Disney-yhtiön hallituksen uusi puheenjohtaja Robert A. Iger kertoi nelituntisessa esitelmässään Disneyn suoratoistobisneksen tulevaisuudesta.

Disney on yksi maailman johtavista viihdeyhtiöistä, ja joka vuosi uusia elokuvia ja sarjoja pursuaa yhtiön syövereistä katsojien ruuduille. Disneyn entinen toimitusjohtaja, nykyinen hallituksen puheenjohtahja Robert A. Iger kertoi sijoitusesitelmässään Disneyn lähivuosien tavoitteista.

Tällä hetkellä yhtiöllä on suunnitteilla liuta uutta sisältöä. Igerin mukaan tekeillä on muun muassa kymmenen Tähtien sota -elokuviin perustuvaa televisio-ohjelmaa, joista kaksi on kylkiäissarjoja Disneyn hittisarja The Mandalorianista. Lisäksi tekeillä on elokuvasarjalle jatkoa Wonder Womanina tunnetun Patty Jenkinsin ohjaaman Rogue Squadron -elokuvan siivillä. Jenkins on ensimmäinen naiselokuvantekijä koko Star Warsin 43-vuotisen historian aikana.

Chris Hemsworth nähdään National Geographicin uudessa sarjassa. Kuva: Gage Skidmore

Lisäksi ainakin 15 elokuvaa on tekeillä Disney+-palveluun. Tiedossa on muun muassa jatko-osat elokuville Ice Age, Yö museossa, Neropatin päiväkirja, Nunnia ja konnia ja Villi tusina. Lisäksi näyttelijä Amy Adams aloittaa jatko-osan vuoden 2007 musikaalille Lumottu, ja Pinokkion live-action -versiossa nähdään Tom Hanks Geppettona. Myös urheiludraamoja on luvassa.

Myös Pixarilta on tulossa uutta sisältöä Disney+-palveluun. Joukkoon kuuluu muun muassa projekti, jolla yritetään herättää Autot-elokuva henkiin. Ei sovi unohtaa myöskään Marvelia, jolla on ainakin kymmenen sarjaa odottamassa toteutustaan. Lisäksi National Geographic, joka on myös Disneyn omistuksessa, on ilmoittanut Disney+-sarjojen pyörteestä. Yksi projekteista keskittyy sietokykyyn, ja sen pääosassa nähdään Thorinakin tunnettu Chris Hemsworth ohjaajanaan Oscar-voittaja Darren Aronofsky.

Yhteensä Disney julkisti esitelmässään sata projektia. 

“Meillä ei tietenkään ollut aikaa näyttää teille kaikkea,” Iger sanoi esitelmän kolmen ja puolen tunnin merkin kohdalla.

Pandemian avulla tilaajaluvut taivaisiin

Dinsey+-suoratoistoplavelu on saanut vahvan tuulen siipiensä alle, sillä sen suoratoistopalvelulla oli torstaihin mennessä 87 miljoonaa tilaajaa. Alkuperäinen tavoite oli saavuttaa 80 miljoonan tilaajan rajapyykki viidessä vuodessa. Palvelu on hyötynyt alhaisesta kuukausihinnastaan, hittisarja The Mandalorianista ja koronaviruspandemiasta, mikä on johdatellut Disneytä uudelleenohjaamaan teatraalisia esityksiään palveluunsa. 

Disney+-sarja The Mandalorian sai menestyksellisen vastaanoton. Kuva: Wikimedia Commons

Yhtiön päivitetyssä kasvuennusteessa uskotaan, että Disney+ saavuttaa 230-260 miljoonaa tilaajaa vuoteen 2025 mennessä. Netflixillä on tällä hetkellä 195 miljoonaa tilaajaa maailmanlaajuisesti. 

Netflix ja Amazon pysyvätkin vaikuttavina kilpailijoina. Ne syytävät miljardeja dollareita vuodessa alkuperäiseen sisältöön. Sen lisäksi perinteiset viihdeyritykset kuten WarnerMedia, ViacomCBS, NBCUniversal ja Discovery Communications ovat päättäväisinä kilpailemassa Disneyn kanssa suoratoistojen tilausluvuista.

Suoratoistopalveluiden ylläpito ei ole ilmaista. Disneyn neljän suoratoistopalvelun ylläpito ja ohjelmointi on käynyt hyvin kalliiksi, eivätkä asiaa helpota lisensointimaksut, joihin yhtiö on käyttänyt miljardeja dollareita. Disney lisensoi sisältönsä, sillä se mieluummin varastoi sisältöään Disney+-palveluun kuin myy sitä ulkopuolisille yrityksille, kuten Netflixille.

Koronavirus pakotti Disneyn ja muut studiot viivyttämään isojen budjettien elokuvien julkaisua elokuvateattereissa, joten niitä on uudelleenohjattu suoratoistopalveluihin. Syyskuussa Disney ilmoitti live action -version elokuvasta Mulan tulevan Disney+-palveluun vain premium-jäsenille. Premium-jäsenyyden hintaa nostettiin 30 dollarilla. Pixarin viimeisin elokuva Soul tulee Disney+-palveluun joulupäivänä ilman ylimääräisiä maksuja.

Disneyn mukaan jotkut elokuvat jatkavat elokuvissa pyörimistä vielä jonkun aikaa, kun taas jotkut seuraavat Mulanin mallia: esimerkiksi tulossa oleva animaatioelokuva Raya and the Last Dragon tulee saataville Disney+-palveluun maaliskuussa 2021 premium-jäsenyyden hinnalla.

Lähde: https://www.nytimes.com/2020/12/10/business/media/disney-star-wars.html?auth=login-facebook

Artikkelikuva: Mepixels.com