• Korona-aika on ollut hienoa kotoiluaikaa perheille ja parisuhteille, jos suhteet ovat olleet toimivia ja hyviä. Monet kiireet jäivät pois, ja oli aikaa olla perheenä enemmän yhdessä. Toisaalta parisuhteissa, joissa välit ovat olleet valmiiksi toimimattomia, ovat tilanteet kärjistyneet entisestään. Näin asiasta puhuu Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen. 

Keväällä 2020 corona-virus hankaloitti monen ihmisen elämää. Työt siirrettiin mahdollisimman paljon kotiin etätyöksi, ja useimmat koululaiset jäivät kotiin opiskelemaan. Päiväkodeistakin lapset siirtyivät suuressa määrin kotihoitoon. Harrastukset jäivät tauolle, ja Ihmiset olivat pakotettuja viettämään kodeissaan enemmän aikaa kuin ennen.

Digiloikka nopeassa tahdissa 

Parempi avioliitto ry.:ssä tehtiin viiden vuoden toimintasuunnitelmaa loppuvuodesta 2019. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoituksen tuella tehty digiloikka osui samaan aikaan kevääseen 2020 corona-viruksen kanssa. Tämä kaikki nopeutti entisestään suunniteltua digiloikkaa. Toiminnan myötä kertynyttä luento- ja tehtäväaineistoa digitalisoidaan parhaillaan, jotta materiaalit ovat entistä paremmin hyödynnettävissä. Digitaaliset materiaalit perhepiirien käyttöön valmistuvat tämän vuoden aikana.

Digiloikan vaikutukset toimintaan 

Digiloikan ansiosta entistä useampi omaan parisuhteeseen tukea kaipaava pari on löytänyt tiensä Parempi avioliitto ry:n toimintaan. Toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen iloitsee myös siitä, että aivan uusia pareja on saatu mukaan toimintaan. 40% verkkokurssien osallistujista oli ensikertalaisia. Näille uusille pareille on ollut mieluisaa osallistua tapahtumaan omalta kotisohvalta käsin, ja tehtävät on voinut tehdä vain oman puolison kanssa kahden kesken. Aikaisemmin tapahtumissa on ollut vahvasti mukana ryhmäkeskustelut luentojen jälkeen vertaisparin johdolla. Tapahtumien siirtäminen verkkoon on mahdollistanut ryhmäkeskusteluja vierastaville mahdollisuuden tulla mukaan. Lisäksi on avautunut  mahdollisuus myös muun muassa karja- ja maitotilallisten, vuorotöissä olevien sekä ulkomailla asuvien osallistua tapahtumiin.

Onneksi digitalisointi ei ole kuitenkaan kokonaan poistanut perinteistä parisuhdeleiriä. Ensi viikonloppuna Seurakuntaopisto ja Parempi aviolitto ry järjestävät parisuhdetapahtuman Lapualla otsikolla “Lempeä lakeudella”. Toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen kertoo, että ihmisille on leirikirjeessä jo informoitu koronan vaikutuksista leiriin. Osallistujamäärää on rajoitettu, ja turvavälit on huomioitu kaikessa toiminnassa.

Apua löytyy

Hanna Ranssi-Matikainen haluaa rohkaista ihmisiä: 

“Ei kannata jäädä yksin. Apua on paljon tarjolla.” 

Hän haluaa muistuttaa, että monilla parisuhdejärjestöillä ja Kirkon Perheasiain neuvottelukeskuksella on tarjolla monenlaisia tuen muotoja mm. chat- ja puhelinpalvelua sekä verkkovälitteistä keskusteluapua.

Hanna Ranssi-Matikainen iloitsee myös siitä, että digitalisoiminen ei ole poistanut toiminnan yhteisöllisyyttä. Verkkotapahtumien jälkeen saaduista leiripalautteista on ollut nähtävissä, että yhteisöllinen, hyvä fiilis on onnistuttu saavuttamaan myös verkon välityksellä.

Riikka Pajunen

Kuvateksti:

Digiloikka on mahdollistanut uusia työmuotoja avioliittotyössä. (Kuva:pxhere.com)