Lauri Markkanen pelaa henkilökohtaisesti hyvää kautta (Kuva: Wikipedia)

Lauri Markkanen pelaa toista kauttaan NBA-seura Chicago Bullsissa ja on tälläkin kaudella pelannut hyvää kautta loukkaantumisesta toivuttuaan. Markkanen on pelannut tällä kaudella 17,2 pisteen ja 7,8 levypallon keskiarvoilla. Markkanen on joukkueensa toiseksi paras pistemies ja paras levypalloissa.

Markkanen on pelannut hyvän kauden joukkuekavereistaan huolimatta

Parempiinkin tilastoihin olisi kuitenkin mahdollisuus, Markkanen vaan sattuu pelaamaan tällä hetkellä sellaisessa joukkueessa, jonka pelaajalistalta ei löydy ihan NBA-tason huippupelimiehiä. Markkanen jääkin usein hyökkäyspäässä katsojan rooliin, kun Zach Lavinen ja Kris Dunnin kaltaiset takamiehet pyörittävät peliä. Zach Lavine pelaa toki tilastollisesti hyvää kautta. Hän on tällä kaudella pelannut 22,9 pisteen 4,2 syötön ja 3,3 levypallon keskiarvoilla. Hyviä lukemia etenkin maailman parhaassa koripallosarjassa, mutta pelejä katsellessa on nähtävissä Lavinen itsekkyys pelaajana. Joukkueen tulevaisuuden tähti Markkanen pitäisi saada hyökkäyspelissä paremmin mukaan.

Joukkueen aloitti jälleenrakennuksen hankkimalla Markkasen

Chicago Bulls joutui jälleenrakentamaan joukkuettaan vuonna 2017, kun joukkueen silloinen tähtipelaaja Jimmy Butler ilmoitti haluavansa pois joukkueesta. Butler oli riitautunut silloisen päävalmentajan Fred Hoibergin kanssa ja seura päätti pitää kiinni Hoibergistä. Bulls luopuikin vaihtokaupassa Butlerista ja sai vastineeksi varauksen, jolla Markkanen varattiin, Kris Dunnin ja Zach Lavinen.

Oliko valmentaja syyllinen vai onko syy muualla?

Tällä kaudella valmentaja Hoiberg sai potkut ja hänet korvattiin Jim Boylenilla, joka toimi aikaisemmin apuvalmentajana. Hoiberg nauttii edelleen suurta arvostusta NBA-piireissä ja vaikka joukkue pelasikin tällä kaudella todella huonosti, joukkueen saldo oli Hoibergin alaisuudessa viisi voittoa ja 19 tappiota. Valmentajan vaihdon jälkeen joukkue on saanut kasaan 6 voittoa ja 21 tappiota.  Meno ei ainakaan ole uuden valmentajan alla parantunut ja joukkueen pelaajat ovat olleet todella turhautuneita uuteen valmentajaan ja hänen valmennusmetodeihinsa.

Chicago Bulls häviää pelejä tahallaan?

NBA:ssa on käytössä varausjärjestelmä, jossa huonoimmat joukkueet saavat parhaat mahdollisuudet korkeaan varausvuoroon. Tästä johtuen liigan huonoimmat joukkueet eivät edes peluuta parhaita pelaajiaan peleissä, vaan häviävät pelejä tarkoituksella. Tästä on kirjoitettu pitkin kautta mm. amerikkalaisessa urheilulehdessä Bleacher Reportissa. Tällä kaudella tämä on ollut yleisempää, kuin aikaisemmilla kausilla. Ensi kesän varaustilaisuudessa on varattavissa pelaajia, kuten Zion Williamson, jota on verrattu LeBron Jamesiin ja R.J Barret, jota on verrattu liigan tähtipelaaja DeMar DeRozaniin. Joukkueiden tahallinen pelien häviäminen on vastenmielistä, mutta ikävä kyllä nykyinen systeemi antaa siihen mahdollisuudet, koska huonompi voittotilasto takaa suuremmat todennäköisyydet huippuvaraukseen.

 Joukkue matkalla uuteen jälleenrakennukseen?

Chicago Bulls pelaa upporikasta ja rutiköyhää varaustilaisuuden kanssa. Jos joukkue onnistuu saamaan huippuvarauksen ja saa varattua Williamsonin tai Barretin ensi kauden joukkueeseensa, on joukkueen tulevaisuudennäkymät huomattavasti kirkkaammat. Jos taas huippuvarausta ei tule, kannattaa Markkasenkin ruveta miettimään siirtoa toiseen joukkueeseen, sillä tässä tapauksessa joukkueen tulevaisuus on todella synkkä.

Ville Salonen ( Kuva: Bee Hellén)