Pieni espoolaisyritys, Café Zoceria Oy, lähtee rohkeasti mukaan Helsingin kilpailtuun kahvilabisnekseen. Helsingin Aleksanterinkadulle aukeaa 1.11.2018 CaféZoceria Aleksi. Uusi kahvila on osa Suomalaisen Kirjakaupan uutta ”elämyksellinen kirjakauppa” -konseptia.

”Kasvu-uralla ollaan”

Keväällä 2015 ilmestyi 52-paikkainen kahvila Espoon Leppävaaran Läkkitorille, kun yrittäjäpariskunta Sakari ja Joa Koivunotko toteutti pitkäaikaisen haaveensa. Toukokuussa 2017 yritys avasi toisen kahvilansa Espoon Tarvaspäähän, Akseli Gallen-Kallelan museon historialliseen pihapiiriin. Kolme ja puoli vuotta perustamisensa jälkeen, yritys laajentaa Helsingin keskustaan.

”Kasvu-uralla ollaan. ’Kulttuuria ja kahvia eurooppalaisessa hengessä’ -konseptimme istuu moniin paikkoihin”, kertoo yrittäjä Sakari Koivunotko.

Uusi CaféZoceria aukeaa marraskuun alussa Aleksanterinkatu 15:een. Koko toisen kerroksen kadunpuoleinen osuus on uutta kahvilaa. (KUVA: havainnekuva / Suomalainen Kirjakauppa)

Ketteryys on kasvuyrittäjän valtti

”Suomalainen Kirjakauppa haluaa nykyhetkeen sopivan, trendikkään ja elämyksellisen kirjakaupan. Siihen he ovat myös panostaneet. Olemme iloisia, että meitä pyydettiin mukaan”, kertoo Joa Koivunotko.

Mitä Suomalaisen Kirjakaupan uusi konsepti, ”elämyksellinen kirjakauppa”, käytännössä tarkoittaa?

”Se selviää avajaisissa. Jo tilana Aleksanterin kadun myymälämme eroaa kaikista kauppakeskusten myymälöistä. Se ei ole pelkkä kauppa, vaan kohtaamispiste. Tilasta tulee vakuuttava ja siellä tuodaan esiin myös yrityksemme historiaa”, kertoo Suomalaisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Minna Kokka.

Suomalaisesta Kirjakaupasta otettiin yrittäjäpariskuntaan yhteyttä ensi kertaa heinäkuussa 2018. Uusi kahvila aukeaa uusiin tiloihin kolme ja puoli kuukautta myöhemmin, marraskuussa 2018.

”Ymmärsimme, että Suomalainen Kirjakauppa etsi yhteistyökumppanikseen hyvämaineista, laadukasta, rohkeaa ja moneen taipuvaa kahvilayritystä, joka sopii yhteistyöhön heidän konseptinsa kanssa. Yhteinen sävel löytyi jo heti ensi tapaamisella”, kertoo Joa Koivunotko.

Suomalaisen Kirjakaupan liikevaihto oli 107,4 miljoonaa euroa vuonna 2017 ja liiketoiminnan tulos 4,3 miljoonaa euroa. Työntekijöitä yrityksessä oli lähes 400 henkilöä.

CaféZoceria Läkkitorilla on lukunurkka ja kierrätysperiaatteella toimiva kirjahylly. Lisäksi kahvilassa järjestetään kerran viikossa live-keikkoja ja kerran kuukaudessa stand upia.

”Kaikki investoidaan, mitä tulee”

Koivunotkot ovat olleet 3,5 vuotta yrittäjinä. Sinä aikana on perustettu kolme kahvilaa, joista viimeisin aukeaa marraskuussa. Liikevaihto on tuplaantunut. Vuonna 2017 se oli 600 000 euroa. Sen odotetaan tuplaantuvan myös jatkossa. Kasvuvauhti on ollut 30 – 40 prosentin luokkaa.

”Kaikki investoidaan, mitä tulee. Yrittäjän täytyy alussa varautua tekemään tappiota. Me olemme nyt jo plussalla, mutta se on vaatinut tiukkaa kuria. Rahat ovat olleet välillä vähissä. Bisnestä on pyöritetty ja liiketoimintaa laajennettu tulorahoituksella, yhteistyökumppaneiden tuella sekä lainarahalla”, Sakari Koivunotko kertoo.

”Alussa haettiin pankkilainaa, starttirahaa sekä Finnverasta lainaa. Aina on otettu lainaa jokaista uutta kahvilaa varten. Se sinänsä vaatimaton starttiraha oli meille alussa elintärkeä. Myös Espoon yrittäjien tuki oli arvokasta.”

”Se on kaiken kasvun este, jos ei palkkaa”

Keskustelu irtisanomissuojan heikentämisestä pienyrityksissä käy yhteiskunnassa parhaillaan kiivaana. Suomen hallitus haluaa pitää kiinni pienten, alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojan heikentämisestä. Ammattiyhdistysliikkeet puolestaan painostavat hallitusta luopumaan aikeistaan. Pelottiko palkata uusia työntekijöitä?

”Se on kaiken kasvun este, jos ei palkkaa. Kyllä pelotti aluksi. Kaksi ensimmäistä vuotta olivat rankimmat. Vaikka tuudittautua ei voi mihinkään vieläkään, tietenkään”, sanoo Sakari Koivunotko.

Kahvilabisneksen kulu- ja katerakenne ovat yrittäjällä vaativia. Koivunotkoilla on tällä hetkellä yli 15 työntekijää, joista viisi vakituisia. Uuteen kahvilaan palkataan ainakin neljä uutta vakituista työntekijää. Se on auki kellon ympäri, aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

Hyppy pois turvallisuudesta – kohti unelmaa

Sakari Koivunotkon taustalla on 32 vuotta ravintola-alaa turvamiehenä. Joa Koivunotko oli Yliopiston Apteekissa myyntipäällikkönä. Kun lapset kasvoivat aikuisiksi, pariskunnalla oli mahdollisuus toteuttaa pitkäaikainen haaveensa ja perustaa oma kahvila.

”Jo pitkään oli pohdittu milloin uskallamme hypätä pois turvallisuudesta. Se hetki oli alkuvuonna 2015. Ensin kävimme baristakurssin, sen jälkeen alkoi toimitilan etsintä.”

Sakari Koivunotko ihailee Kalevalaa ja Galen-Kallelaa. Se näkyy myös käsivarren Kalevala-aiheisina tatuointeina, jotka hänellä on ollut pitkään. Sattumusten summana perhe pyörittää nykyään kahvilaa Tarvaspäässä, Galen-Kallelan museossa.

2000 sähköpostia

Tarvaspää on auki ympäri vuoden. Erityisen suosittu paikka se on kesäisin, jolloin museossa on paljon kävijöitä. Lisäksi siellä järjestetään paljon yksityistilaisuuksia.

”Tarvaspään suosio yllätti. Sen jälkeen, kun sopimus kahvilan avaamisesta siellä oli tehty, avasin sähköpostini. Siellä oli 2000 viestiä”, Sakari Koivunotko kertoo.

Café Zoceria on nimensä mukaisesti ensisijaisesti kahvila. Ajan hengen mukaisesti valikoimassa huomioidaan myös erikoisruokavaliot ja esimerkiksi vegaaneille on tarjolla raakakakkuja. Kaikissa kahviloissa on myös A-oikeudet.

CaféZoceria valittiin Länsiväylä-lehden äänestyksessä Espoon parhaaksi kahvilaksi vuonna 2017.

Joa Koivunotko on usein itsekin töissä tiskin takana perheen omistamissa kahviloissa.

Teksti ja kuvat Minna Branders