
Mikä on balettitanssijoiden asema huippu-urheilussa? Onko laji vain tutut päällä haahuilua vai jotain aivan muuta?
Baletti mielletään usein korkeakulttuuriksi oopperan tavoin. Ja sitähän se onkin. Baletin ollessa lajinaan esittävää tanssitaidetta, ovat tanssijat sen sijaan yhtä paljon huippu-urheilijoita kuin minkä tahansa muunkin lajin ammattilaiset. Miten huippu-urheilu tulisi määritellä ja miksi balettitanssijoita ei usein mielletä urheilijoiksi?
Huippu-urheilussa keskiössä on kilpaileminen. Lähtökohtaisesti lajissa kuin lajissa on urheilijoiden päämäärä kilpailla ja menestyä. Baletissa menestyksen mittarina toimii esiintyminen. Kilpailua lajista ei silti puutu. Tanssijoiden välinen kilpailu roolien saamisesta voi olla armotonta. Vain parhaat pääsevät lajissa huipulle.
Baletissa yhdistyvät vaikeat tekniset asiat yhteen musiikin ja ilmaisun kanssa. Balettitanssijan on kyettävä ilmentämään rooliaan kuin näyttelijä ja suoriutumaan teknisesti haastavista liikkeistä kuin urheilija.
Baletti on kurinalaisin laji, mihin itse olen törmännyt. Usein mielikuvana on, että balettitanssijoita aletaan valmentaa lajin ammattilaisiksi jo hyvin nuorena, alle kouluikäisenä. Tämä on yleinen harhaluulo. On totta, että harrastuksena baletin pariin hakeudutaan jo nuorena, mutta on täysin väärin olettaa, että pienistä lapsista haluttaisiin valmentaa ammattilaisia.
Lasten baletti on liikuntaa, kuten muutkin urheilulajit. Harjoittelun keskiössä lapsilla on yleisliikunnallinen toiminta, kuten ketteryyden, tasapainon ja kehonhallinnan opettelu.
Lajin keskiössä on tekniikka, tulkinta ja ilmaisu. Näitä taitoja aletaan opettamaan tanssijoille hieman myöhemmin. Baletti on liikettä musiikin kanssa, hieman siis verrattavissa taitoluisteluun tai voimisteluun, jotka molemmat luetaan täysin huippu-urheilun lajeiksi.
Balettitanssijat tekevät lajiharjoittelun lisäksi voimaharjoittelua, baletissa siis yhdistyy kaikki.
Balettitanssijoille on myös kilpailuja. Kilpailut ovat pääsääntöisesti nuorille tanssijoille. Kilpailujen avulla pystytään testaamaan omia taitoja verrattuna muihin tanssijoihin. Kilpailut valmentavat tanssijoita mahdollista tulevaa uraa varten. Nuorille järjestetyissä kilpailuissa on urheilujuhlan meininkiä, vaikka kilpaileminen ei olekaan lajin kulmakivi.
Huippu-urheilijan tulee olla lahjakas ja kilpailukykyinen lajissaan. Baletissa vaatimukset ovat jopa korkeammat. Tanssijan on kyettävä olemaan samaan aikaan niin yksilö, pari kuin myös joukkueurheilija ja kaiken tämän lisäksi onnistuttava ilmentämään rooliaan.
Mikä siis määrittää huippu-urheilun? Huippu-urheilijat ovat tehneet tietyllä hetkellä tietoisen uravalinnan, jolloin he ovat asettaneet lajinsa ja siinä menestymisen etusijalle muihin urapolkuihin nähden.
Klassinen baletti on niin haastava laji, että en ymmärrä, miksi sitä ei kutsuttaisi huippu-urheiluksi sen taiteen arvon lisäksi?
