Tänä vuonna Asunnottomien yön teemaksi nousivat Varjojen naiset. Teeman tarkoituksena on tuoda naisten asunnottomuutta, ja siihen liittyviä erityispiirteitä näkyviksi. Tapahtumassa jaettiin naisille koottuja hygieniapakkauksia, jotka loppuivat ensimmäisten minuuttien aikana.

Lahjoituksena saatuja villasukkia, lapasia ja pipoja jaettiin Espoontorilla.

Asunnottomien yö -tapahtuma järjestettiin lokakuun 17. päivä seitsemättätoista kertaa. Tapahtuma näkyi pääkaupunkiseudulla Helsingin lisäksi eri puolella Espoota ja samoin Vantaalla.

Espoontorilla tapahtuma alkoi virallisesti kello 17, mutta paikalle alkoi kerääntyä ihmisiä jo aiemmin. Espoontorilla tapahtuma rajautui melko tiiviille alueelle, jonne eri järjestöt olivat kasanneet telttojaan. Torin keskelle oli asetettu oransseja, muovisia tuoleja ja torin etuosassa bändi viritteli kitaroitaan jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Tihkusateisesta ja koleasta ilmasta huolimatta Espoontorilla vallitsi yhteisöllinen ja lämmin tunnelma.

Bändi viihdytti kävijoita Espoontorilla

“Täällä on todella hyvä tunnelma. Yhteen hiileen puhaltamisen meininki, ja rentoa musiikkia kuuluu tälläkin hetkellä”, NEA:n eli Naiserityisyys asunnottomuustyössä -hankkeen kojulla työskentelevä Jenni Vanhala kuvailee.

Eri järjestöjen edustajat ja vapaaehtoiset vaikuttivat tuntevan toisensa entuudestaan, samoin kuin asunnottomat. Järjestäjät pysähtyivät vaihtamaan kuulumisia ja lämpimiä halauksia asunnottomien kanssa.

“Tämän vuoden ‘Varjojen naiset’- teema näkyy tapahtumassa oikein hyvin! Piilossa oleva asia on tullut esille”, Marja Manninen EJY ry :ltä pohtii. EJY ry on sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan järjestöjen yhteistoimintaelin, joka edistää kuntalaisten hyvinvointia.

Tarjolla oli kahvia, pullaa ja makkaraa.

NEA -hanke osana Asunnottomien yötä

NEA -hankkeen nimi koostuu sanoista “naiserityisyys asunnottomuustyössä”. Naisten, ja erityisesti nuorten, moniongelmaisten naisten määrä asunnottomien keskuudessa on kasvussa. Tähän ilmiöön kiinnitetään nykyään enenevissä määrin huomiota. Asunnottomuus on aiemmin käsitetty lähinnä alkoholisoituneiden miesten ongelmaksi, mutta tämä ei ole totuudenmukainen kuva tilanteesta. Naisten asunnottomuuteen liittyy paljon erityispiirteitä, ja naiset tarvitsevat turvallisia ympäristöjä, jotka helpottavat elämänhallintaa.

“Naiset ovat sisukkaita ja he kestävät paljon asioita hirveän pitkälle. He yrittävät viimeiseen asti hoitaa asioitaan vaikka olisivat kuinka huonossa kunnossa jo itse”, NEA:n hanketyöntekijä Jenni Vanhala kertoo.

“Naiset ovat usein pienituloisia, ja kriisi tai nivelkohta voi olla jossain kohtaa hyvinkin suuri muutos. Jos nainen äitinä joutuu jättämään lapsensa väkivallan pelon vuoksi, se on todella iso asia”, Marja Manninen EJY :ltä pohtii.

“Asunnottomuus on yhteiskunnallisesti niin iso ongelma, että palvelujärjestelmän pitäisi pystyä ennaltaehkäisevästi tunnistamaan riskit. Naiset tarvitsevat ihan erillisiä toimia, omia palvelupisteitä ja -yksiköitä”, Marja Manninen painottaa.

Asunnottomien yö sai runsaasti ihmisiä liikkeelle.

“Tämä on sukupolvelta toiselle siirtyvä negatiivinen perintö, joka pitää saada katkaistua. Tähän asiaan kannattaa keskittyä, inhimillisen kärsimyksen vuoksi, mutta myöskin yhteiskunnan säästöjen näkökulmasta. Tarvitaan palveluiden kehittämistä”, Manninen lisää vielä haastattelun lopuksi.

Teksti: Mimmi Tarvainen, Ida Vihko

Kuvat: Ida Vihko