
Didrichsenin taidemuseossa on meneillään 55-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuoden huipentaa 5.9.2020-31.1.2021 pidettävä Vincent van Goghin Tie taiteilijaksi -näyttely. Näyttelyssä keskitytään van Goghin uran varhaisvuosien piirustuksiin ja kerrotaan hänen ponnisteluistaan taiteen maailmassa.
On syksyinen iltapäivä. Helsingin Laajalahden kauniissa rannassa sijaitseva Didrichsenin taidemuseo vetää puoleensa niin paikallisia kuin turistejakin. Hämärä sali on täynnä arvioivia katseita ja kuiskuttelua. Osa töistä ei ole katsojille entuudestaan tuttuja.
Vincent van Gogh eli vuosina 1853-1890. Ensimmäiset esillä olevat taideteokset ovat vuodelta 1881, kun hän päätti ryhtyä taiteilijaksi. Niistä on nähtävissä nuoren taiteilijan kokeilu ja harjoittelu. Näyttelyssä pureudutaan van Goghin henkilöhistoriaan ja valotetaan seikkoja jopa hänen rakkauselämästään.

Didrichsenin taidemuseon museonjohtaja Maria Didrichsen kertoo näyttelyyn valmistautumisen olleen pitkä prosessi. Mutta kuinka Vincent van Gogh valikoitui juhlavuoden huipennukseksi?
“Tämä näyttely on ollut meille pitkän ajan haave. Aloitimme sen työstämisen jo vuonna 2012. Silloin emme vielä tienneet tähtäävämme juuri tähän vuoteen, sillä projektien pituutta on mahdotonta tietää ennalta. Aikataulut menivät lopulta niin hyvin, että huomasimme näyttelyn ajankohdan ajoittuvan juuri sopivasti juhlavuoden loppuun.”

Historiallisten taideteosten kuljetus on tarkkaa työtä
Tie taiteilijaksi -näyttelyn teokset on pääasiassa lainattu hollantilaisesta Kröller-Müller -museosta. Teosten kuljetuksessa on useita vaihtoehtoja. Ne voidaan kuljettaa esimerkiksi lentokoneella tai taidekuljetuksia varten tehdyllä erikoisautolla, joka takaa kuljetuksen tasaisuuden muun muassa oikeanlaisen jousituksen ja lämpötilan avulla. Teokset lähetetään yleensä useissa erissä, jotta ne kaikki eivät tuhoutuisi onnettomuuden sattuessa.
Van Goghin työt ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä ja sen vuoksi niiden säilytykseen ja esittelemiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kun teokset saapuivat Suomeen, niiden annettiin tasaantua vuorokauden ennen kuin laatikoita voitiin avata. Myös näyttelytilan olosuhteiden tulee täyttää lainaajan vaatimukset. Tilan tulee olla tarpeeksi pimeä ja ilmankosteuden oikeanlainen, jotta teokset eivät pääse vaurioitumaan.

Näyttely on ollut suosittu poikkeusajasta huolimatta
“Näyttely on ollut kuukauden avoinna ja sinä aikana kävijöitä on ollut noin 16 000. Se tekee keskimääräisesti 600 henkilöä päivässä. Tilamme eivät ole kovin isot ja koronan vuoksi olemme joutuneet rajoittamaan sisälle päästettävien määrää, jolloin osa odottaa ulkopuolella. Asiakkaat ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä, sillä vaikka näyttelyyn pääsyä joutuukin hetken odottamaan, niin silloin jokainen voi keskittyä rauhassa teoksiin ilman tungosta,” Maria Didrichsen kertoo.
Koronaviruksen vuoksi tehdyt varotoimet näkyvät museossa muutenkin kuin asiakasmäärän rajoituksissa. Museo suosittelee jokaiselle sisätiloissa asioivalle kasvosuojuksen käyttöä ja turvavälejä. Pinnat desinfioidaan säännöllisesti ja asiakkaille on tarjolla käsidesiä.
Vaikka Vincent van Gogh – Tie taiteilijaksi -näyttely onkin tällä hetkellä suuressa roolissa, on asiakkailla mahdollisuus nähdä museon alakerrassa ja huvilan tiloissa myös museon omia taideteoksia. Niiden joukossa on muun muassa Salvador Dalín ja Pablo Picasson töitä.

Artikkelikuva: Elli Tolonen