Brasilian kansallismuseo Paço de São Cristóvãon -palatsissa ennen tulipaloa

3.9 oli traaginen päivä Brasilialle, kun sen vuonna 1818 perustettu kansallismuseo tuhoutui suuressa tulipalossa. Museo jossa säilytettiin yli 20 miljoonaa esinettä tuhoutui suurimmaksi osaksi jättäen jäljelle lähinnä perustukset ja julkisivun.

Maanantaina 3.9 Rio de Janeirossa, Brasiliassa oli suuritöinen pelastustehtävä, kun maan kansallismuseo syttyi palamaan. Sammutustöitä hankaloittivat lähellä olevat vesipostit, jotka olivat tyhjiä ja näin ollen sammuttajien piti hakea vettä läheisestä järvestä. Museossa ei myöskään ollut sprinklereitä.

Tulipalossa epäillään tuhoutuneen suurin osa arvokkaasta näyttelyesineistöstä. Yksi suurinta huolta aiheuttava esine on 12 000-vuotta vanha luuranko, joka tunnetaan nimellä “Luzia”. Kyseinen luuranko on erittäin tunnettu Brasilian vanhin ihmisfossiili. Osa esineistöstä ei ollut säilytyksessä päärakennuksessa, joten niiden oletetaan selvinneen palosta. Näihin kuuluu ainakin kala- ja matelijanäytteet, kasvio ja kirjasto.

Maanantai-iltana palon syttymissyy oli vielä mysteeri ja se ei ole vieläkään edennyt muihin kuin yksittäisiin epäilyksiin. Brasilian kulttuuriministeri on kertonut paikalliselle Estado de S.Paulo -lehdelle, epäilevänsä palon syttyneen oikosulun takia tai kotona tehdyn paperisen kuumailmapallon laskeuduttua katolle.

Paperiset kuumailmapallot ovat yleisiä Brasiliassa ja niitä lähetetään perinteisesti taivaalle juhlien yhteydessä. Ne ovatkin usein aiheuttaneet tulipaloja laskeutuessaan talojen katolle.

Kansallismuseo oli pitkään ollut talousvaikeuksissa, eikä sillä ole ollut mahdollisuutta korjata ja huoltaa museota tai sen näyttelyitä. Toukokuussa 2018 museon 30 näyttelystä 10 jouduttiin sulkemaan. Esimerkiksi dinosaurusnäyttely jouduttiin sulkemaan termiittiongelman takia.

Monet ihmiset ovat osoittaneet mieltä museon ulkopuolella ollen vihaisia ja pettyneitä siihen kuinka huonoon kuntoon museo oltiin päästetty. Poliisi on joutunut käyttämään kyynelkaasua mielenosoittajiin, jotka ovat yrittäneet päästä museon alueelle. Myöhemmin ihmisiä on päästetty lähemmäs katsomaan museota.

Museon uudelleen rakentaminen ja raha-avustukset ovat olleet jo kuuma puheenaihe. Brasilian opetusministeri Rossieli Soares kertoi museon edessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Brasilian hallituksen käyttävän noin 15 miljoonaa realia (noin 3 miljoonaa euroa) museon kunnostamiseen. Brasilian on myös pyytämässä kansainvälistä apua. Keskusteluja Unescon kanssa asiasta on jo käyty.

Museolla ei Estado de S.Paulon -lehden ole ollut vakuutusta tulipalon varalta, eikä esinekokoelmaa oltu myöskään vakuutettu. Tulipalon syttymissyytä selvitetään vielä.

Teksti:

Saana Hintikka

Kuva:

Halley Pacheco de Oliveira