Maanantaina Helsingissä käynnistettiin vuosittainen dokumenttifestivaali Docpoint. Vuodesta 2002 asti järjestetty tapahtuma esittää yleisölle uusia koti- ja ulkomaisia dokumenttielokuvia.

Lisäksi festivaaleilla järjestetään seminaareja, luentoja ja konsertteja. Helmikuun alkuun kestävän festivaalin aikana pidetään myös Masterclass-niminen koulutustilaisuus elokuva-alan ammattilaisille ja opiskelijoille.

Pohjoismaiden suurimpiin dokumenttifestivaaleihin lukeutuvan Docpointin toiminnanjohtaja Tapio Riihimäen mukaan festivaaleille odotetaan noin 30 000 kävijää.

Riihimäen mukaan tapahtuma tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden nähdä maailman parhaita dokumentteja.

”Festivaalin tarkoitus on tuoda suomalaisille dokumenteille ja dokumentintekijöille kansainvälistä näkyvyyttä”, hän kommentoi.

Nostoina tapahtuman tarjonnasta Riihimäki mainitsee elokuvan Citizen K, joka kertoo oligarkki Mihail Hodorkovskin nousun 1990-luvun kaaoksesta merkittäväksi pankkiiriksi ja öljymiljardööriksi. Lisäksi kiinnostusta katsojissa on herättänyt dokumentti Advocate, joka pureutuu mielipiteitä jakavan asianajajan Lea Tsemelin kamppailuun palestiinalaisten ihmisoikeuksien puolesta.

Odotetuimpiin kotimaisiin dokumentteihin lukeutuu Riihimäen mukaan elokuva Kelet, jossa tutustutaan Suomessa syntyneen tummaihoisen transnaisen, Keletin elämään ja unelmaan menestyä mallina.