Astun metrosta ulos ihmisiä kuhisevalle kampukselle. Jännitys on käsinkosketeltavaa. Olen saapunut Aalto-Yliopiston kampukselle. Suuntaan sähkötekniikan korkeakoululle.  Juuri aloittaneita opiskelijoita eli teekkareita tulee vastaan jännittyneellä ilmeellä. Vastaan tulee joukko tutoreita teekkarihaalari sekä -lakki päässä.

Myös 22-vuotias  toisen vuoden opiskelija Johannes Ora toimii elektroniikan ja sähkötekniikan puolen Tutorina. Tutorina toimimiseen kuuluu opiskelijoiden tutustuttaminen talon tapoihin ja tiloihin.

 

Satelliitia ja johtojen juottamista                                      

  Jatkan matkaa laitoksella kohti sähköpajaa, jossa tapaan Mikko Simeniuksen. Hän  on 26-vuotias kone-ja rakennustekniikan opiskelija, vaikka opiskelee ja työskenteleekin pääasiallisesti sähköteknisessä korkeakoulussa. Tällä hetkellä hän tekee  koulun omaa satelliittiprojektia Aalto-3 dokumentaatiota eli kirjaa ylös satelliitin nykyistä tilaa ja valmiutta avaruuteen lähettämiseen. Hän on ollut mukana suunnittelemassa satelliittia hieman yli vuoden ajan.

Viereen tulee kommentoimaan myös 21-vuotias Verneri Hirvonen. Hän opiskelee englanninkielistä Digital systems and Desing – koulutusohjelmaa. Suomeksi hän tutkii digitaalijärjestelmiä sekä teknistä muotoilua. Sähköpajalle hän on kuitenkin tullut juottamaan johtoja hänen henkilökohtaiseen projektiinsa. Sähköpajalla on käytäntö, että sinne saa tulla tekemään myös henkilökohtaisia keksintöjä tai projekteja. Minulle kerrotaan, että koulun projekteja myös joka vuosi päätyy patentoitavaksi, Eli koulusta päätyy joka vuosi suoraan koulunpenkiltä työelämään yrittäjäksi. Mikko Simeniuksen mielestä tämä on kiehtova ajatus, mutta olisi hyvin varoivainen patentin tuottamasta taloudellisesta riskistä. 

 

      Töissä signaalikäsittelyn ja elektroniikan laitoksella 

  Lähden pajalta ja vastaan tulee Santeri Porrasmaa ison avainnipun kanssa. Hän on 24-vuotias elektroniikan ja sähkötekniikan laitoksen opiskelija. Hän on tällä hetkellä töissä signaalikäsittelyn ja akustiikan laitoksella. Porrasmaa tutkii ilmaisimia, jotka tutkivat optista tehoa.Tämä tarkoittaa että hän tutkii antureita, jotka mittaavat valaisimien tehoa.

 Koulun paineet näkyvät kirjastossa

Kävelen koulun yhden kolmesta ruokalasta läpi ja näen paljon iloisia opiskelijoita. Koulusta tulee hyvin rento kuva. Käyn myös läheisessä kirjastossa, jossa tunnelma muuttuu heti. Opiskelijat ovat hyvin kiireisiä ja tenttaavat viimeisiä faktoja ennen kokeen alkua. Lähden kävelemään kohti metroa ja tulen A-blokin eli vasta vuoden vanhan kauppakeskusken aukiolle. Ihmiset ryntäilevät tauoilla kauppaan ja fuksijoukko yrittää selvästi löytää reittiä luennoille. Huomioni kiinnittyy valkoiseen konttiin, jossa lukee isoilla kirjaimilla “Konttireivit kello 00.30”. Muistin Johannes Oran kertomuksen opettaa fuksit talon tavoille. Elämää siis kampuksella riittää ja hyvä niin. Onhan opiskeluelämä tunnetusti ihmisen parasta aikaa.

Korkeakouluaukio Kuva:wikipedia