Mielenosoitusten kahdeksas päivä Sofiassa 17.07.2020. (KUVA: Creative Commons)

Tasan kaksi kuukautta ja 28 päivää sitten tuhansia ihmisiä Bulgariassa lähti kaduille osoittamaan mieltään ja vaatimaan pääministeri Boyko Borisovin sekä pääsyyttäjä Ivan Geshevin eroa. 
Lähes kolme kuukautta siitä, kun kansa kyllästyi lopullisesti vuosia maassa kestäneeseen korruptioon ja anarkiaan, mutta tulosta ei silti ole. Hallitus kieltäytyy eroamasta ja kaikki jatkuu vanhaan tapaan, vaikka syitä muutokseen olisi miljoona. Ihmiset siellä huutaavat, mutta tuntuu siltä, että heidän huutonsa olisi mykistetty, koska Eurooppa ei reagoi siihen millään tavalla.

Bulgaria on meille hyvin tuttu turistikohde. Kesäisin Sunny Beachin rannat tulvivat etenkin suomalaisia matkailijoita. Ruoka on hyvää ja alkoholi naurettavan halpaa. Ne, joita kiinnostaa muukin kuin pelkkä alkoholiturismi tuntevat myös Bulgarian henkeäsalpaavia vuorimaisemia sekä paikallisten ihmisten vieraanvaraisuutta.

Bulgaria on lisäksi EU:n köyhin ja korruptoitunein maa. Kansa on kärsinyt mafian toimintaa jo yli 30 vuotta eikä mikään vuosien varrella tapahtuneista massiivisista mielenosoituksista ole vielä auttanut tai muuttanut tilannetta pysyvästi siellä. Euroopan unioniin liittyminen vuonna 2007 vaikutti valolta tunnelissa, mutta sitä se ei ollut. EU:n rahat joutuvat aina tiettyjen ihmisten taskuihin, kun taas keskipalkka on vain alle 700 euroa kuukaudessa. Ei mikään ihme, että näin suuri osa bulgarialaisista muuttaa ulkomaille asumaan ja työskentelemään. Eikö Euroopan unionia muuten kiinnosta, mihin sen rahat joutuvat? Kansa on köyhä, väsynyt, vihainen sekä erittäin epätoivoinen.

Istun tällä hetkellä minun pehmeällä sohvallani täällä Helsingin Laajasalossa ja samalla, kun kirjoitan tätä mietin, että miksi helvetissä ketään ei kiinnosta, mitä siellä tapahtuu?!
Yksi Euroopan vanhimpia sekä perinnerikkaimpia kansoja murhataan ( Bulgarian väestö on 30 vuoden aikana pienentynyt yli kahdella miljoonalla) ja sen ihmisoikeuksia loukataan päivittäin, mutta me ollaaan siitä hiljaa?!
Poliisi on käyttänyt mielenosoituksissa väkivaltaa monesti, mutta vastakaiku ei ole puoliakaan niin iso kuin esimerkiksi Valko-Venäjän protesteista. Onkohan meidän maailmasta tullut sellainen, että jonkun pitää kuolla, jotta aiheesta tulisi uutisjuttuarvoinen ja trendikäs?
Bulgaria on tällä hetkellä kuin erittäin vanha ja ruosteinen laiva, joka on joutunut suuren myrskyn keskelle. Ellei Euroopan väestö ja Euroopan unioni ruve ryhdy toimiin heti, laiva on ihan pian meren pohjassa.