kuva: pixabay.com

Maailma on täynnä erilaisia ihmisiä ja erilaisia deittisovelluksia (mm. Tinder, Bumble, HappyPancake). Kaikesta huolimatta kumppanin löytämistä ei ole tehty helpoksi. Deittailukulttuuri on muuttunut yhden illan säädöiksi tai kerran kahvilla käymiseksi. Kohteliaat lauseet, kuten ”oli hauskaa, otetaan uudestaan” voi ahkera deittailija tulkita niin, että välttämättä toisia treffejä ei ole tulossa vaan halutaan olla kohteliaita.

A-Studion tekemän kyselyn mukaan kolmestasadasta vastaajasta yli neljännes kertoi löytäneensä kumppanin deittisovelluksen avulla. Nettideittailu jakaa mielipiteitä ja viime vuosina on jopa puhuttu Tinder-ahdistuksesta. Tässä ilmiössä on kyse toistuvista pettymyksistä ja kuinka ihmiset uupuvat niistä. Deittailu on muuttunut tietynlaiseksi pelaamiseksi ja joskus monta ihmistä voi olla langan päässä yhtä aikaa.

Ihmiset hakevat erilaisia asioita deittisovelluksista. Toiset etsivät sieltä ystäviä, parisuhdetta, hauskanpitoa. Kaikki nämä ovat täysin ymmärrettäviä vaihtoehtoja. Ei voi olettaa, että kaikki edes haluaisivat parisuhdetta.

Useat deittisovellukset perustuvat ulkonäköön ja monikin hyvin potentiaalinen tyyppi on saattanut mennä sivu suun pelkän ulkonäön perusteella. Toki ihmiset voivat kirjoittaa itselleen esittelytekstin, mutta sekään ei vielä takaa, kohtaavatko kemiat todellisuudessa. Tällaisten palveluiden kautta on myös laitettava itsensä likoon, nähtävä ihmisiä ja oltava valmis kestämään pettymyksiä.

Ennen aikaan ihmiset tapasivat ravintoloissa, sitten vaihdettiin numeroita ja tavattiin toisena päivänä. Sitten katsottiin, lähteekö juttu lentoon vai ei. Ihmisiä kohdattiin kasvotusten, ilman toisen somen tutkimista etukäteen. Olen kuullut monilta vanhemmilta ihmisiltä, kuinka he ovat tavanneet näin ja löytäneet elämänkumppanin. Nykyään jos tapaa ihmisen baarissa, ei ole itsestäänselvyys, että tällaista rakkaustarinaa syntyisi. Missä varteenotettavia kumppaniehdokkaita voisi tavata?

Jos tämän hetken trendi eli deittisovellukset eivät ole oma juttu, niin mitä sitten? Missä ihmisiä voi tavata? Harva ihminen lähestyy toista ihmistä esimerkiksi kaupassa, ainakaan Suomessa. Uskon, että harrastusten tai kavereiden kautta voi tutustua ihmisiin helpoiten. Se on sitten vain tuuria, löytyykö sieltä ihmistä, jonka kanssa muut elämän arvot kohtaavat. Kavereiden kaverien kanssa jutun mennessä puihin voi syntyä sotkua. Samalla tennistunnilla käyvän ihmisen kanssa jutun mennessä puihin joutuu miettimään lajin vaihtoa. Toisaalta, jos ei ole valmis yrittämään, ei voi mitään löytääkään.

Pitäisi rohkaistua ja uskaltaa lähestyä ihmisiä paikassa kuin paikassa. Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos kehut toista ja kysyt kahville? Ehkä hyvät tai huonot treffit. Tai jopa aivan mahtava ihminen, joka jää elämääsi joko ystävänä tai kumppanina. Itsensä on pakko laittaa likoon ja olla valmis pettymyksiin, sillä faktahan on se, että kukaan ei tule omalta kotisohvalta sinua hakemaan.

Karolina Vilen