan, voidaan keskustelua hoitaa vain netin yli. Fyysisesti samassa tilassa ollessaan voivat pelaajat keskustella myös kasvotusten, ja valmentajankin on helpompi päästä mukaan ja puuttua tilanteisiin.
– Näkisin tällaisen ohjatun pelaamisen parhaana antina juuri sen sosiaalisen puolen, sosiaalisten taitojen ja vuorovaikutustaitojen treenin, Tynkkynen jatkaa.
KAVIn uusi linjaus nostettiin siis esille kaikista huonoimpaan aikaan nuorten ja lasten harrastustoimintaa ajatellen. Harrastustoiminta on jo muutenkin erittäin rajoitettua, ja tällä linjanvedolla ohjattu toiminta laitetaan myös elektronisen urheilun saralla pysähdyksiin. Peliä jo aiemmin pelanneet alle 16-vuotiaat pelaavat nyt vain kotoa Internetin välityksellä. Ainoa kontakti pelikavereihin tapahtuu kuulokemikrofonin välityksellä.
Samaan aikaan velloo keskustelu naispelaajien kohtaamasta syrjinnästä ja vihapuheesta pelimaailmassa. Helsinki REDSin striimaaja Aino “Aippa” Lehtimäki jakoi Twitterissä linkin videoon, jossa Lehtimäen pelimaailmassa kohtaamat miespelaajat käyttävät tästä halventavaa kieltä.
Huoli lapsista on siis koronan keskellä yhä kasvamaan päin, kun viimeisetkin harrastusmahdollisuudet vähitellen viedään pois ja samalla nuoret pelaajat joutuvat altistumaan epäasialliselle käytökselle kenties ainoan harrastuksensa parissa – ilman ohjausta ja työkaluja käsitellä tunteitaan.
Yle Urheilu uutisoi, että Olympiakomitea vetosi perjantaina 26.3. päättäjiin lasten liikuntamahdollisuuksien säilyttämiseksi koronarajoitusten aikanakin. Lasten ohjattua harrastustoimintaa pitäisi esityksen mukaan saada jatkaa sekä ulkona että sisällä. Nykyisellään KAVIn linjaus on kuitenkin esteenä tälle koko valtakunnassa myös koronarajoitusten poistettua.
Kannen kuva: Piqsels.