Kuva: Golfkuntosali

Golf ja kuntosali, Golfkuntosali. Mikä se sellainen on? En tiedä itsekään. Golfaamassa olen käynyt, kuntosalilla myös, mutta näiden yhdistelmä on vieras. Jos ihmisiltä kysyttäisiin kadulla, mikä tarkalleen on Golfkuntosali, tuskin moni osaisi suoriltaan vastata. Lähdin selvittämään mistä on kyse.

Golfkuntosali, Pitäjänmäki

Saavumme liiketalon pihaan iltapäiväruuhkassa vietetyn automatkan jälkeen Helsingissä. Olen liikkeellä kaverini Tomin kanssa. Kävelemme parkkipaikan lävitse kolkon rakennuksen ulko-ovelle. Tomi ottaa taskustaan kulkukortin, jonka hän käyttää oven kahvassa olevassa lukijassa. Piipahdusäänen jälkeen ovi avautuu ja saavumme huolella remontoituun liiketilaan. Maali tuoksuu Pitäjänmäessä sijaitsevalla Golfkuntosalilla. Golfkuntosali on muuttanut uusiin tiloihin kevään/kesän 2020 aikana. Paikka on erikoistunut golfin harjoitteluun, taitoon ja fysiikkaan. Yrityksen omistavat Kirkkonummelta kotoisin olevat veljekset Joosu ja Atte Kuivaniemi. Golfkuntosali avasi ovensa lokakuun alussa 2018, noin 100 metrin päässä nykyisestä paikastaan.  

– Aika lailla kaksi vuotta sitten avasimme salin asiakkaille ensimmäisen kerran, Joosu Kuivaniemi, toinen omistajista, kertoo.

Alkuun Joosu ja Tomi, jotka ovat keskenään kavereita, pohtivat, miten golfsimulaattorin varausjärjestelmää voisi kehittää paremmaksi. Tomi tuntee tietotekniikan. Itse seurailen sivusta ja katselen paikkoja. Jätän heidät hetkeksi kahden ja käyn hakemassa autostani sinne unohtuneen kannettavan tietokoneeni. Vastapäisen talon edustalla kolmen pojan skeitti-porukka temppuilee laudoillaan. Saavun muutaman minuutin päästä takaisin sisälle saliin. 

Simulaattori koukuttaa

Siirrymme Tomin kanssa mustilla verhoilla erotettuun huoneeseen, jossa itse golfsimulaattori sijaitsee. Kaiuttimista kuuluu golfkentän ambience, linnut laulavat, tuulenvire humisee, sekä yleisön hiljaiset taputukset onnistuneen lyönnin jälkeen. Simulaattori toimii seuraavasti:

Elokuvateatterimainen kangas muuttuu golfkentäksi. Lyömme palloa kangasta päin, joka laskee tietokoneen avulla lyönnin pituuden ja suunnan. Simulaattori antaa myös teknisiä tietoja lyönnistä, kuten lavan asennon, lyönnin liikeradan ja mailanpään nopeuden se osuessa palloon. Grafiikka on pitkälle kehittynyttä ja aidon näköistä. 

– Olemme rakentaneet golfsimulaattoreita kymmenen vuotta, Joosu Kuivaniemi, kertoo.

Kokemuksen alasta huomaa, simulaattori toimii moitteettomasti. Aloitimme pelaamaan Tomin kanssa kierrosta Joosun lähdettyä jatkamaan remonttia. Yhtäkkiä huomasin lyöntien välissä muistiinpanoja tehdessä, että kello on juossut jo tunnilla eteenpäin. Olo on kuin elokuvissa, hetken on kuin eri maailmassa, visuaalisen kuvan lumoissa. 

Simulaattorin äärellä aika juoksee. Kuva: Golfkuntosali

Putti ei kulje

Simulaattorin jälkeen siirrymme puttailu-alueelle. Puttaaminen on mielestäni yksi tärkeimmistä lyönneistä kierroksen aikana. Kun putit uppoavat hyvällä prosentilla kuppiin, pelaajan lyöntimäärät kierrosta kohden vähenevät. Jos pelaajan puttaaminen on epävarmaa ja hapuilevaa, pinna kiristyy ja lyöntimäärät kasvaa nopeasti. Tekonurmeen on tehty loivia ylä-, ala- ja sivumäkiä, jotka kuljettavat palloa eri tavalla kuin tasainen maa. Ihan kuin oikeilla kentillä. Tekonurmesta huolimatta alue, jota greeniksi kutsutaan, tuntuu aidolta. Tuntuma alustaan on hyvä. En siis voi syyttää epäonnistuneista puteista muita, kuin itseäni.

Moderni ja viihtyisä

Liiketila sisältää simulaattorin ja puttailu-alueen lisäksi paljon muuta. Niiden vierestä löytyy lyöntiharjoitusalue. Kuntosali on monipuolinen ja viimeisen päälle hyvä laadukkaine laitteineen. Kuntosaliin on panostettu, toisaalta kuntosali yrityksen nimessä vaatiikin sen. 

Myös biljardipöytä, darts-taulu ja valkokangas urheilun seuraamista varten löytyvät keskeiseltä paikalta tilan sisältä. Harjoituksen jälkeen palautuminen on tärkeää. Siitä pitävät huolen hierontatuolit. Infrapunasauna on vielä rakennusvaiheessa, mutta kovaa vauhtia valmistumassa. Tilasta löytyvät myös pukuhuoneet ja golfbägien säilytyshuone. Vaikka kyse on kuntosalista, tilassa on enemmän viihdekeskuksen tuntua. Se ei ole kolkko ja vanhanaikainen tila, johon on vain satuttu raahaamaan golf-tavaraa. Se on moderni ja huolellisesti suunniteltu paikka, johon innokkaat golfarit voivat tulla hiomaan taitoja, sekä fysiikkaa kylmyyden saapuessa Suomeen. Miksei muulloinkin. 

Ilmari Karhapää

Kuntosalilaitteiden parissakaan golf ei pääse unohtumaan. Kuva: Golfkuntosali