Hietaniemenkadun palvelukeskus on Kampin lähellä sijaitseva majoituspalvelu asunnottomille. Makuusalit avautuvat iltapäivällä kello viisi ja sinne voi hakeutua kello kolmeen asti aamuyöllä. Paikan tiloihin on kuitenkin mahdollista jäädä viettämään aikaa päivisin. Täällä on asiakkaille, sauna, pyykkitupa, ruokala ja oleskeluhuone, jossa voi lukea päivän lehden tai katsella televisiota.

Vastaanoton vieressä eteishallissa istuu eläkeikään ehtinyt 70-vuotias Tuula Paananen. Hän on ollut keskuksen asiakkaana nyt jo pari vuotta.

– Yleensä täällä on aamuisin kamala haju ja todella sottaista. Kävi hyvä tuuri, että nyt ei ole, hän toteaa iloisesti.

dav

Tuula on varmasti aurinkoisin ihminen tässä huoneessa. Olosuhteisiin ja ympäristöön nähden hän on reipas ja positiivinen. Viereisellä penkillä on ulostetahra, jonka Tuula peittää sanomalehdellä: noin, se on hoidettu. Mutta tällä asenteella hän on tähän asti pärjännyt.

– Siis ei tämä helppoa elämää ole, Tuula myöntää.

Hän on aikanaan asunut Helsingin Maunulassa. Tuulan mukaan alueelle on muuttanut paljon maahanmuuttajia ja pakolaisia, jotka ovat hänen mukaansa ”vallanneet” alueen. Tämän jälkeen Tuula on siirtynyt asumaan kaupungin tukiasuntoihin ja asuntoloihin. Hänellä on tällä hetkellä mukanaan iso kassi,

jossa hän säilyttää tärkeimpiä tavaroitaan. Loput ovat kuulemma kahdessa eri varastossa.

Tuula on tyytyväinen keskuksen palveluihin. Hän kehuu erityisesti ruokalassa tarjoiltavaa kakkua, joka valmistetaan paikan päällä. Lounaskin on edullinen, ainoastaan 1,10 euroa. Nuoret sekakäyttäjät, jotka käyttäytyvät aggressiivisesti, eivätkä hallitse käyttäytymistään sen sijaan huolettavat Tuulaa.

Asumuspäivystys tarjoaa maksutonta yösijaa

Seuraavaksi alkaa tutustumiskierros keskuksen tiloihin. Kierroksen pitää sosionomi Liisa Tikka, joka työskentelee asiakasohjaajana keskuksessa.

– Tänne otetaan ainoastaan täysi-ikäisiä henkilöitä ja päihteitä ei saa tuoda tiloihin. Henkilöllisyys pyritään tarkistamaan aina, kun asiakas ilmoittautuu asumuspäivystykseen, hän kertoo.

Sisäänkäynnin vieressä on kaapisto, joihin asiakkaat voivat jättää tavaransa lukkojen taakse säilöön.

dav

Asiakaspaikkoja on yhteensä 52 alakerrassa. Naisille on oma yhdeksänpaikkainen suljettu osastonsa. Makuusalien sängyt muistuttavat koulupulpetteja. Aluspatjoja, paksuja peittoja tai muita mukavuuksia ei ole. Käytävällä on myös kahdeksan patjaa, joihin voi asettua yöksi silloin, kun makuusalipaikat täyttyvät.

– Osa hakeutuu nukkumaan patjoille, vaikka tilaa olisi saleissa. He kokevat sen turvallisempana paikkana, ja siirtyvätkin usein mahdollisimman lähelle vastaanottoa, Liisa kertoo

”Toivomme, että mahdollisimman moni pääsisi pois täältä”

Kolmannessa kerroksessa sijaitsevat palvelukeskuksen tukiasunnot. Nämä ovat tarkoitettu niille asiakkaille, jotka ovat olleet pisimpään jonossa. Tukiasunnot ovat pieniä, lukollisia huoneita, ja niistä maksetaan 14 euroa ”vuokraa” yöltä. Osa asiakkaista innostuu Tuulan mukaan jopa sisustamaan huonetta. Alkuperäiseen kalustukseen kuuluu sänky, lipasto, ruokapöytä ja jääkaappi.

– Suurimmalla osalla huone kuitenkin jää tämän näköiseksi, Tuula toteaa.

Kerroksessa on myös yhteinen keittiö ja oleskelutila. Tiistaisin ohjelmassa on bingoa ja keilausta. Tukiasuntojen asukkaille on myös oma pyykkitupansa. Tässä kerroksessa asiakkailta oletetaan oma-aloitteisuutta asumisen suhteen.

– Monet kykenevät pitämään yllä normaaleja arkirutiineja, Tuula kertoo,

– Seuraavana tästä siirrytään Aurora-taloon. Siellä asiakas saa ihan oman yksiön ja maksaa normaalisti vuokraa. Jonot ovat kuitenkin pitkät. Toivomme tietysti, että kaikki pääsisivät pois täältä.