Bulevardin katutasossa sijaitsee Helsingin vanhin leipomo, konditoria ja kahvila, josta ei tyyliä puutu. Cafe Ekberg on varmasti myös yksi Suomen  tunnetuimpia kahviloita, joka edelleen erottuu muista pöytiintarjoilullla, palatsimaisella kahvilatunnelmalla ja perinteisillä leivoksilla, joita tullaan pitkien matkojen päästä maistamaan.

18-vuotias Fredrik Ekberg  päätti jättää kellosepän opintonsa ja ryhtyä leipurimestarin oppipojaksi. Usean vuoden opiskelun ja työssäoppimisen jälkeen Ekberg sai suoritettua leipurintutkinnon ja tammikuussa 1852 oman leipomon ovet avautuivat kansalle. Kymmenen vuoden jälkeen Ekberg sai avattua oman kahvilansa.  Nykyiseen paikkaansa kahvila on siirtynyt 1915, jolloin Fredrik Ekbergin poika Fridolf yhdessä vaimonsa Hilman kanssa avasi Bulevardi 9:ään. Tällöin kahvila sijaitsi talon toisessa kerroksessa ja erityisesti naiset kokoontuivat sinne kahville. Vuonna 1932 kahvila muutti nykyiselle paikalleen katutasoon.

Leivoksia ja arvokkaita perinteitä

Cafe Ekberg on tunnettu monista leivoksistaan, leivistään ja pullistaan. Kahvilassa valmistetaan edelleenkin monia tuotteitaan, joiden reseptit periytyvät leipomon alkuajoilta. Kuuluisimpia leivoksia ovat esimerkiksi Tuhatlehtikakku ja Samppanjakorkki, Napoleon, Aleksanteri sekä Budapest. Kaikki nämä leivokset ovat erittäin tunnettuja ja osaa niistä tarjoillaan myös muuallakin, mutta Ekbergin perinteiset valmistustavat tuovat pöytään maukkaan ja laadukkaan leivoksen, jonka takia ihmiset palaavat kahvilaan aina takaisin.

Tärkeänä perinteenä Ekbergillä on aina ollut asiakkaille pöytiintarjoilu.

Ekberg on kokenut monta muutosta vuosien varrella, mutta kahvilan sisustus ei ole saanut sisälleen moderneja huonekaluja ja sisustuselementtejä, vaan se on pysynyt perinteisenä aina tähän päivään asti. Puiset tuolit ja marmoripintaiset pöydät, isot kultaisissa kehyksissä olevat maalaukset ja heti ovella veden kielelle saava leivosvitriini. Koska kahvila oli kokenut taloudellisia menetyksiä, ei sillä ollut varaa 1980-luvulla liittyä uuteen sisustusaaltoon, vaan kahvilan piti tyytyä vanhoihin kalusteisiin. Tämä oli kuitenkin onni onnettomuudessa, koska juuri perinteinen kalustus on yksi isoin asia, josta Ekberg tunnetaan.

Kahvilan yhdeksi kulmakiveksi on muodostunut perinteinen sisustus.

Perinteet vaativat myös uudistusta

Myymälän sisustus on muutettu vaaleammaksi ja raikkaaksi.

Perinteitä kunnioittavat tavat leipoa ja valmistaa tuotteita ovat pysyneet samoina, mutta joskus on tarvetta uusia asioita. Vuoden 2018 keväällä Ekbergin perinteinen leipomo uusi sisustuksensa, joka aiheutti tyrmistyksen monien asiakkaiden keskuudessa. Leipomomyymälä sai uuden ja raikkaan ulkoasun, joka kutsuu sisään ostajia. Tiskit ovat vaihtuneet puisista ja tummista vaaleisiin ja kevyisiin. Leipomomyymälään on suora näkymä kadulta, koska vanha tiski on poistettu ikkunan edestä. Uudistuksella haluttiin houkutella nuoria asiakkaita enemmän. Moni on verrannut muutosta kulttuurihistorialliseksi katastrofiksi. Kuitenkin leipomon toiminta on jatkunut samanlaisena kuin ennenkin. Leipomon tuotteiden pitkät perinteet ja lahjakkaat leipurit muodostavat laadukkaat tuotteet asiakkaille. Leipurit aloittavat aikaisin aamulla ja valmistavat ja kauan käytettyjen reseptien mukaan tuotteita. Hyvä esimerkki on jo yli 100 vuotta käytetty ruisleivän juuri, joka on peräisin leipomon alkuajoilta.

Myymälästä saa joka päivä leivottuja tuoreita leipiä ja pullia sekä kakkuja ja leivoksia.

Ekberg on jo 166 vuoden ajan pitänyt kiinni perinteistä ja varmistanut hyvien sekä laadukkaiden tuotteiden valmistamisen Helsingin ytimessä. Nähtäväksi jääkin mitä kuuluu seuraavaan 100 vuoteen yrityksen polulla.

Teksti ja kuvat:

Saana Hintikka